LANDINI: az elégedettség foka

LANDINI: az elégedettség foka

2017. május 27. szombat.
  (Gépek)

A töki Nyakas Pince Zrt.-t nem kell bemutatni a bort ismerő vagy a vele ismerkedő embernek. Körmendi Józseffel, a gazdaság szőlészével beszélgettünk a LANDINI erőgépekről.

A borászat

A Gerecse déli lejtőivel határolt Zsámbéki medencében gazdálkodó társaság a hegység déli nyúlványáról, a Nyakasról kapta nevét. Nem túl forró klíma, jó fekvés, meszes altalaj, és nem utolsó sorban hozzáértő szakemberek biztosítják, hogy főként a fehérboraikkal a legjobbak között legyenek.

„A folyamatos kivágás és telepítés függvényében 170-180 hektár szőlőt művelünk”- mondta Körmendi József, a gazdaság szőlésze, hozzátéve, hogy újabb 16 hektárnyi terület telepítését készítik elő. Az Irsai Olivér, a Chardonnay, a Sauvignon blanc, a Rizlingszilváni és a Szürkebarát mellett néhány éve rozé alapanyagként megjelentek a kékszőlők – Kadarka, Merlot, Pinot noir és az utóbbi időben Kékfrankos – is. Ezekből készül évente 1,1 millió palack boruk – az egyre népszerűbb rozéból 130-140 ezret palackoznak –, s emellett mintegy kétezer hektó folyóbort értékesítenek. A legidősebb ültetvényük, amelyet még legalább öt évig termesztésben tartanak, a nyolcvanas évektől él, a fiatalokat pedig 2003-tól folyamatosan telepítették.

 

 

Az ültetvénytraktorok

Kérdésemre a szakember elmondta, hogy nincs különbség a kertészeti és a szántóföldi univerzális traktorok funkciói, feladatai között: az ültetvényekben is kell talajt művelni, szállítani és többféle adaptert üzemeltetni. Ugyanakkor a kertészeti ágazat sok tekintetben igényel speciális erő- és munkagépeket, ezért tér el az ültetvénytraktorok számos jellemzője a hasonló teljesítményű, szántóföldiekétől. Az igénybevétel határozza meg a kerekek, gumiabroncsok típusát, méretét, a csatlakoztatható adaptereket, a sebességfokozatok számát, a hidraulikus rendszert és a teljesítményt. 

Színre lép a LANDINI 

A korábbi telepítésű budajenői ültetvények hagyományos erőgépre – 3,5 – 4,0 méteres sortávolság - épültek, de az új telepítések is 2,80-as sortávúak, így beférnek a régi traktorok. Ám amikor eljött az erőgépcsere ideje, korszerűbb és kisebb ültetvénytraktorokat vásároltak. „Az új telepítések sem szuperintenzív ültetvények”- magyarázta a szőlész, szakmailag sem tartja indokoltnak ennél jobban besűríteni a táblákat, bizonyos fajták, mint a Sauvignon blanc, vagy éppen a Chardonnay, hektáronkénti ötezer tőkével telepítve „beszorulna”.

Az első két – más gyártmányú – ültetvénytraktoruk nem a Nyakas Pincében jellemző munkaterhelésre készült. A töki határban, a terület nagy mérete miatt, tavasztól őszig folyamatosan dolgoznak a gépek, nem úgy, mint egy kisebb gazdaságban, ahol jóval kisebb igénybevételnek vannak kitéve.

„Három és fél LANDINI-nk van”- jegyezte meg Körmendi József. Két nagyobb – 90 lóerős – REX-et 2011-ben és 2014-ben vásároltak, majd egy évvel később jött a rendkívül fordulékony, könnyen kezelhető, és egyes munkagépekhez jobban alkalmazható MISTRAL. Három és fél azért, mert folyamatban van a negyedik beszerzése. Beszélgetésünkkor már túl voltak a megrendelésen, reményeik szerint március végén egy új LANDINI REX-et köszönthetnek a cégnél. Terveik szerint nem ez lesz az utolsó erőgépük az AXIÁL-tól, hiszen Körmendi József véleménye szerint nagyon jó a LANDINI-k tudása, ár-érték aránya.

 

 

A soraljműveléshez, venyigezúzáshoz, mechanikus gyomirtáshoz – egyre nagyobb területet vesznek biotermesztésbe – elegendő a kis LANDINI is. „Ezzel egész éves feladatot adunk a MISTRAL-nak” – tette hozzá a szakember, míg a REX-ek a nagyobb vonóerő-igényű munkákhoz – kultivátorozáshoz, mélylazításhoz, permetezőgépek működtetéséhez – alkalmasabbak, de a szüretkor kiveszik részüket a szállításból is.

Tapasztalataik szerint a LANDINI ültetvénytraktorok megbízható, stabil eszközök, a kötelező szervizeken túl alig igényelnek javítást. Idáig szinte csak kopó alkatrészeket cseréltek. Az első LANDINI már hat éve járja megelégedésre a töki határt, különösebb probléma nélkül.

 

 

A kertészeti- és ültetvénytraktorokat, a kapcsolt munkagépek miatt, nagyobb teljesítményű hidraulikával is forgalmazzák, mint a teljesítménykategóriájuknak megfelelő univerzálisakat. Így a REX-eket is több hidraulika kiállással, nagyobb teljesítményű hidraulikaszivattyúval rendelték. „Az AXIÁL kínál fronthidraulikát működtető csomagot is, de nekünk nincs ilyen munkaeszközünk” – fűzte hozzá a szakember. Ahhoz, amit a traktor elején, de fixen helyeznek el – lombszívó, csonkázó –, hátulról hozzák előre a csatlakozást.

A LANDINI-kre már második éve – akkor jelentkezett náluk ezzel a konstrukcióval az AXIÁL – átalánydíjas szervizszerződést kötöttek. Véleményük szerint ez mindkét félnek előnyös. Kedvezőbbek az alkatrészárak, s a gyors munkavégzés jóvoltából leállás miatt nem késnek a munkákkal. „Kora tavasztól késő őszig dolgoznak a traktorok, ha kimarad néhány nap, az komoly fennakadást okozhat a többi munkafolyamatban is”- magyarázta a szakember. Erőgépeiket a téli leálláskor átvizsgálja az AXIÁL, kicseréli a kopóalkatrészeket, amelyek meghibásodása komolyabb baj forrása lehet. 

Állandó traktorosokkal dolgoznak. Körmendi József elmondta, hogy a gépkezelők között feszültséget szül átülni a másik traktorára, hiszen nem tudni, mikor és milyen probléma adódhat. „Méreteikhez képest komfortosak a gépek, igyekszünk megóvni az erőgépkezelőink egészségét”, ezért a légkondicionált, túlnyomásos kabin szűrői például kívül tartják a permetezés káros anyagait. Azt viszont nagyobb gondnak tartja, hogy ezekre a kiváló eszközökre alig találni kezelőt. Nem megfelelő a képzés, pedig az ilyen értékű erő-és munkagépek komoly felkészültséget igényelnek. 

 

Szöveg: Viniczai Sándor, szakújságíró

Fotó: Gräff Gergely

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 02. szám 26-27. oldal