Termékfejlesztés a CLAAS-nál

Termékfejlesztés a CLAAS-nál

2017. október 10. kedd.
  (Gépek)

Gyorsuló világban élünk – bár közhely, igaz. Többet várunk el a gépektől, eszközöktől, ha például sikerült megnövelni a gazdaság méretét az elmúlt 5-10 évben, akkor már nem elegendő ugyanolyan teljesítményű traktor, vagy munkaszélességű talajművelő gép.

Elmondhatjuk, hogy a CLAAS elismerten közel áll vevőihez. Meghallgatja és bevonja őket az újabb és újabb funkciók kifejlesztésébe. A gép értékesítése után hosszú időn keresztül támogatja a terméket, és látja el alkatrésszel.

Egy új gép vagy gépcsalád kifejlesztésének igénye több irányból jöhet. Változhatnak piaci trendek, például nagyobb arányban terjedhetnek el bizonyos növények (repce, szójabab). Új technológiák nyitnak meg lehetőségeket, mint a katonai műholdas navigáció felszabadítása a polgári célú alkalmazásra. Gazdaságossági szempontok jelennek meg erőteljesebben, üzemanyagárak emelkednek. Törvényi szabályzók szigorodnak, mint a közelmúltban a kipufogógáz-normák. Új működési elvek vagy funkciók pattanhatnak ki a fejlesztők fejéből, átalakítva vagy automatizálva egy-egy munkafolyamatot.

 

 

Az új fejlesztések keretbe foglalása a CLAAS-nál a termékmenedzsment feladata. Ők gyűjtik össze az igényeket és fogalmazzák meg azokat a követelményjegyzékeket, amelyek alapján elindulnak az előzetes műszaki és gazdasági vizsgálatok. Minden egyes követelménypontot, legyen az teljesítménymutató, karbantartás-könnyítés vagy megfelelés egy újabb jogszabálynak, megvitatnak a fejlesztőcsapaton belül. Az értékelést és a rangsorolást előzetes számítások követik a termék gazdaságos gyárthatóságáról és a várható fejlesztési energiabefektetés megtérüléséről.

Majd elindulnak a koncepcióképzések. Gyakran nem is a szériafejlesztésen belül, hanem azt megelőző előfejlesztésen. Az előfejlesztés teljesen új funkció, részegységek kifejlesztéséért felel. Ott a szó legjobb értelmében barkácsolnak, arra törekszenek, hogy új lehetséges funkciókat, működési elveket, gyakran több tucatot megvalósítsanak, majd kipróbáljanak. Ezek közül a legígéretesebbeket kiérlelik, viszonylag stabil működésűvé teszik, majd átadják a szériafejlesztőknek. Ezzel zárul az első szakasz, elérkeztünk az első mérföldkőhöz.

 

 

A gép egészét átfogó „csontvázmodellek” a CLAAS-nál több mint harminc éve számítógépes tervezéssel készülnek. Itt határozzák meg a különféle elemek kapcsolódását, a rendszerméreteket és a működési mechanizmusokat. A részegységekért felelős konstruktőrök erre aggatják rá koncepcióikat. A fejlesztési projekt főkonstruktőre ezekből az elemekből összeállítja a teljes gépet a digitális térben, ezt DMU-nak (Digital Mock Up), azaz digitális makettnek nevezik. Ez a legalább digitálisan működő modell a tervezők válasza a követelményjegyzékre. Kiderül, hogy a termékmenedzser által összegyűjtött és felállított követelmények melyikének milyen mértékben felel(het) meg az új gépkoncepció. Természetesen felmerülnek érdekkonfliktusok, hiszen a vevő mondjuk az szeretné, hogy a gazdaságában termesztett összes terményt egyetlen adapterrel tudja learatni, viszont a valóságban két-háromféle kell, a növények tulajdonságainak megfelelően. Az adott technológiai szinten sok mindent egyáltalán nem, vagy csak gazdaságtalanul lehetne megoldani. Például a gabonaaratási automatikus kormányzásra már több évtizeddel ezelőtt születtek mechanikus megoldások, míg végül a lézersugaras kormányzás vagy a műholdas kormányzás csak a közelmúltban tette ezt üzembiztossá, illetve elérhetővé. Ebben a fázisban a második mérföldkőhöz érkezik a fejlesztés folyamata. A követelményjegyzék megvalósítható pontjaiból a fejlesztőcsapat által elfogadható vállalási jegyzék lesz. Ez igazából egy szerződés a vevők, a piaci résztvevők, illetve az őket képviselő termékmenedzser és a fejlesztőközpont között. Ilyen funkciójú, teljesítmény- és egyéb mutatóknak megfelelő gépet akarunk kifejleszteni és piacra dobni!

 

 

A következő fázisban megépülnek az ún. funkcióminta-gépek és részegységek: a valóságban is bizonyítani kell a gépnek, hogy működik. Megvizsgálják például, hogy bármiféle ferdefelhordó-típus és kombájnkerék-kombináció esetén is ráhelyezhető-e az adapter a szállítókocsira. A betakarító adapterek működését persze aratási szezonban lehet ellenőrizni. A legkülönfélébb terményállományokban végzett tesztek közben a működésre, beállíthatóságra, teljesítóképességre helyezik a fő figyelmet. Amikor bebizonyosodik, hogy a gép teljesíti az adott funkciókat, elérkeztünk a hármas mérföldkőhöz, ahol az érintettek közösen elfogadják, hogy a gép tulajdonságai, működési elvei, megoldásai megfelelnek az elvárásoknak, át lehet lépni a következő fejlesztési fázisba, amikor megépülnek a prototípusok.

A CLAAS prototípusai az utóbbi időben már részben a későbbi szériagyártásnak megfelelő elemekből, gyakran azonos technológiai lépésekkel készülnek el. Törekszenek arra, hogy a beszállítóktól a végleges komponensek (pl. hajtóművek, tengelyek, konzolcsigák stb.) érkezzenek. A megépült prototípusok majdnem ugyanazokon az aratási- és laboratóriumi (tesztpadi) kísérleteken mennek keresztül, mint a funkcióminta, azzal a nagy különbséggel, hogy itt már nem a „működik-e vagy nem?” a kérdés, hanem nyúzópróbának vetik alá őket, és a lehető legtöbb hektárt, üzemórát kell meghibásodás nélkül teljesíteni! Előszeretettel működünk együtt ebben a fázisban megbízható, nagy tapasztalatú CLAAS ügyfelekkel, az ő gazdaságaikban futnak együtt a prototípusok a többi géppel. E tartós üzemi próba tapasztalatait akkurátusan adatbázisban gyűjtjük és beledolgozzuk a konstrukcióba. A szükséges helyeken megerősítjük a gépet, például erősebb csapágyazás kerül bele, vagy edzést írunk elő bizonyos alkatrészekre, sőt ha szükséges, jobb minőségű alapanyagot választunk. Ezt a szakaszt a négyes mérföldkő zárja, minden érintettnek igazolva, hogy a gépek bírni fogják sok száz vagy akár több ezer hektár megpróbáltatásait.

 

 

Kezdetét veszi az előszéria előállítása. Ezek a gépek még magas fokú (vevőszolgálati) felügyelet mellett, de már végfelhasználókhoz kerülnek. Az előszéria darabszáma értelemszerűen korlátozott. Eddigre a gyártómű szinte teljesen felkészült az új típus gyártására. A készülékek, berendezések, technológiai folyamatok rendelkezésre állnak. Elsőként elkészül egy rajzellenőrző gép, egymagában vagy néhány társával, ami lehet például másik munkaszélességű vágóasztal ugyanabból az új generációból. Ezt követően pedig legyártjuk az összes előszériás terméket. Ezekből néhány mintapéldány a terméket bevezető CLAAS-os szakemberek kezébe kerül, például a kezelési és karbantartási útmutatókat készítő dokumentációs osztályhoz, valamint a szervizeseket és az értékesítőket továbbképző CLAAS Akadémiához, a film és fényképfelvételeket készítő Marketing osztályhoz. A bemutatós, demonstrációs csapatot is ellátjuk néhány géppel. Ezek lesznek az elsők, amelyeket megismer a nagyközönség, először a szakújságírókon, az elektronikus médián keresztül. Általában az előszériából teszünk félre egy-egy gépet a nagy nemzetközi szakkiállításokra (Agritechnica, SIMA, Farm Progress Show stb.), ahol is aztán tényleg bárki megtekintheti.

 

 

Az előszériával óriási mennyiségű tapasztalat, visszajelzés érkezik. Ezek feldolgozásával, az esetleges módosításokkal nagyon kell iparkodni a fejlesztőcsapatnak, de a gyártástechnológusoknak is, hiszen indul az első teljes szériaév. A kihívás nagyságát érzékelteti, hogy nyár végén, vagy egyes betakarító-adapterek esetén ősszel befutnak az eredmények, majd az új szezonra a gépeket, vagy azokból jó párat le kell gyártani, illetve szállítani még karácsony előtt. Több régi vevőnk, partnerünk kihasználja az elővásárlási akciók kedvezményeit, és beruházással zárja az évet.

A szériagyártás indulásával a fejlesztő csapat még nem engedi el az új terméket, hanem a vevőszolgálattal és a minőségmenedzsmenttel karöltve éles szemmel figyeli a visszajelzéseket. Előfordul, hogy csak ekkor fut be az igény bizonyos extra felszerelésre. Valamint ekkor próbálják ki azokat a különlegesebb szállítási módokat is, amelyekre korábban nem volt lehetőség. A nagyméretű betakarító-adapterek biztonságos és gazdaságos szállításával ma már külön fejlesztőcsoport foglalkozik. Ezzel együtt lesz kerek a termékfejlesztési projekt, amely az első teljes és sikeres szériaév után zárul.

 

Szöveg: Csanádi Tamás, K+F vezető, CLAAS Hungária Kft.

Képek: CLAAS Hungária Kft.

Forrás: Agritech 2017. október 22-25. oldal