Tarlóhántás, vetés és műtrágya-kijuttatás egy menetben

Tarlóhántás, vetés és műtrágya-kijuttatás egy menetben

2017. október 04. szerda.
  (Gépek)

Ősszel gyakori kérdés, hogy a későn lekerülő elővetemény után hogyan készítsünk megfelelő magágyat. Meleg, gyakran száraz időjárás nehezíti a talajmunkát, egyre rövidebb a vetésre alkalmas időszak.

A TUME vetőgépekkel azonban kevésbé ideális körülmények között is kiváló eredmények érhetők el, egy munkamenetben vetve, és műtrágyát kijuttatva. A vetőgép elé kapcsolható opciós „Cultipack” két tárcsasoros művelőeszköz megoldhatja a tarlóhántást és a hengerezést is. A tárcsát a nedves talajig leengedve optimális magágyat kapunk.

Megéri a TUME vetőgépet választani, hiszen ennek munkája határozza meg a későbbiekben a vetés minőségét, a kelés egyenletességét, így a hozamot is. Most bemutatjuk a finn TUME három különböző, mégis sok mindenben hasonló gabonavetőgépét.

 

Hasonló, mert:

- mindhárom gép vontatott kivitelű 

- a vetéssel egy időben műtrágya-kijuttatásra is alkalmasak (NEM opció!)

- mindhárom típus robusztus felépítésű, és kivételesen nagy tartálytérfogatú 

 

És hogy miben különböznek? Lássuk!

 

TUME Nova Combi direkt vetőgép

A Nova Combi mechanikus vetőgép kiválóan alkalmas gabona, borsó továbbá apró magvak vetésére, valamint vetőmag és műtrágya egyidejű kijuttatására, 3 és 4 méter munkaszélességgel, 90-120 lóerő teljesítményű traktorral. 

Kiviteltől függően a 3250 illetve 4250 literes magtartály válaszfalának fokozatmentes állításával könnyen és precízen szabályozható a kijuttatandó vetőmag és műtrágya mennyiségének aránya. A vetőmag és a műtrágya mechanikus adagolóelemeken, valamint duplatárcsás csoroszlyákon keresztül jut a talajba. Sem a tartályban, sem a talajban nem keveredik a mag a műtrágyával, ugyanis páronként eltérő a tárcsák átmérője: a nagyobb átmérőjű 1,5-2 centiméterrel mélyebbre juttatja a műtrágyát, mint a kisebb a vetőmagot.

A csoroszlyák nyomása 0-200 kilogramm között változtatható, ezáltal szinte minden talajon dolgozhat a vetőgép – direkt vetés vagy előkészített magágy esetében egyaránt. Mivel a paralelogramma-felfüggesztésű vetőegységek egy-egy gumiabroncsozású kerékkel támaszkodnak a talajra, a vetőcsoroszlyák jól követik az egyenetlenségeket, mind kereszt-, mind hosszirányban. A vetőkocsik talajkerékhez viszonyított helyzetével pedig a vetési mélységet lehet egyszerűen és gyorsan beállítani.

 

TUME Nova Combi

 

TUME Titan 

A Titan vetőgép a Nova Combinál egyszerűbb, könnyebb, kedvezőbb árfekvésű. Állítható, osztott tartályának térfogata lényegesen nagyobb, egy feltöltéssel nagy terület vethető be. Akár a teljes tartálytérfogat feltölthető csak vetőmaggal. A vetőmag és a műtrágya két egyforma átmérőjű tárcsával jut a talajba, de a Nova Combitól eltérően nem egymás alá, hanem egymás mellé kerül. A maximálisan beállítható csoroszlyanyomás 60 kilogramm, tehát az előző típushoz képest a Titan megfelelően előkészített magágyat igényel.

 

TUME Titan

 

TUME Draco

A Draco vetőgép munkaszélessége is 3, illetve 4 méter, de egyedül ennek a szállítási szélessége csak 3 méter, mindkét esetben. 

A gép elektronikus adagolású és mechanikus kijuttatású. Az adagolóelemeket elektromotorok működtetik, nem talajkerékről kapott hajtás. A Dracót nem lepi meg a talajtípusok változékonysága: úgy tervezték, hogy egyaránt használható legyen előzetesen elmunkált, nedves, száraz, kötött és laza talajon. Azonban nem ajánljuk, hogy direkt vetésre használják. 

Amíg a tárcsás talajművelő-eszköz a Nova Combi és a Titan gépeken opció, a Draco elválaszthatatlan része, ugyanis ez juttatja ki a műtrágyát, és mindjárt, a teljes művelési mélységben, egyenletesen el is keveri a talajban. A gép használható csak vetésre is, műtrágya-kijuttatás nélkül, ilyen esetben az első tárcsasor csak talajművelő.

 

További információt TUME gépeinkről területileg illetékes gépértékesítő kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Angeli Gyula, termékmenedzser

Kép: TUME

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 04. szám

 

TUME Draco