Takarmánykeverő-kiosztó kocsik akár kisebb gazdaságokba

Takarmánykeverő-kiosztó kocsik akár kisebb gazdaságokba

2017. május 24. szerda.
  (Gépek)

Nem csupán a nagyüzemek keresnek technikai megoldásokat takarmányozási programjuk megvalósításához, hanem a kisebb gazdaságok is. Számukra a cégünk által 1998 óta forgalmazott SUPERTINO takarmánykeverő-kiosztó kocsikat ajánljuk.

 

A legkülönbözőbb összetételű takarmányok nagyon rövid idő alatt történő optimális, teljesen homogén keverékké történő előkészítését és kiosztását biztosítja, csekély teljesítményigény mellett. Régebben az istállókat lovas kocsis etetésre tervezték és építették. Ezekben az épületekben még sok helyen tartanak állatot. Ide nem lehet bemenni sem önjáróval sem függőleges tengelyű keverő kocsival, itt csak a 6 vagy 8 köbméter űrtartalmú gépek nyújtanak megoldást.

A SUPERTINO vállalkozás célzottan takarmányozással összefüggő gépek gyártására specializálódott. Torino szomszédságában, Saluzzoban tevékenykedik. Az üzemben gyártott gépek egy része hazai felhasználókhoz kerül, nagyobb része pedig a világ számos országába, így többek között Argentínába, Franciaországba, Japánba, 18 éve pedig már hazánkba is.

 

 

A SUPERTINO által gyártott gépek konstrukciójukban egyszerűek, emiatt kevésbé sérülékenyek, hosszú élettartamra előkészítettek, alacsony teljesítmény igényűek.

Az üzemeltetéshez csak 540 1/min kardántengely meghajtásra van szükség, mivel a gépek önálló hidraulika rendszerrel rendelkeznek. Egy szivattyú biztosítja a nyomást a munkahengereknek, valamint egy nagyobb teljesítményű a silómarónak.

A járókerék tengelye hidraulikus munkahengerrel lesüllyeszthető úgy, hogy a nagy teljesítményű silómaró egészen a talajszintig felszedi és a keverő térbe juttatja a szilázst. 

 

 

Hosszú élettartamra tervezett, hiszen 8 mm-es vastagságú a fenéklemez. A rövid keverési időt a négy csigából álló keverőrendszer garantálja. A kocsinak tele kell lennie, mert csak így tud a 4 csiga tökéletes keverést biztosítani. Olajban futó fogaskerekek hajtják az alsó keverőcsigákat, állandó olajkenésű, túlméretezett görgősláncok hajtják a felső csigákat. A beadagolt szálastakarmányok aprítását az alsó csigákon lévő kör alakú edzett acélkések szolgálják. A kiadagolás alapfelszereltségben 80 cm hosszúságú, hidromotoros hajtású kihordószalag segítségével történik. Vásárlás előtt a szalag hosszát egyeztetni kell, mert eddig 60-70%-ban cserélnünk kellett. A kifolyó súber nyitásakor a PVC kihordószalag automatikusan beindul, amely biztonságos és teljesen zajmentes, magassága hidraulikusan állítható.

 

 

A takarmányozási programban előírt receptúrák betartásához az elektromos mérleg nyújt segítséget, amely 15 programhellyel, 15 komponensig mérő automatikával rendelkezik, számítógépes adat átvitellel. Sokan azzal érvelnek, hogy nem kell a mérleg, tudják mennyit raktak a kocsiba. Változó minőségű takarmánnyal a tejhozam is változó lesz.

Mivel az AXIÁL Kft. kizárólagos forgalmazója a SUPERTINO cég gépeinek, ezért - mint ahogyan már megszokhatták – ezen termékek esetében is teljes körű szervizzel és alkatrész-utánpótlással állunk vásárlóink rendelkezésére. Erre nem sokszor van szükség, általában csak mechanikai sérüléseket kell cserélni, leggyakrabban a kihordó szalag sérül az ajtónál, mert elfelejtik felcsukni. Többen már a második vagy harmadik kocsijukkal dolgoznak. A képen látható gép is már a második Szakál Péterék farmján.

 

További információt SUPERTINO gépeinkről területileg illetékes kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg és kép: Angeli Gyula, termékmenedzser