Össztűz alatt a Gehl R190 kompakt rakodógép

Össztűz alatt a Gehl R190 kompakt rakodógép

2017. június 23. péntek.
  (Gépek)

Az AXIÁL Híradó „Össztűz alatt” új rovatában mindig egy népszerű géptípust mutatunk be. A rovat újdonsága, hogy ügyfelek, kollégák tapasztalatait is összegyűjtjük egy-egy modellről és ismertetjük a gyakrabban használt munkaeszközöket is.

 

A közelmúltban vezette be a Gehl a korábbi SL-t váltó új R-szériájú kompakt rakodógépeket. A kategória frissítésének köszönhetően sok az új fejlesztés, ezeket most az egyik legnépszerűbb típuson, a Gehl R190-en mutatjuk be. Lelke a Tier IV emissziós normáknak megfelelő, megbízható Yanmar motor. A kompakt váz és a radiális emelésű gémszerkezet már bizonyított és bevált, így azon nem változtattak. Az új, tágas, csillapított zajú fülke egyszerre kényelmes és maximálisan biztonságos. A légrugós ülés állítható, a kartámaszok és a kezelőszervek is személyre szabhatók, kívülről ROPS/FOPS II-es védelmi szinttel – ez a kompakt rakodók körében a legmagasabb – védik a gépkezelőt borulás vagy leeső tárgyak ellen. A testre szabható, digitális kijelző mutat szinte minden fontos információt, mint például a hűtőfolyadék hőmérséklete, az üzemanyagszint, az akkumulátor töltöttsége. Az állítható joysticket könnyű használni, így a műszak végére sem fárad el a kezelő. A teljesen nyitható, nagy méretű motorháztető és a hátsó ajtó jó hozzáférést biztosít a motorhoz és a napi karbantartási pontokhoz. Gázrugók nyitják fel a fülkét, így a hidraulikus alkatrészek vizsgálata is egyszerű. A meghajtóláncok és tengelycsapágyak tokozva futnak, nem igényelnek karbantartást, és minden forgópontnál zsírzógombok találhatók.

 


 

Adapterek

A kompakt rakodógépek a számos csatlakoztatható adapternek köszönhetően sokoldalúan használhatók a mezőgazdaságban és az építőiparban egyaránt. Adapterajánló rovatunkban most néhány népszerű eszközt mutatunk be röviden.

 

 

1. TC 145 mulcsozó adapter

1450 mm munkaszélességű, fű vágásához és bozótirtáshoz ideális. (Maximális vágási átmérő: 50 mm) Különlegessége, hogy nem igényli high-flow hidraulika kiépítését a rakodógépen, súlya mindössze 640 kg, így kisebb kompakt rakodókon is alkalmazható. 

 

2. SHS seprőgép

A különböző méretekben (1100 mm-től 2100 mm-ig) kínált seprőgép ideális választás a telephelyek gyors és egyszerű tisztításához. Az adapter szemétgyűjtő kanala hidraulikusan nyitható, négy kerék támaszkodik egyenletesen a talajra. Opcióként rendelhető hozzá vízpermetező, illetve oldalseprő kefe is.

 


 

Gépkezelő:

A Hunlandnak több állattartó telepe van az ország területén, ahol csúszókormányzású rakodógépeket is használnak. A cégcsoport tavaly ismét egy Gehl kompakt rakodó vásárlása mellett döntött, mikor az egyik telepükön szükségessé vált a géppark megújítása. Elsősorban a szűk hely és a kis belmagasság határozza meg a gépek méreteit. Kis helyigényük, fordulékonyságuk, gyorsaságuk és nem utolsósorban sokoldalúságuk jóvoltából ismét a csúszókormányzásúak bizonyultak ideális választásnak. Telephelyi főbb feladataik a mélyalmos rendszerek kezelése, az etetések, rakodások és az egyéb munkák segítése. A Gehl nem volt ismeretlen a Hunlandnál, korábban is vásároltak az AXIÁL Kft.-től Gehl SL 5240 kompakt rakodót.

 

 

Az új gép végül a Gehl R190 lett. Mivel teljesítménye, teherbírása, emelési kapacitása lényegében megegyezik a korábban használt SL 5240-es típuséval, zökkenőmentes volt az átállás. 20 km/órás haladási sebességre képes, gyorsan megtesz nagyobb távolságokat a telephelyen belül. A légrugós ülésen és a csendes fülkében kevésbé fárad el a gépkezelő egy-egy hosszabb munkanap után. Ráadásul a lapos gémkialakítás és az alacsonyabb hátsó tornyok nagyban javítják a rálátást a teljes munkaterületre.

Mindazonáltal Keserű Árpád, a Hunland cégcsoport műszaki vezetője kiemelte, hogy egy gépbeszerzés összetettebb dolog és nem csak azért esett a választás a Gehlre, mert elégedettek a márkával, hanem ugyanilyen fontos a hozzá tartozó szervizszolgáltatás, alkatrészellátás, amelyet az AXIÁL Kft. mindig gyorsan és megbízhatóan biztosított.

 


 

Rózsás László, termékmenedzser:

A 150 éves múltnak köszönhetően a Gehl egy széles, minden igényt kielégítő kompakt rakodógép palettát alkotott. A gépcsalád kialakításánál nemcsak a mezőgazdasági, hanem az ipari területen jelentkező vevői igényeket is egyaránt figyelembe vették.

Az R-szériás modellek a márka radiális emelésű csúszókormányzású gépeit alkotják. A gépcsalád 6 típust foglal magába, a legkisebb R135 közel 600 kg megmozgatására képes, a legnagyobb gép, az R260-as pedig 1200 kg-mal is elboldogul. Ennél nagyobb igénybevétel esetén javasoljuk a vertikális emelésű gépeket (V-széria), amelynek legnagyobb tagja 1800 kg-os működési kapacitással rendelkezik.

A csúszókormányzású modellek mellett derékcsuklós és gumihevederes típusok is megtalálhatók a GEHL kínálatában. Ezekről bővebb információt területileg illetékes gépértékesítő kollégáinktól kaphat!

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2017. 02. szám 40-41. oldal