Négy helyett három

Négy helyett három

2017. szeptember 28. csütörtök.
  (Gépek)

Az átrakókocsi nagy előnye, hogy segítségével gyorsabban és zökkenőmentesebben tudjuk a betakarítási munkákat elvégezni, hiszen a kocsira a kombájn megállás nélkül tud terményt üríteni. Így spórol meg az Annaburger átrakókocsi egy kombájnt!

Tapasztalatok alapján egy átrakókocsi segítségével egységnyi területen kb. 25%-al rövidebb idő alatt elvégezhető az aratás, más szóval a korábbi módszerekhez képest 4 kombájn teljesítményét 3 betakarítógéppel és egy átrakókocsival meg lehet valósítani rutinos kombájnosokkal és átrakókocsi kezelővel.

Az 550 mm átmérőjű átrakócsiga 15 köbméter anyagot képes szállítani percenként, ezzel Európa szerte a legnagyobb szállítási teljesítményre képes más gyártók hasonló gépeihez képes. A csiga egyszerűen hidraulikusan mozgatható szállítási vagy munkahelyzetbe. A tartály telítettsége nyomon követhető a vezetőfülkéből a gép homlokfalán kialakított nagy méretű kémlelőablakokon keresztül. A hidraulikusan rugózott tandem, ill. 29 tonna összömeg felett a tridem futómű nagyfokú stabilitást biztosít nagy szállítási sebességnél, egyenletelen talajon haladva is. 4 féle teljesítménykategóriában rendelhető, 20, 22, 29, ill 32 tonna megengedett össztömeggel, 25-től 36 köbméterig terjedő hasznos térfogattal. A megfelelő térfogatot a kombájnunk méretétől függően célszerű megválasztani – a gyártó által javasolt, hogy az átrakókocsinkba legalább három teljes ürítés beleférjen, hogy gépeink kapacitását optimálisan ki tudjuk használni. A 32 tonnás kocsi hidraulikus kényszerkormányzással van ellátva, így nem okoz gondot a fordulás a lazább talajokon vagy felázott területen sem.

 

 

A gép felszerelhető vetőgép ill. műtrágyaszóró feltöltő egységgel, valamint minden egyes funkciói elektrohidraulikus vezérléssel egyszerűen, kényelmesen a vezetőfülkéből üzemeltethetőek. Nagy segítség a munkánál az átrakó csigára és a hátulra szerelhető kamera, de elláthatjuk átrakó kocsinkat mérlegrendszerrel is, ezzel azonnali információt kapunk a betakarított termény mennyiségét illetően. Többféle szélességű kereket választhatunk, igazodva ezzel a jellemző időjárási és talajviszonyokhoz folyamatossá téve ezzel a betakarítási munkát.

 

 

A fent említett előnyöket felismerve a gépek bérbeadásával és bérmunkával foglalkozó Manax Kft. 2010-ben vásárolta meg az első átrakókocsiját, mely azóta is kedvelt típus flottájukban – tudtuk meg Szellár Gábortól a Kft. termékfelelősétől. A cég HTS 22.16-os típusokat használ, aminek a kapacitása 28 köbméter, terhelhetősége 22 tonna. Az alapfelszereltségen kívüli plusz a kamera, a 800 mm széles kerekek, és a kormányzott hátsó híd. Ez utóbbiakat azért kérték, mert dombos területeteken sokkal stabilabb, kisebb az esélye a borulásnak.

Ezekre a kocsikra évről évre növekszik az igény a bérlők oldaláról, de vannak olyan gazdák, akik a megvásárlásuk mellett döntenek. Használatuk sokkal kényelmesebb és gyorsabb a hagyományos technológiánál. Ezen felül a Manax Kft. egyre több partnere a terményszállítást már kamionokkal oldja meg, így szükség van az átrakókocsira, mert a teherautók már nem járnak be a táblára a kombájnok alá. Az Annaburgerek –az igények függvényében – kétféle módon kerülnek az ügyfelekhez: gépkezelővel vagy anélkül. Egyre gyakoribb, hogy kezelővel és traktorral együtt kérik azokat. Szellár Gábor szerint ennek az az oka, hogy a partnernek nincs megfelelő gépe vagy gépkezelője a feladatra, ami alapvetően meghatározza ennek a technológiának a hatékonyságát.

 

További információ az Annaburger gépekről területileg illetékes gépértékesítő kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Kép: Farming Photography