Mert szántani muszáj!

Mert szántani muszáj!

2017. szeptember 26. kedd.
  (Gépek)

Megfigyelhető a forgatás nélküli talajművelés térhódítása, de vitathatatlan, hogy egyes kultúrák megkövetelik a szántást, illetve összejátszhatnak úgy a környezeti tényezők, hogy egyszerűen nem marad más megoldás, szántani kell.

A hagyományos művelés gyökerei Magyarországon az aszimmetrikus vasú fordító ágyeke kialakulásáig (XV. sz.), valamint a sokszántásos rendszer időszakáig nyúlnak vissza. Elterjedésében meghatározó szerepet játszott az eke tökéletesedése, valamint az, hogy a szántás biztosított egy bizonyos termésszintet. A forgatás nélküli művelésre, alkalmas eszközök (tárcsa, szántóföldi kultivátor, középmély-lazító, forgóborona) sokáig nem változtatták meg a gazdák viszonyát az ekéhez. A művelési rendszeren belül egyes talajmunkákat (tarlóhántás, ápolás) már nem ekével végeztek ugyan, de az alapművelésben nélkülözhetetlen maradt.

A hagyományos művelés utóbbi években megerősödő kritikája felveti a kérdést, hogy a káros hatások ellenére miért tartották századokon át a növénytermesztés egyik alapvető feltételének? Meghatározó szerepet játszhatott az erőkifejtés, a talaj szemmel látható változása (aláforgatás), valamint az ekéhez és a búzához kötődő érzelem. A tradicionális felfogás szerint több művelet biztonságosabban alapozza meg a termést, mivel egy következő beavatkozással javítható az előzőekben elért gyengébb minőség. A kártevők, a kórokozók, a gyomok korlátozása több menettel biztosabb, és a tarlómaradványok aláforgatása tiszta felszínt eredményez. E nézetek a hatóanyagok árának növekedésével párhuzamosan értékelődtek át.

 

 

A Grégoire-Besson, mint a szántás specialistája, már régóta nagy figyelmet fordít a magyar gazdák igényeire. Az AXIÁL Kft. az első termékei között kezdte el 1998-ban a Grégoire ekék forgalmazását. Akkoriban még a magyarországi erőgépek átlagos teljesítmény-kategóriája 100-140 lóerő közé volt tehető, mára 180-220 lóerőre nőtt.

A kezdeti években az R-széria volt a legkedveltebb függesztett eke Magyarországon. Az R31, R47, R7 típusokkal kezdtünk (az R47 és R7 ma is fut). Jellemzően az R31 után érdeklődtek legtöbben, ám gyorsan kiderült, hogy túl könnyű a mi talajtípusainkhoz. Ezért elkezdődtek a fejlesztések, és megszületett a GB line, melyet három- és négyvasú kivitelben kínálunk.

Természetesen ennyivel nem álltak le a fejlesztések. Nyugaton régóta igény a kényelmi funkciók – amelyeket például vetéskor és műtrágyaszóráskor az elektronika biztosít – adaptálása az ekébe. Persze az elektronika volt a válasz itt is, de hidraulikával kombinálva.

Ahogy a bevezetésben említettem, az erőgépek teljesítménye felfelé tendál. Ennek megfelelően a Grégoire-Besson halad a piaccal, a következő években folyamatosan kivezeti az R47 típust. A helyét méltó utód, az R6 veszi át, amely nem más mint az RW6 egyszerűsített verziója. Néhány kényelmi funkció kihagyásával merőben más lett, mint az előd. Háromvasútól ötvasúig rendelhető, komoly konstrukcióval és kényelmi funkciókkal. Az R47 típus lóerőkorlátja 160 volt, az utód már 200, vagy könnyebb talajokon 220 lóerőig ajánlható. A vázkeresztmetszet 120x120 mm-ről 140x140-re változott. Ez a típus az őszi bemutatókon egy Fendt 722-es traktorral járja majd az országot. Az eddigi logika mentén a jövőben az RW8 típus egyszerűsített verziója válthatja a már ismert R7 típust, de ne szaladjunk ennyire előre – ismerkedjenek meg a Grégoire-Besson R6-tal!

 

 

További információt Grégoire-Besson ekéinkről területileg illetékes gépértékesítő kollégáinktól kaphat!

 

Kép: Grégoire-Besson, AXIÁL Kft.

Szöveg: Lisz Péter, termékmenedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2016. 05. szám 20-21. oldal