Magaskultúra

Magaskultúra

2017. szeptember 22. péntek.
  (Gépek)

A nagy kerekű, nagy hasmagasságú Landini 5-110D HC-vel akár egy fóliasátor szűkös körülményei között is zavartalanul lehet dolgozni, mint az Agro Rehab Zrt. karácsondi telephelyén tapasztaltam. Karlovitz Kristóf írása.

Ezúttal természetesen nem az Operaház vagy más intézmények hatáskörébe tartozó magaskultúráról van szó, hanem egy olyan növénykultúráról, amely túl magasra nőtt az átlagos traktor hasmagasságához képest. Arról, hogy mennyire speciális követelmények fordulhatnak elő egy gazdaságban, jó elképzelést adnak a Karácsondon tapasztaltak, ahol Locsmándi Zoltán kertészmérnök volt vendéglátóm és idegenvezetőm. Az Agro Rehab megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására alakult anno, és mindmáig megmaradt tevékenységének ezen oldala, de időközben a jócskán felfutott (6,3 hektárnyi növényház) mezőgazdasági termelés lett az elsődleges. Annak is egy sajátos részterülete: zöldséget, saláta-alapanyagot állítanak elő kóser előírások szerint.

 

 

Nagyon szigorú zsidó vallási szabályok tiltják olyan élelmiszer fogyasztását, amelyben rovarok vannak – akár csak erős nagyítóval látható picinyke lények is. Emiatt sokáig kimaradt a kóser étrendből a karfiol, a brokkoli, a káposzta és néhány egyéb finomság. A mai technológiával viszont megoldható az ilyen növények garantáltan rovarmentes termesztése. Zárt fóliasátrakat használnak, szűrik a szellőző levegőt, és nagyon gondosan összeállított receptúra szerint, gyakran permeteznek. Nem is marad el a hatása: mind a szúrópróbákra rendszeresen kilátogató rabbi – nem aprózza el, két tonnát bogarászik át –, mint a terményt átvevő feldolgozó rendkívül alapos minőségi ellenőrzése rendben talál mindent. Magyarországon viszonylag kicsi az ilyen termékek vevőköre, ezért zömmel külföldre kerül az áru, Nyugat-Európába, de Amerikába is. Mondani sem kell, hogy a nagy munkaigény és hozzáadott érték miatt egészen más kategória ez, mint a közönséges kertészkedés.

 

Tudta-e ön?

Közönséges traktort nem lehet egyszerűen átalakítani, nagy átmérőjű kerekekkel, mert nem stimmelnek az áttételek (ezáltal változik a vonóerő is), és nem használható az összkerékhajtás, mivel annak áttételeit elöl kisebb, hátul nagyobb kerékre méretezték. A Landini esetében más az alapfelszerelés és az extralista is, lásd például az említett különbséget a vonóberendezésben. Barkácsolás helyett jobb egy eleve ilyen célra optimalizált gyári verziót rendelni.

 
   

 

Az eddigiekből következik a feladat: fóliasátorban kell permetezni. A gép nem lehet túl nagy, mert nem férne el az oszlopok között, nem tudna manőverezni. Egy amúgy megfelelő méretű ültetvénytraktor viszont alacsony, nem megy el a növénysor fölött. Az eszményi kompromisszumot a Landini egy különlegességében, az 5-110D HC modellben találták meg. Ez a normál 5D nagy kerékátmérőjű változata, ennek megfelelően módosított áttételekkel (az első kerék átmérője azonos a hátsóéval), eltérő kormányművel (kevésbé fordítható el az első kerék), több fokú fellépő lépcsővel, és például horgos helyett fix gömbös hátsó függesztővel. Szabad magassága 63 centiméter. Locsmándi úr megfigyelése szerint fordulókörével így is veri az ültetvénytraktorukat, amelyet, egyéb feladatokra, megőriztek a régi Belarusszal együtt. A saját viszonyaikra csak annyi adaptációra volt szükség, hogy leszerelték a fülketetőről a sárga körvillogót, mert nem fért volna át a fóliaház kapuja alatt. Vettek hozzá egy kisebb méretű kerékgarnitúrát is, de annak kipróbálása még várat magára – a gép csak idén áprilisban érkezett az Agro Rehabhoz. Kapcsolatuk az AXIÁL-lal egyébként jó, korábban béreltek már innen ültetvénytraktort. 

 

 

A gépet igényes kivitelben, extrákkal rendelték meg: van benne elektromos irányváltó, terhelés alatt kapcsolható Hi-Lo áttételcsoport, mászófokozat, és kettő helyett négy kihelyezett hidraulikakör. Használják 10 méter munkaszélességű függesztett permetezővel, bizonyos talajmunkákra (talajmaróval) és például kézi paradicsomszedéskor a kalodák szállítására, sőt esetenként szántóföldön, hagyományos növénykultúrákban is. 

Természetesen nem csak körüljárni és megnézni szerettem volna a gépet, hanem főképp munka közben látni. Sajnos erre nem volt lehetőség, két hónappal korábban kellett volna menni, mert már betakarították a terményt. Ezért a kedvünkért eljátszottak egy permetezést, vízzel, egy amúgy deszikkálásra váró állományban. Meggyőződhettem róla, hogy csakugyan ügyesen mozog a gólyalábú Landini, szépen megy végig a soron, a növények felett, és bepermetez egy tíz méter szélességű „hajót” a fóliaházban. Szántásra nem való a magas kapcsolópontjával, frontfüggesztőt nem lehet rászerelni, ügyelni kell a stabilitására is, de amire alkalmazzák, arra tökéletes. Annyira megszerették, és meg vannak vele elégedve, hogy már rendeltek egy másik példányt is, a kisvárdai telephelyükre. 

 

 

Ezzel azonban még messze nem merült ki a Landini 5-110D HC lehetséges felhasználásainak köre. Svédországban például az erdészetnél vált be, mert nagy kerékátmérőjével ügyesen lépked át sziklán, zökkenőn (ezért pompás terepjáró a „tappancsos” Ural). Ezenkívül egyre több mezőgazda látja meg a traktorban rejlő lehetőségeket. Kinn a szántőföldön is előny lehet, hogy károkozás nélkül halad el növénysorok felett, felfedezték maguknak például a spárgatermesztők, faiskolák, sőt hagyományos szántóföldi növényeket termesztő gazdák is. Vontatott vagy függesztett permetezővel egyaránt nagyobb állományba tudnának bemenni vele, mint egy hagyományos traktorral. Eddig nem sokat adott el belőle az AXIÁL, de úgy tűnik, hogy épp mostanában nő meg az igény erre a típusra, és nemsokára megszokott látvány lesz a határban a magas, de keskeny kerekű Landini.

 

Fotó: Gócsa Gergely

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 04. szám 18-19. oldal