Tökéletes vetés, eredményes aratás

Tökéletes vetés, eredményes aratás

2017. szeptember 06. szerda.
  (Gépek)

Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyoknak köszönhetően a vetésre alkalmas időtartam szinte minden szezonban rendre rövidebb. Agronómiailag optimális időben csak egyszer tudunk vetni, ezt a műveletet nem lehet megismételni.

Éppen ezért lényeges, hogy a magot ideális időben, a megfelelő mennyiséggel, az előírt mélységben, a talajt megfelelően visszatömörítve juttassuk a földbe. Nem elhanyagolható a csírázó növény tápanyaggal való ellátása sem. Ezért is mutatkozik egyre nagyobb igény a minimális talajművelési, és a magágy készítéssel és műtrágya kijuttatással kombinált vetési technológiákra.

A finn TUME vetőgépekkel valóban jobb vetést és ezáltal eredményesebb aratást érhet el. A TUME NOVA COMBI mechanikus direktvetőgép kiválóan alkalmas gabona, borsó, továbbá apró magvak vetésére, valamint vetőmag és műtrágya egyidejű kijuttatására, 3 és 4 méter munkaszélességgel. A „COMBI” szó arra utal, hogy a vetéssel egy menetben a műtrágyát is kijuttathatjuk.

 

TUME NOVA COMBI tárcsás talajművelővel

 

Az osztott tartályban az oldalak térfogata tetszőlegesen változtatható annak függvényében, hogy mennyi vetőmagot és műtrágyát kívánunk kijuttatni. Sem a tartályban, sem a talajban nem keveredik a mag a műtrágyával, ugyanis a duplatárcsás csoroszlyán a tárcsák átmérője nem azonos, a nagyobb átmérőjű tárcsa 1,5-2 cm-rel mélyebbre juttatja a műtrágyát, mint a kisebb átmérőjű a vetőmagot. Ennek következtében a csírázás kezdeti szakaszában nem károsítja a műtrágya a növényeket, viszont a gyökérképződéskor már a tápanyag készen áll a növény számára.

 

NOVA COMBI vetőcsoroszlyája

 

A csoroszlyák nyomása 0-200 kg között változtatható, ez az állítási mód lehetővé teszi, hogy szinte minden talajon gyönyörűen el tudunk vetni, legyen az tarló, vagy előkészített magágy. A vetőcsoroszlyák nem egy tengelyre vannak felfüggesztve, hanem a vetés mélységét határoló kerekekhez kettesével illeszkednek, így tökéletes talajkopírozást tudunk elérni még egyenetlen talajon is. A mag a traktor keréknyomnál is az előírt mélységbe kerül, egyenletes kelést biztosítva. A gép végén elhelyezett tömörítő keréksor a tökéletes talaj-vetőmag kontakt kialakításáért és a talaj lezárásáért felelős, így segíti elő a talaj nedvességtartalmának megőrzését.

 

Direktvetés NOVA COMBI-val

 

A TUME TITAN vetőgép a Nova Combihoz képest egy egyszerűbb, könnyebb, kedvezőbb árfekvésű vetőgép. Állítható, osztott tartályának térfogata lényegesen nagyobb, egy feltöltéssel még nagyobb terület bevetése válik lehetővé. Igény esetén a tartály teljes térfogata csak vetőmaggal is feltölthető.

 

TUME TITAN

 

A vetőmag és a műtrágya két egyforma átmérőjű tárcsa segítségével jut a talajba, a Nova Combihoz képest azonban nem egymás alá, hanem egymás mellé kerül a vetőmag és a műtrágya. A maximálisan beállítható csoroszlya nyomás 60 kg, így az előző típushoz képest a TITAN vetőgép megfelelően előkészített magágyat igényel.

 

TITAN vetőgép csoroszlyája

 

Mindkét vetőgép összekapcsolható a CULTIPACK művelő eszközzel, amely két sor egyedileg felfüggesztett tárcsasorból és tömörítő hengerből áll. A tárcsasorok mélysége hidraulikával állítható, így szárazságnál a nedves réteget felhozva ideális magágyat tudunk kialakítani az apró magvaknak. Amennyiben így használjuk a vetőgépet, akkor egy menetben elvégezzük a tarlóhántást, vetést, műtrágyázást és hengerezést, tehát négy műveletet, amivel jelentős időt és költséget tudunk megtakarítani.

A TUME DRACO vetőgép is 3 illetve 4 méter munkaszélességgel rendelkezik, azonban ez az egyetlen típus, amelynél a szállítási szélesség mindkét esetben csak 3 méter. A gépet elektronikus adagolás és mechanikus kijuttatás jellemzi. Az adagolóelemeket nem talajkerékről kapott hajtás működteti, hanem elektromotorok.

 

TUME DRACO vetőgép 4 méter munkaszélességgel, 3 méter szállítási szélességgel

 

A DRACO vetőgépet úgy tervezték, hogy előzetesen elmunkált nedves, száraz, kötött és laza talajon egyaránt használható legyen, azonban direktvetésre ez a típus sem alkalmas. Amíg a tárcsás talajművelő eszköz a NOVA COMBI és a TITAN gépeknél opciós, addig ez a DRACO elválaszthatatlan részét képezi, ugyanis a műtrágya kijuttatás ezen az eszközön keresztül történik: a műtrágyát a tárcsasor egyenletesen keveri el a talajban a teljes művelési mélységben, a vetőcsoroszlyák ebbe a talajba juttatják ki a magot. A gép használható csak vetésre is műtrágyakijuttatás nélkül, ilyen esetben az első tárcsasor csak talajművelést végez.

 

TUME DRACO 4000

 

Szöveg és kép: Angeli Gyula, termékmenedzser

Forrás: Agroinform.hu