Manitou az innováció zászlaja alatt

Manitou az innováció zászlaja alatt

2017. december 11. hétfő.
  (Gépek)

A Manitou Csoport részt vett a 2017. november 12. és 18. között megrendezésre került hannoveri Agritechnica kiállításon, ahol lehetőségük volt új termékeik bemutatására. 

Itt debütált elsőként a gyártó új MC18 típusú tereptargoncája, az MLA-T típusú derékcsuklós teleszkópos rakodója és az MLT 961-145 V + L rakodógépe. Új modellek csatlakoztak a már meglévő NewAg termékcsaládhoz az MLT 730-115 V típus, a kompakt kivitelben is elérhető V CP típus és a már szintén megjelent MLT 733-115 típus mezőgazdasági vontatásra alkalmas verziója. A kiállításon a csoport számos Gehl modellt is bemutatott új funkciókkal.

A Manitou Csoport a Manitou M betűt formázó logóján keresztül csillagtúrával készült a látogatók számára. Az útvonal a különböző újításokhoz vezette az érdeklődőket, akik így felfedezhették a mezőgazdasági gépek fordulási sugarát csökkentő kényelmes kormányzási rendszert (CSS – Comfort Steering System), a NewAg szériába épített intelligens hidraulika rendszert, mely automatizálja a mozgásokat, a páratlanul optimális láthatóságot kínáló ROPS / FOPS tanúsítvánnyal rendelkező tetőablakot, valamint a gyártó saját, szezonális aktivitásokhoz kapcsolódó finanszírozási ajánlatát.

 

 

Egy másik kínált szolgáltatás az „Easy Manager” névre keresztelt megoldás, amely a fogyasztási és használati adatok feltöltésén keresztül hozzájárul a költségek és a használat jobb ellenőrzéséhez a gép élettartama alatt. Arnaud Boyer, marketingért és termékfejlesztésért felelős alelnök szerint: „Napjainkban új fejlesztéseken dolgozunk, hogy javítsuk felhasználóink biztonságát, megkönnyítsük munkájukat, csökkentsük a TCO-t, vagyis a gép birtoklásának valós költségeit, illetve, hogy újabb szolgáltatásokat tudjunk kínálni partnereinknek. A mezőgazdasági teleszkópos rakodó sikeres újra feltalálása után teljesen átterveztük összes terepjárót is: jobb láthatóság, könnyebb hozzáférés, rugalmas motorizáció, fokozott biztonság és csökkentett karbantartási költségek. Ezek az innovatív megoldások lehetővé teszik számunkra, hogy megfeleljünk ügyfeleink várakozásainak.”

 

 

MC18: nagyobb láthatóság, kevesebb zavaró hatás, sokoldalúság

Két méternél kisebb magasságával és közel másfél méteres szélességével a „Buggy” kivitelű MC18 targonca a műveletek során optimális láthatóságot biztosít az új tetőnek köszönhetően. A tető az ISO 6050 (FOPS) biztonsági előírásoknak megfelelően biztosítja a védelmet a kezelőnek a lehulló tárgyakkal szemben. Az újítás lehetővé teszi a terhelés figyelését az egész emelési művelet során. A fülkében vezetés közben mindössze 79 dB a hangszint, míg a piaci átlag 86 dB. „Mérnöki irodánkkal szoros együttműködésben egy rendkívül kompakt targoncát terveztünk, amely lehetővé teszi a gazdák számára, hogy könnyedén közlekedhessenek az utakon. Ez egy olyan termék, amely tökéletesen alkalmas a kertészetek és faiskolák számára, akik olykor nehéz terepen dolgoznak. A piacon található legalacsonyabb TCO költségek mellett elmondhatjuk, hogy az MC18 típussal újragondoltuk a tereptargonca fogalmát.” – mondta Patrick Laridan, a villástargoncák marketingért és termékfejlesztésért felelős menedzsere.

Az MC18 30 cm-es hasmagasságot biztosít, amely a legnagyobb a kompakt anyagmozgató gépek piacán. Ez a fejlesztés sokoldalú felhasználást, egyszerűbb közlekedést garantál a különféle talajokon. A padlómagasság elérhető lépcsők nélkül és lehetővé teszi a kezelő számára a fülkébe való könnyű be- és kijutását. Az MC18-4 lehetőséget kínál a kétkerék-meghajtásról a négykerék-meghajtásra történő váltásra, függetlenül attól, hogy a gép üzemel-e vagy sem. A négykerék-meghajtás jobb kezelhetőségét és vonóerőt biztosít, így könnyebb átjutni a nehéz kereszteződéseken. Kétkerék-meghajtással a kezelő elérheti a 25 km/h sebességet és növelheti a termelékenységet. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyag-fogyasztás 12,5%-kal csökkenthető ebben a kezelési ciklusban.

A modell úgy lett kialakítva, hogy könnyebb legyen a motorhoz történő hozzáférés, mely a kezelőülés mögött található motorház fedélen keresztül történik. A felhasználó ellenőrizheti a különböző szinteket anélkül, hogy fel kellene emelnie a kabint vagy speciális szerszámokkal kellene használnia.

 

Méretek (m)

Max. kapacitás (t)

 Max. emelési magasság (m)

 Hasmagasság (cm)

1,45 x 2,95 x 1,99

1,8

5,50

30

 

NewAg teleszkópos rakodók széles skálája

A NewAg széria bevezetését követően több mint 3000 gépet rendeltek a vásárlók, népszerűségének köszönhetően mára 13 modellt tartalmaz a gépcsalád. Az új MLT 730-115, melynek kapacitása 3 tonna, emelési magasság pedig 7 méter, M-Varioshift (kétfokozatú hidrosztatikus és powershift) sebességváltóval szerelt (és az elérhető két modell közül az egyik kompaktabb, ennek szélessége 2,06 m, magassága pedig 2,14 m). A széria egy másik modellje az MLT 733-115, amely LSU szivattyúval, illetve traktor homologizációval, vagy anélkül is elérhető.

 

 

Új MLT 961-145 V+L

Az MLT 960 modellt felváltja az új, nagyobb kapacitássál rendelkező a MLT 961-145 V+. Számos újítást építettek bele a modellbe a felhasználói kényelem optimalizálása érdekében, beleértve az „Easy Step” fülke-hozzáférést is. A kapacitás a max. magasságnál 40%-kal nőtt az MLT 960 modellhez képest. Ráadásul a vezetőfülke szigetelése csökkenti a zajszintet 74 dB-re, az előző modellhez képest pedig a felére. A NewAg családhoz elérhető „Intelligens hidraulika” csomag szintén kapható a modellhez.

 

Méretek (m)

Max. kapacitás (t)

 Max. emelési magasság (m)

Gém kinyúlás előre (m)

6,10 x 2,48 x 2,53

6

9

5,3

 

Új megjelenést kaptak az MLT gépek

A mezőgazdasági teleszkópos rakodók széles választékának frissítése érdekében a Manitou Csoport új funkciókat mutatott be az Agritechnica kiállításon. Az MLT 840-145 PS modellt is ellátták a NewAg gépekről már ismert „Easy Step” fülke-hozzáféréssel. 2018-tól pedig annak érdekében, hogy egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a mezőgazdasági területen dolgozó gépek, a Manitou szabványosítja a teleszkópos munkagépek tervezését, nevezetesen a fekete gém és a fülke szerkezetét ugyanúgy, mint a NewAg szériánál. A szabvány előírja a kényelmes fülke belsejét, a magas teljesítmény szintjét különösen az intenzív munkaciklusok alatt és a jövedelmezőséget, mely minden Manitou teleszkópos rakodógép tulajdonságai közé tartozik.

 

 

Az MLA-T bevezetése

Az Egyesült Királyságban megrendezésre került LAMMA kiállításon mutatkozott be először az új MLA-T, vagyis a derékcsuklós teleszkópos rakodógép, amely olyan területeken, mint például az állatok takarmányozása, a trágyaszórás és a mezőgazdasági anyagkezelés terén nyújthat személyre szabott megoldásokat a felhasználóknak. A tetőablak nagyobb pontosságot tesz lehetővé a magasban lévő terhek kezelése terén és a fülke jobb és bal oldalán található két ajtónak köszönhetően egyszerűbb lett a kabinhoz való hozzáférés is. Az MLA-T komponensei között szerepel a karfán található híres JSM (Joystick Switch & Move) kezelőszerv, amely további kényelmet kínál az üzemeltetőnek. A kisebb fordulási sugár lehetővé teszi a gép rendkívül szűk helyen történő helyváltoztatását, a manőverezhetőség kiváló eszköze az MLA-T. Az „Intelligens hidraulika” csomag, a „Regeneratív hidraulika” rendszer és az „Active CRC” boom felfüggesztés lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy számos mozgást végezzen a termelékenység növelése érdekében. Az új modell optimalizálja az üzemanyag-fogyasztást is.

 

Méretek (m)

Max. kapacitás (t)

 Max. emelési magasság (m)

Gém kinyúlás előre (m)

5,64 x 2,29 x 2,70

3,3

5,20

3,30

 

Gehl modellek széles választéka

A párizsi SIMA kiállításon nemrégiben bemutatott Gehl AL T750 derékcsuklós rakodógép 2018 második negyedévében lesz elérhető az összes európai és amerikai márkakereskedésben. Ezzel a modellel az 5 méteres emelési magasság is elérhető, így a gazdálkodók számára egyre nagyobb tárolóhelyeken, raktárakban teszi lehetővé a munkát.

Az AL 650 rakodót a csoport standján is kiállították. A nehéz körülményekre tervezett típus az egyik legnépszerűbb a márkakereskedők kínálatában, mert számos – kereskedelmi és ipari - területen alkalmazható. Opcióként kérhető funkciói, például a megnövelt teljesítményű hidraulika rendszer azaz „high-flow” vagy a LED-es munkalámpák még sokoldalúbb használatot tesznek lehetővé. A gép 64 LE-s (48 kW) Yanmar, Stage 3B emissziós szabványoknak megfelelő motorral szerelt. A derékcsuklós rakodógépek választékához tartoznak a kisebb, AL 540/440/340/140 típusok is, így a termékcsalád szinte minden felhasználó igényét ki tudja szolgálni. A csoport az Agritechnica kiállításon bemutatta az R190-es modelljét, mely a Gehl kompakt rakodók emblematikus gépe.

 

 

Hitelesített, innovatív csatolmányok a sokoldalúság és a termelékenység érdekében

A Manitou Csoport számos megoldást kínál tartozékaival is.

  • A bemutatott új termékek közül a CBA 2700/4500 LDR terménykanál 2,7 m-es szélességgel és 4,5 m3 kapacitással rendelkezik, mely specifikusan az MLT 961 típushoz ajánlott. 
  • A csoport támogatja a kockabálák kezelését is, erre a célra szolgál a CLBWS 2000/1000 berendezés, melynek maximális nyitása 2000 mm, kapacitása 1000 kg.
  • A CBG 2450/1700 FO típusú fogazott markolókanál 2450 mm szélességgel, 1700 literes kapacitással bír, melyet kifejezetten az MLT NewAg gépekhez terveztek, hogy optimális munkasebességet biztosítsanak.
  • A kertészetek, faiskolák számára ajánlott CLP 1000/800 edényzetfogó adapter maximális nyitása 1000 mm, kapacitása 800 kg. Az adapter jelentősen megkönnyíti a növények kezelését, melyhez a lézeres szintező rúd is nagymértékben hozzájárul.

 

Manitou és Gehl gépeinkről tovább információt területileg illetékes kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Forrás és kép: Manitou Csoport