Mi az a kétrétegű talajművelés?

Mi az a kétrétegű talajművelés?

2017. május 23. kedd.
  (Gépek)

Olyan eljárás, amikor egyetlen gépbe beépített különböző művelő elemekkel elérjük, hogy a felső 6-10 cm es réteg és az alsóbb 10-35 cm-es réteg a helyén maradva legyen megmunkálva a maga sajátosságának megfelelően.

 

A morzsalékos humuszban és az elhullott gyom- és haszon magvakban gazdag felső réteg maradjon fent, mert gyorsabb a beérése, tömeges lesz az árvakelés kedvezőtlen időjárásnál is. Viszont erős növény-egészségügyi kockázatnál a módszer alkalmazása felülírandó. A kevésbé termékeny, mélyebb rétegek is maradjanak a helyükön, de kellően átrepesztve, lazítva a jó víz-, levegőháztartáshoz, és gyökérfejlődéshez. Ez megelőzi a nem kívánatos gyúrást, hant- és rögképzést, kiszárítást.

Ez a logika igazán a nehezebb talajtípusoknál hoz komoly agronómiai előnyt, hisz a könnyű talajnál a fenti problémák kevésbé fájnak a pénztárcának. Első megvalósítója a FRAMEST REPTILL volt, ami kicsit meghaladta a korát. Némi fejlesztéssel megszületett ennek a logikának az utódja, a FRAMEST DOUTILL. Ez egy olyan variálható eszköz, ahol használója a talajállapotoknak, talajművelési rendszerének, időjárás kitettségének megfelelően választhatja ki a gép összetételét s változtathatja a későbbiek során az opciók cseréjével.

 

 

A gép moduljai:

KÉSVÁZ 1: REPTILL késekkel szerelt váz. Ezek a kések egyenes szárúak, NEM forgatják át a mélyebb rétegeket, hanem kondicionálják a talajréteget a kívánt 15-38 cm mélységben. 100-180-230-310-410 mm széles lúdtalpkapákkal szerelhetők. A kések mélysége egyedileg, csapokkal állítható.

KÉSVÁZ 2: Forgatókésekkel szerelt késváz. Aki forgatni és teljes művelési mélységben át akarja keverni a talajt, ezek az ívelt kések szárnyakkal vagy anélkül jól elvégzik. Jobban átlazítják a talajt, tehát az utána következő elem inkább a hullámos tárcsasor legyen. Kialakításuk és a forgatásemelés miatt 30%-al nehezebb ezeket a késeket húzni, mint a REPTILL késeket.

ELMUNKÁLÓ 1: Rövidtárcsás: A párba szerelt kis átmérőjű rövid tárcsák aprítják, keverik a kések által meglazított felszínt. A felső 6-10 cm réteget dolgozza át, keveri és aprítja. A kések nem hozzák felszínre a mélyebb rétegeket tehát itt valósul meg a rétegenkénti művelés elmélete. A terméketlen altalaj a helyén marad, betöltve ezzel a felső morzsalékos magágy és az alsó víztározó réteg funkciót. 

ELMUNKÁLÓ 2: Dupla hullámos tárcsás: ez a régi jól bevált hullámos tárcsa nagyon jól aprít és kever, a forgatókések által nagy mértékben átmozgatott réteget a maga hantjaival és esetleg nagyobb rögfrakciójával szépen aprítja, keveri és főleg tömöríti. Ezzel kivédhető a forgatókések egyébként durván jelentkező kiszárító hatása a nyári időszakban.

HENGER 1: a jól ismert VT gumihenger a maga tömegével, rögrendező és felszínalakító képességével kiválóan lezárt és jól használható felszínt hagy maga után.

 

Hogy miért ezt a megoldás válassza? Mert a FRAMEST DUOTILL 3000 7 db késsel, 230-as szárnyakkal 28 cm mélyen 12 cm rövid tárcsa mélységgel, 8 km/óra sebességgel lezárt, vethető talajállapotot hoz létre, mindezt 160 LE –s traktorral. Ugyanezt az eredményt szántással, simítóval, magágykészítővel érheti el. Őrizze meg a talajnedvességét, takarítson meg időt, és csökkentse költségeit egyidejűleg!

 

További információért keresse területileg illetékes kollégáinkat!

 

Szöveg és kép: Berta János, termékmenedzser