MX homlokrakodó, ami bírja a strapát!

MX homlokrakodó, ami bírja a strapát!

2017. július 14. péntek.
  (Gépek)

Aratási időszakban látogattunk el Kovács Zoltánhoz, a Mezofil Kft. tulajdonosához Mélykútra, aki a ráváró tetemes munka ellenére időt szakított ránk. A tulajdonost viszont nem a kombájnokról, hanem a tavasszal vásárolt prémium homlokrakodóról kérdeztük.

Kérem, mutassa be tevékenységüket!

Van egy társas vállalkozásunk és őstermelők is vagyunk. Mindkettő esetében kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, klasszikus növényeket termesztünk: búza, kukorica, árpa, napraforgó, repce, de olajretek, facélia és homoki zab is van a növényeink között. A gazdaság teljes mérete kb. 550 hektár. Gépparkunk 95%-a axiálos: két LANDINI, három FENDT traktor és két CLAAS kombájnunk van. A munkagépek javarésze szintén axiálos, ezek között van HORSCH, TUME, MONOSEM, SULKY márkák. A gépek mind újonnan vásároltak, ez alól egy kombájn képez kivételt, amelyet utoljára vettünk. Kapcsolatban állunk a szervizzel is, leginkább ez határozza meg a beruházási döntéseinket, a közelségük és a gyorsaságuk.

 

A képen Kovács Zoltán, a mélykúti Mezofil Kft. tulajdonosa

 

Miért volt szükségük homlokrakodóra?

Van egy kisebb raktárunk, ahol vetőmagot, műtrágyát, terményt, stb. tárolunk, korábban itt egy MTZ-vel pakoltunk vagy bérgépet kellett fogadnunk a munkálatokra. Az MTZ-re már ráfért a pihenés, mert egy idősebb géppel pl. több ezer tonna műtrágyát pakolni azért nyűgös. A bérelt gépet pedig csupán egy-egy alkalomra igénybe venni szezon közepén szervezést igényelt, ezért végül úgy döntöttünk, hogy beruházunk egy saját homlokrakodóra. Az MX T417-es típusra esett a választásunk, ami az egyik legnagyobb kapacitású eszköz a márka kínálatában. Ezzel gond nélkül pakolhatjuk a műtrágyás bigbag zsákokat kettesével is, a berendezésnek köszönhetően jelentősen hatékonyabban és gyorsabban tudjuk ezeket a feladatokat elvégezni.

 

Miért döntöttek az MX márka mellett?

Nos, az az igazság, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolunk az AXIÁL Kft.-vel, korábban már említettem, hogy számunkra meghatározó volt a szerviz közelsége, amivel egyébként maximálisan elégedettek vagyunk. Szóval nem néztünk körbe a piacon, elmondtam a problémánkat és a kapcsolatom, Gyulai Gaál Tamás területi képviselő ezt a T417-es, prémium homlokrakodót ajánlotta. Megvásároltunk és idén korán tavasszal már ezzel pakoltuk a műtrágyát.

 

Milyen típusú vezérléssel kérték a berendezést?

Modern, hidraulikus vezérlés mellett döntöttünk, egy joystickkal tudjuk irányítani az eszközt. Úgy érzem jól tettük, mert nagyon pontosan lehet vele dolgozni, szerintem megközelítőleg felér egy rakodógép precizitásával is. A gépkezelők is könnyen boldogulnak vele, sőt szeretik. Tökéletesen passzol a LANDINI LANDPOWER 165-ös erőgépünkhöz, ami most épp szállítási feladatokat lát el az árpa aratásánál.

 

LANDINI erőgép MX homlokrakodóval, a fel-leszerelés más rakodókhoz képest lényegesen kevesebb időt vesz igénybe

 

Vagyis most épp nincs használatban a homlokrakodó. Nehézséget okoz fel- és leszerelni a berendezést?

Egy ember elég hozzá, csupán egyszer kell kiszállni a fülkéből és az egész művelet néhány percig tart. A leszerelés úgy történik, hogy leengedjük a gémet, kiszállunk a traktorból, leengedjük az eszköz támasztólábait, szétkapcsoljuk a rögzítő pontokat, a hidraulikát, visszaszállunk a traktorba, elállunk, és már kész is.

 

Milyen adaptere van a gépnek?

Rakodóvillával és rakodókanállal kértük. Ezek opciós tételek, és rengeteg közül lehet választani, de nekünk erre volt szükségünk, egyelőre a gazdasági méretünkhöz és tevékenységünkhöz elegendő ez a kettő.

 

Mi az összbenyomása a T417-esről?

Amit ígért, azt hozza. Igaz ez mind a teherbírásra, mind az emelési magasságra. Ez nem egy bizonytalan minőségű, megbízhatatlan gyártótól eredő szerkezet, hanem olyan, amelynek tapasztalata, múltja van. Egy erős, masszív strapabíró eszközt akartam, ami a legmagasabb pótkocsira is könnyen fel-, és lepakol mindent, és amelyet hosszú távon használhatunk. Úgy gondolom, az MX ezt maximálisan teljesíti.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.

Fotó: Fekete Gábor, marketingmenedzser / AXIÁL Kft., Mezofil Kft.