Verhetetlen Landinik

Verhetetlen Landinik

2018. január 15. hétfő.
  (Gépek)

Melyik a legjobb traktor? Amelyik a legjobban megfelel az adott célra. A Hunland cégcsoporthoz tartozó Trade Farm Kft.-nél a Landini több típusa is elnyerte ezt a sokatmondó minősítést.

Szeretünk legekben gondolkodni. Hányszor kérdezték tőlem, autós újságírótól, hogy melyik a legjobb autó! Mindegyik, válaszoltam, valahol, valakinek, annak, aki megvette, és elégedetten használja. Hasonló a helyzet a traktorokkal is. Korántsem biztos, hogy az árral korreláló rangsor legtetején találni meg az optimumot.

Jó példa lehet erre a világ egyik legnagyobb marha-, sertés- és juh import-exportőre a Hunland cégcsoport keretében működő Trade Farm Kft., amelynek erőgép-állományában Fendtek és Landinik egészítik ki egymást. Bugyi határában jártam a telephelyükön, Nagy Csaba növénytermesztési ágazatvezetővel és Kovács László műszaki vezetővel beszélgettem. Mindjárt előre bocsátom, hogy a hallott megállapítások nem könnyen körülhatárolható területre érvényesek, mert a Hunlandon belül úgy diszponálják a gépeket, ahogy a leghatékonyabb, ezért egy-egy traktor, ideiglenesen vagy tartósan átkerülhet más ágazathoz, más telepre vagy feladatra. A két szakember így is rálát a működésükre, véleményük teljes mértékben mérvadónak tekinthető.

 

 

Nézzük először, mi az a feladat, amelynek ellátására erőgépekről kell gondoskodni. A Tradi Farm 1400 hektáron termeszt szántóföldi növényeket: gabonát, kukoricát, lucernát, zöldtakarmányt, a tömegtakarmány – főképp silószenázs – mennyisége évi hatvanezer tonna. Feladat továbbá a Hunland közeli állattartó telepein tartott 23 ezer szarvasmarha szervestrágyájának kijuttatása. A gépvásárlások kiinduló pontja mindig az, hogy az AXIÁL szervizével hosszú évek alatt szerzett jó tapasztalatok okán csakis Bajához fordulnak, és nem csak traktorokért: a bálázó kivételével onnan származik a teljes CLAAS zöldsor.

Megbízhatóságuk és minőségük miatt nagy „vezérgépeknek” Fendteket használnak, 12 darab van jelenleg a flottájukban. Ezek végzik a nehéz talajmunkákat, szállítanak közúton és juttatják ki a hígtrágyát. Kisebb teljesítményt igénylő sorközművelésre, permetezésre (vontatott Berthoud permetező), műtrágyaszórásra, partkaszálásra, mulcsozásra viszont nem lenne gazdaságos olyan típusokat választani, amelyek bizonyos képességei és jellemzői kihasználatlanok maradnának, de a vételárban megjelennének. Ezekre a feladatokra korábban Landini Powerfarm 95-ösöket használtak, egymás után négy szolgált náluk, de lecserélésük után ma már három darab Landini 6-130C dolgozik a földeken.

 

 

Ez így logikusan hangzik, de a Landininek is van nagykategóriájú traktora, például a 7-215, amelynek 130 órás világrekord-futamában magam is részt vettem, miért nem amellett tették le a garast – firtatom? Nos, idézi fel a régmúltat Kovács László, tettek próbát tíz éve egy 185 lóerős Landinivel, de elég sok probléma volt vele, akadozott a munka, és noha az AXIÁL folyamatosan biztosította üzemképességét, végső soron túlságosan költségesnek bizonyult. Igen, vetem közbe, valóban voltak gondok azzal a szériával, elsősorban a power-váltós kivitelekkel. Azóta viszont nagyon nagy a változás, a mai hasonló kategóriájú Landinik már össze sem hasonlíthatók a korábbiakkal. A mostani, ilyen méretű 7-es széria – amely már évek óta fut, és teljes mértékben kiforrott, bevált – egy teljesen megbízható (FPT motor, ZF váltó stb.), problémamentes, tiszta szívvel ajánlható gépcsalád. Ám, mint Kovács László elmondja, a legnagyobb igénybevételű 200 lóerő fölötti kategóriában időközben ráálltak a Fendtre, és most már maradnak a feladatmegosztásnál a két márka között.

 

 

Egészen mások a követelmények az állattartó telepeken, ahol például bálabontót és etetőkocsit kell vontatni a tükörsimára betonozott udvaron és a tehénistállókban, ilyen célokra hat darab Landini 5-110H van állományban. Egyszerű munka, egyszerű gépet kíván. De az egyszerűség ebben az esetben nem lemondás valami kívánatosról, hanem erény! Hiszen a mai mezőgazdaságban általános probléma, hogy kevés az olyan magasan képzett gépkezelő, akire könnyű szívvel rá lehet bízni egy érintőképernyőről vezérelhető high-tech gépet, amelyik sok mindent „magától csinál”, de ezzel arányos összegbe is kerül. Egy olyan Landinin viszont, amelyben még megvan a hagyományos három pedál és a H-séma szerint kapcsolgatható sebességváltó, lényegében bárki tud dolgozni, aki elvezet egy Suzukit. Két kar, két-három gomb, és ennyi. Semmi űrtudomány, atomfizika. És semmi olyan következménykár, amely a csúcstechnika egy-egy kezelési hibájából adódhat. Szeretik a gépkezelők, és aki szereti a gépét, az szeretettel bánik vele. A gép pedig meghálálja: van, amelyik már 18 ezer üzemórát teljesített.

Nem áll ezzel egyedül. A többi Landini sem szervizigényes, a 6-130C például 1200 üzemóránál jár, bármi hiba nélkül, csak olajat kellett cserélni benne. A problémamentes üzemeltetésben szerepet játszik a sakkozás a gépekkel az egyes telephelyek között: az újakat egy-két évig a növénytermesztésben fogják be nehezebb munkákra, majd az állattartó telepekre kerülnek, ahol szinte nyugdíja állás vár rájuk. A Trade Farm nem néhány évre veszi a traktorokat, hogy aztán elpasszolja őket, hanem ésszerűen kihasználja élettartamukat.

A náluk tapasztaltak azt bizonyítják, hogy nem tanácsos pusztán a hírnév vagy katalógusadatok alapján gépeket vásárolni. Sok esetben a több kevesebb, különösen, ha jól kevesebbet kell fizetni érte, anélkül, hogy ez meglátszana az elvégzett munka mennyiségén, minőségén. Van úgy, hogy egy nem annyira modernnek tűnő, kuplungpedálos traktor nyeri a versenyt, mert ennek leginkább testhezálló az adott munkakör. Különösen, ha minden egyébben hozza a ma elvárt nívót, mint a kiváló költség-érték arányra tervezett Landinik.

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Fotó: Bese Zoltán

Forrás: AXIÁL Híradó különszám 2018. január 18-19. oldal