MX A100: az újonc

MX A100: az újonc

2017. október 20. péntek.
  (Gépek)

Mi tesz egy eszközt jól használhatóvá? A fejlesztésbe fektetett tőke? Professzionális gyártósor? Kitűnő alapanyag? Igen, mindez fontos, de leginkább arra kell odafigyelni, mit mondanak az adott eszközt naponta használó partnerek. Az MX ezt jól tudja.

Az MX cégfilozófiája, hogy olyan minőségi gépeket és eszközöket gyártson, melyek a legjobb technológiával készülnek, s melyek használóinak a lehető legnagyobb teljesítményt, kényelmet és üzembiztonságot nyújtják. Az MX küldetés szerint az MX gépek és eszközök három, nagyon szigorú kritériumnak kell, hogy megfeleljenek: a lehető legnagyobb biztonságnak, a maximális kényelemnek és a példátlan teljesítménynek.

 

 

Ezen elvek menték fejlesztették ki legújabb sorozatukat is, az A-, azaz Access-szériát. Az új A100 széria három tagja, az A104, A106 és A110 kategóriájában nagyon kedvező árú, s a széria a funkcionális, egyszerű, megbízható és gazdaságos terméket kereső felhasználóknak ajánlott. Mivel a gépeket sokoldalú használatra tervezték, széles körben alkalmazhatók. A különböző felszereltségekkel alkalmasak kis- és közepes gazdaságokba, önkormányzatoknál kommunális munkákhoz vagy lovardákba, kisebb állattartó telepekre egyaránt.

 

Széles körű felhasználásra tervezve

 

A sorozat mechanikus párhuzamvezetéssel rendelkező modelljei 3,50 és 4,00 méter között képesek emelni, típustól függően maximum 1300-1700 kilogrammos terhet. Univerzális, 40-140 lóerős traktorokhoz ajánlottak. 

 

 

Az MX a segédalvázak igazi specialistája, tudását és ismeretanyagát – „know how”-ját – a cég a több mint hatvan éves működése alatt csiszolta tökéletesre. Az egyes traktortípusokra egyedi segédalvázakat fejlesztettek ki, jelenleg több mint 6000 traktorhoz tudnak adaptációs keretet kínálni, de ezek száma hetenként átlagosan kettővel nő. 

Minden egyes új alváz kifejlesztésekor tartóssági tesztet végeznek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy körülbelül hatezer üzemórán keresztül tesztelik, nehéz üzemi körülményeknél az elemeket. Az MX-termékeknél az egész rendszer kompatibilis, tehát cserénél csak magát a munkaeszközt kell cserélni, az adaptációs keretet, felfüggesztést és a vezérlést nem. 

Az adaptációs keret egyébként ugyanaz, mint a nagyobb T400 és az U400 sorozatoknál, így még a sorozatok is tökéletesen kompatibilisek egymással. 

 

A100 párhuzamvezetéssel

 

Mint ahogy minden MX-sorozat, így az A-sorozat modelljeire is jellemző, hogy nagyon könnyen hozzá lehet férni a traktor karbantartási pontjaihoz. Az AD05 alvázat felszerelték egy segéd rámpával, hogy még egyszerűbben lehessen a rakodógémet felcsatlakoztatni.

A gém rá- és lecsatlakoztatása rendkívül egyszerű az új FitLock 2M rendszernek köszönhetően, a művelethez a gépkezelőnek mindössze egyszer kell kiszállnia a traktorból. Az A-sorozatnál a rakodógém rá- és szétkapcsolása kézzel történik, de a művelet nagyon biztonságos, hiszen az ehhez szükséges kart jól pozícionálták. A magasságállító görgővel akár 20 centiméteres magasságkülönbséget is kompenzálni lehet, így két, különböző méretű gumizással ellátott traktorra is használható. Különböző színek jelzik a rakodógém állapotát. A piros szín jelentése, hogy a gém nincs csatlakoztatva, a zöldé pedig a csatlakoztatott állapot. Ezek a jelzőszínek jól láthatók és észrevehetők, mind a kabin belsejében, mind azon kívül.

 

HIRDETÉS

 

Az új segédalváz teljesen kompatibilis elődjével.

A rakodókeret alsó és felső karjait robusztus, erős könyökelemek fogják össze, amik a keletkező feszültségeket jól elosztják. A FitLock 2M rendszer kialakítása minden modellnél azonos. A távtartók hármas hegesztése tökéletes merevséget jelent. A tartóssági és alakváltozási teszteket minden egyes keret fejlesztésekor elvégzik, extrém körülmények közötti használatot modellezve, 25-ezer alkalommal.

A csuklópontok 30 milliméter átmérőjű csapokkal szereltek. A csapok tartólemezei erősek és a korábbi sorozatoknál már bizonyítottan tökéletes rögzítést biztosítanak. Az acél/bronz (bimetál) csapágyperselyek minden csaphelyen és forgási pontnál kiváló terheléseloszlási jellemzőkkel bírnak, annak  köszönhetően, hogy felületüket közel 50%-kal megnövelték.  A csapszegekbe integrált, védett zsírzógombokon keresztül kívülről azok könnyen zsírozhatók.

Az MX mechanikus párhuzamvezetés jellemzője, hogy optimálisan, a rakodóhoz a lehető legközelebb tervezték, kialakítása kompakt, hogy tökéletes legyen a rálátás a munkaeszközre. 

Ennél, a legegyszerűbb sorozatnál a kábeleket és hidraulikatömlőket a lengőkarok aljára szerelve vezetik el, amely elvezetés optimális védelmet biztosít, jól áttekinthető, a kilátást nem zavarja, mégis könnyű a karbantartása. Ezeket erősített csőbilincsek rögzítik a fémkerethez. Az elektromos vezetékek poliuretán burokban futnak, amik nagyon rugalmasak, s azok is maradnak hosszabb idő elteltével is, függetlenül a környezeti behatásoktól (hőmérséklet, trágya savtartalma, műtrágya stb.)

 

Tökéletes a kilátás

 

A hidraulikaegységet biztonsági szelep védi, mely a keresztkonzol alatt található. A hidraulikatömb opcióként harmadik hidraulikafunkcióval bővíthető. A kettős túlnyomáscsökkentő szeleppel összekapcsolt hidraulikatömlők védik a rakodót a sérülésektől mind előre, mind hátramenetben történő munkák alatt (pl. talajegyengetés). 

A homlokrakodó kinematikáját és dizájnját úgy tervezték, hogy a talajon jó merítési szöget lehessen elérni (47°) a minél nagyobb rakodási kapacitás érdekében. Ez a kialakítás 1 méter magasságban már 62°-os szöget eredményez, így a terménykanál töltöttsége optimális, anyagveszteség nélkül. Maximális magasságban a billentési szög 55°-os. 

A MACH System egy elektrohidraulikus traktor-homlokrakodó csatlakozás. Segítségével a csatlakoztatás mindössze egy egyszerű mozdulatból áll, s nem csak a hidraulikát, de az elektronikát is azonnal csatlakoztatja. Nem lehet rosszul vagy fordítva csatlakoztatni. A kapcsolat környezetbarát, csepegésmentes. A szabadon mozgó csatlakozóknak köszönhetően a MACH-csatlakozórendszert könnyű pozícionálni és kezelni. 

És ha már a kezelést említettük, ejtsünk néhány szót a homlokrakodó irányításáról is. A felhasználóbarát, multifunkciós joystickot kifejezetten az MX termékekhez, egy dizájner-specialista fejlesztette ki. A tenyér- és a hüvelykujj-támasz segítségével a kéz természetes tartásban fekszik a joystickra. A főbb funkciógombokat könnyen, egyszerűen el lehet érni. Az alap mellett további három segédgomb is található a kezelőkaron, mely a FLEXPILOT vezérlés esetén alapfelszereltség, az ECO- és PROPILOT-hoz opcionálisan rendelhető. A kezelési pozíciót egy golyós csatlakozóval lehet pontosan, a kezelőnek legkényelmesebb helyzetbe beállítani. Az úgynevezett MULTI-ARM rendszerrel a joystick egy tartókaron tökéletesen, a gépkezelő igényeihez igazítható. A MULTI-ARM kompatibilis mindhárom vezérléssel: az ECOPILOT-tal, a PROPILOT-tal és a FLEXPILOT-tal is.

 

A kéz kényelmesen fekszik a joysick-on

 

Három vezérlés között lehet választani az A100 sorozatnál. Az első, és egyben legkevésbé összetett az ECOPILOT, melynél nincs MACH gyorscsatlakozó a gép és a segédalváz között. Ez az MX homlokrakodók vezérlésének leginkább költségtakarékos változata. Két tengely mentén mozgatható a joystick: emel/süllyeszt, valamint merít/billent.  

A PROPILOT vezérlés az ECOPILOT-hoz képest MACH csatlakozást is tartalmaz, illetve alkalmas MX frontfüggesztés vezérlésére is. 

A FLEXPILOT alacsony nyomású hidraulikaolajjal működő vezérlés, egyedülálló a piacon (az MX szabadalma), hiszen nagyon rugalmas, hatékony, ugyanakkor karbantartásmentes. Kialakítása nagyon kompakt, így bármilyen traktorkabinban optimálisan elhelyezhető. Használata már-már az elektromos vezérlések élményét nyújtja.

Az MX homlokrakodókat gyakorlatilag bármilyen színben lehet kérni, hogy az erőgéphez még jobban illeszkedjen. 

 

Területileg illetékes gépes üzletkötő kollégáink készséggel állnak a további kérdések megválaszolásával az Önök rendelkezésére.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Képek: MX