Mindenki másképp csinálja 1. rész

Mindenki másképp csinálja 1. rész

2017. augusztus 02. szerda.
  (Gépek)

A bálarakodásra egyre több alternatíva létezik. Mielőtt azonban beruházna, érdemes figyelembe vennie néhány szempontot és ezek alapján meghozni a végső döntést. Termékmenedzserünk, Sáfrány Márió az alábbi cikkben két megoldást is ajánl.

A gazdálkodók az univerzális gépeket vagy inkább a speciális típusú rakodókat keresik inkább?

Azt gondolom, hogy sem a traktorra szerelhető homlokrakodók, sem a teleszkópos rakodógépek már régóta nem speciális munkagépek, sokkal inkább univerzális eszközök. A mezőgazdasági logisztikai folyamatok szinte minden fázisában jelentős szerephez jutnak, legyen szó növénytermesztésben való rakodásról, állattartáshoz kapcsolódó almozási feladatokról, vagy éppen bálarakodásról. 

 

Mennyit és miben fejlődtek a bála rakodógépek az elmúlt években?

Az elmúlt években a rakodógép gyártók fejlesztéseinek iránya a nagyobb teljesítmény, nagyobb hatékonyság irányába mozdult el. Az MX T400 homlokrakodó szériájának legnagyobb tagja már közel 3,5 tonnás emelőerővel, és 4,5 m emelési magassággal rendelkezik. A MANITOU MLT 960 teleszkópos rakodógép pedig akár 6 tonna teher mozgatására képes. A hatékonyság növeléséhez pedig az egyre bővülő kényelmi funkciók is nagyban hozzájárulnak.

 

 

Mit tanácsol a gazdálkodóknak bálarakodó vásárlása esetén? – Mire figyeljenek, mi alapján válasszanak?

Bálarakodáshoz a rakodógépgyártók többsége 9-10 m emelési magassággal rendelkező gépet ajánl. A legtöbb ilyen rakodógép motor-, és hidraulikus teljesítménye azonban nem nagyobb az univerzális 7 m-es gépekhez képest. Egy közel másfélszeres emelési magassággal rendelkező gép hatékony és biztonságos üzemeltetéséhez nagyobb hidraulikus erőre, nagyobb motorteljesítményre van szükség. Érdemes azt is mérlegelni, hogy valóban szükséges-e a 9-10 m emelési magasság, vagy elegendő-e egy univerzálisabb 7-8 m-es rakodógép olyan bálafogó adapterrel, amellyel egyszerre akár 5 db szögletes bálát is meg tudunk fogni.

 

Milyen típusú gépeket ajánl, és ezeknek milyen tulajdonságai vannak?

A 8 m-es MANITOU MLT 840-est, vagy ennek 10 m-es variánsát, az MLT 1040 rakodógépet ajánlom. Mindkét gép az MX V7000 bálafogójával 5 db szögletes bála mozgatására alkalmas. Mindkét gép 145 LE motorteljesítménnyel és egyedülállóan nagy, 200 l/p hidraulikus teljesítménnyel rendelkezik.

 

További információt homlokrakodóinkról és rakodógépeinkről területi képviselőinktől kaphat!

 

Szöveg: Sáfrány Márió, termékmenedzser / AXIÁL Kft.

Fotó: MANITOU, MX