Minden tökéletesen működik

Minden tökéletesen működik

2017. május 13. szombat.
  (Gépek)

Az AXIÁL gépeivel és szolgáltatásával is teljes mértékben elégedett a Somogyvári Mg. Zrt. elnöke, Jancsekity Ferenc. Elsősorban egyik új szerzeményünk, a BERTHOUD RAPTOR permetező került szóba.

Üdítő és felvillanyozó élmény volt látogatásom a somogyvári gazdaságban! Már az első benyomás is nagyon megnyerő: tükörsima a belső utak betonozása, igényes és szép az irodaépület, kedves és jó megjelenésű dolgozók igazítanak útba, katonás rendben állnak a gépek a színben, illetve kinn, a rendezett udvaron.

Talán az elnök úr személyisége nyomja rá a bélyegét az egészre? Jancsekity Ferenc mosolya ugyanis arról árulkodik, hogy szívvel-lélekkel vezeti a véget. Aki a sajnos nemzeti műfajnak számító panaszkodásra vágyik, ne ide jöjjön, mert csak azt hallhatja, hogy milyen jövőbeli terveik vannak, és azokat hogyan szeretnék megvalósítani!

A hullámzóan dombos tájon működő vállalkozás hagyományos szántóföldi kultúrákkal foglalkozik 1950 hektáron: kukorica, búza, repce és napraforgó mellett hibrid kukorica és napraforgó vetőmagot termel, és ezek izolációjára szóját, árpát, olajretket is illeszt a vetésforgóba.

 

 

Tipptopp állapotban tartott gépállománya teljes vertikumot sorakoztat fel az AXIÁL kínálatából, van két FENDT nagytraktor, két CLAAS LEXION kombájn, két MONOSEM vetőgép, HORSCH TIGER nehéz kultivátor és PRONTO vetőgép, függesztett SULKY műtrágyaszóró, két MANITOU rakodógép, valamint néhány gépükben áll rendelkezésre – pedig ennek is látják a gyakorlati hasznát!

A gépek többségére átalánydíjas karbantartási szerződést kötöttek, és maximálisan elégedettek a szolgáltatással. Épp a bajaiak iránti bizalom volt az egyik oka, hogy a kezdeti aggodalmat leküzdve megvásárolták ezt az újnak számító típust. Magyarországon ez az első olyan BERTHOUD RAPTOR, amely már hidraulikusan állítja a hasmagasságát.

 

 

Igen, súlyponti kérdés a permetezés, minden növényvédelmi és fejtrágyázási művelet erre a gépre hárul, évente nyolc-tízezer hektárnyi területet kezelnek! Kiesésről, állásidőről szó sem lehet: amikor kedvez az időjárás, egész nap dolgozni kell, tavasztól őszig. A régi gépük 14 éves volt, sem a teljesítménye, sem a megbízhatósága nem felelt már meg. Az új típus kiválasztásakor szóba jött az AGRIFAC CONDOR is, de végül a BERTHOUD RAPTOR mellett tették le a voksot. Mindent tud, amit kell, egyetlen hiányossága a másikkal szemben, hogy nem állítható menet közben a nyomtávja (de műhelyben igen, kellemes meglepetésre alig egy óra alatt!), ám ez itt nem számít hátránynak, mert már eleve a hozzá illó sortávolsággal vetnek.

Csak dicsérni tudom a RAPTOR-t, 200-250 hektár a napi területteljesítménye, bármilyen más márkával felveszi a versenyt, a munkasebességének csak a növény érzékenysége szab határt, általában 14-16 km/órával dolgozik, vonuláskor 40 km/órával megy. Precízen permetez, a TOPCON-nal két-három százaléknyi anyagot takarít meg, és ez persze előnyös a növénynek is. Az elején féltünk egy kicsit a 32 méteres munkaszélességtől, de hamar megszokta a gépkezelőnk, nem volt ezzel semmi probléma. A fellépő létra mozgató hidraulikájának túl érzékenyre volt beállítva a szenzora, leállt, ha hozzáért egy napraforgó-szár, de másnap itt voltak Bajáról, és rendbe tették. Eleinte csöpögött a klíma víztálcája, azonnal elhárították. Ilyen korrekt ügyfélszolgálatot másutt nem láttam még, épp ezért bízunk az AXIÁL-ban! Franciaországból ideutaztak gyári szakemberek, megnézni hogyan működik a gép, és tanácsokat adni”, - idézi fel a tavaly nyári kezdetet az elnök.

 

 

Kritikai pont csak egy maradt: a lépcső a fülke mögé vezet, és termetesebb sofőr nem könnyen lép be a helyére. Nyugodtan lehetne szélesebb a kabin, akkor még egy személy elférne benne, például ha bérmunkánál meg kell mutatni a területet, vagy a tapasztalt gépkezelő okítja az újoncot. A kilátás viszont remek, nem zavar az előrenyúló motorház, pontosan lehet becélozni a kereket a növénysorok közé. A hasmagasság nagyon magasra, 180 centiméterre állítható – a fotó kedvéért simán a RAPTOR alá állítottuk az elnök autóját.

 

 

Külön ki kell emelni a RAPTOR jó terepes képességeit. Bemutatón többféle permetező is járt Somogyvámoson, közülük ez volt az egyik legjobb. „Őszi esőzés után, olyan vizes-sáros helyeken is elment az összkerékhajtásával, ahová traktort sem nagyon mertem volna beengedni”, - mondja Jancsekity Ferenc. „Nagyon stabil akkor is, ha oldaldőléssel mozog a dombos területen. A fogyasztását külön nem mértük még meg, de annyit már tudunk, hogy nem rossz.”

Ezeket a véleményeket erősíti meg a gép közös szemrevételezése is. Látszik, hogy a gyakorlati munkakörülményeket jól ismerő mérnökök tervezték, minden alkatrész masszív, robusztus, mégsem túl nehéz az egész konstrukció, többek között a műanyagtartály (4200 literes) jóvoltából. Az első keréknél volt egy „gallytörő”, de ez szükségtelennek bizonyult, leszedték. Engem némiképp meglepett a RAPTOR tisztasága: mintha új gép átvételére érkeztem volna, és nem egy féléves, háromezer hektárnyi teljesítményt már maga mögött hagyott permetezőt látnék. Patyolattiszta az egész, pormentesek a hidraulikacsöveket védő szövetkarmantyúk, a fülkében mintha nem ült volna még senki. Hát persze, hiszen a gépkezelők overallját is mintha skatulyából húzták volna elő.

Referencia kell valakinek a BERTHOUD RAPTOR-ról? Vagy az elégedettség receptjére vágyik? Aligha csalódhat, ha Somogyvárra látogat, Jancsekity Ferenchez!

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Kép: Kajetán Jácint

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 02. szám 22-23. oldal