Vessen egy pillantást Monosem árainkra!

Vessen egy pillantást Monosem árainkra!

2017. szeptember 26. kedd.
  (Gépek)

A korábbi évek tapasztalata alapján megéri nagyító alá venni a vetőgépeket az őszi időszak alatt. Ennek apropóján megmutatjuk azokat az elérhető opciókat, mellyel egy értékálló és gazdaságosan üzemeltethető gépet rendelhet meg.

Az NG Plus 4 vetőelem számos fejlesztésen esett át a bevezetése után. A legjelentősebb a lengéscsillapító (Monoshox opció) beépítése volt a vetőkocsi paralelogramma felfüggesztésébe. A megoldással, még jobb mélységtartás és tőszám egyenletesség érhető el úgy, hogy a jól bevált alumínium vetőházon nem változtattak, megmaradt a vákuumos rendszer és a nagyméretű vetőtárcsa, épp úgy, mint a PRO kerék a „gazda ujja” opció a robbanásszerű és egyöntetű kelés érdekében.

Az NG Plus M vetőelem sajátossága még a magárok záró, V tömörítőkerekek állíthatósága. Már nem csak a talajra gyakorolt nyomóhatása, hanem a kerekek szöge is állítható, ami tökéletesen illeszkedik a heterogén talajviszonyokhoz.

 

 

Ha régi vetőgépét szeretné cserélni, érdemes figyelembe venni, hogy már elérhető központi, 980 literes műtrágyatartály is a géphez, mellyel lerövidítjük a műtrágya feltöltési folyamatot. Kevesebbszer kell tölteni a tartályt, mert 150 kg/ha kiadagolt műtrágya mennyiség mellett akár 5-6 ha is elvethető egy menetben a korább 3-4 hektár helyett. Számszerűsítve 1 hektárral is többet el tudunk vetni óránként, anélkül, hogy a haladási sebességen változtattunk volna.

Az elektromos hajtású vetőelem előnyeit tekintve egy kompakt megoldásról beszélhetünk, ugyanis ezzel megvásároljuk tulajdonképpen a jövőt! Az elektronikusan szabályozott hajtásnak nem az a jelentősége, hogy 20 km/h-val tudunk vetni, hanem ésszerű határokon belül az NG Plus Me (Monoshox elektromos hajtású) vetőelemmel, megtudjuk oldani a sorelzárást a felesleges rávetések elkerülése érdekében. Továbbá a talajkerék hajtású vetőelemeknél számolnunk kellett az ún. „szlippel”, vagyis a kerék megcsúszásának tényezőjével is, amely tőszám egyenlőtlenséget okozhatott. Az elektromos hajtású vetőelem bevezetésével ezt elfelejthetjük!

 

 

Partnerünk, Garai Péter véleménye az előrendelésről:

Családi gazdálkodó vagyok Bács-Kiskun megye legészakibb településén, Kunszentmiklóson található a gazdaság. 180 ha szántóföldi területen gazdálkodok, 100 ha-t szemenként vetek tavasszal (napraforgó, kukorica). Jómagam ülök a gépeken, ezért kiválasztásuknál a legjobb és a legprecízebb megoldásra törekszem. Mivel a Duna volt árterületén gazdálkodok, így a talaj szinte minden négyzetméteren más és más. Nagyon nehéz megfelelő gépet találni a változó körülményekre.

6 évvel ezelőtt váltottam nyugati vetőgépre, elsőként egy olasz márka mellett döntöttem, de már az első szezon után csapágy és beállítási problémákkal kellett szembenéznem. Ekkor döntöttem el, hogy váltani fogok, és a környéken dolgozó Monosem vetőgépek jó tapasztalatai miatt kerestem meg az AXIÁL Kft.-t 2016 tavaszán. Először nem tudtunk megegyezni, de év végén megláttam az előrendelés lehetőségét és újra megkerestem a vállalkozást.

Az előrendelés több szempontból is kedvezőnek tűnt, mivel időben történt a megrendelés, a gép így pontosan olyan specifikációval érkezik, ahogy kértem. Másik szempont a kedvező ár. Harmadik szempont, hogy a használt gép értékesítésére hosszabb idő állt rendelkezésre. A megrendelésnél az új fejlesztésű Monoshox felfüggesztést választottam, ami tapasztalataim szerint is 2 km/h-val nagyobb vetési sebességet tett lehetővé, pontos tőszám és egyenletes mélység mellett. Elmondhatom, hogy az előző vetőgép is számos opcióval szerelt volt, de mégsem tudta azt az üzembiztonságot és precizitást nyújtani, mint a francia gyártó munkaeszköze.

 

További információt Monosem vetőgépeinkről területileg illetékes gépértékesítő kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg és kép: Lisz Péter, termékmenedzser