Költségtakarékos talajművelés Framesttel

Költségtakarékos talajművelés Framesttel

2017. október 09. hétfő.
  (Gépek)

Hogyan mérsékeljük költségeinket? – merül fel naponta a kérdés. A mezőgazdaság jövedelmezőségének csökkenése és a piacok átrendeződése, illetve az európai és a hazai tendenciák egyértelműen igazolják a változás szükségességét.

A kiemelkedő üzemek alapvető feladatuknak tartják a jövedelem stabilizálását, majd a nyereség növelését. Utána a termelési kockázat és a költségek leszorítása következik, oly módon, hogy közben javuljon a minőség. Ezt a technológia változtatásával lehet elérni, ami Európában Nagy-Britanniában kezdődött: a birtok- és tőkekoncentrációval nőtt a csökkentett műveletekhez alkalmazható gépek eladása. Néhány évvel később a francia, manapság pedig a német agrárium következett. Hazánkban a legmagasabb fokon gazdálkodó, igazán profitorientált cégeknél jelenik meg a váltás igénye. A rövid tenyészidő, az utóbbi évekre jellemző szélsőséges időjárás, valamint a költségtakarékosság újabb módszereket és gépeket követel meg.

E kihívásokra eredményesen reagált a hazai mezőgépgyártó Framest Kft. Gépeit a felhasználókkal közösen, az igényeiknek megfelelően fejleszti ki úgy, hogy nagy részük alkalmas legyen hagyományos művelésre is.

Tapasztalat szerint a fokozatosan csökkentett művelés alternatív lehetőséget ad a termelőnek, hogy adott körülmények között az eddiginél kevesebb költséggel érhessen el ugyanakkora, sőt nagyobb hozamot, jó minőséggel. Az átállás nagyobb odafigyelést, szakmai felkészültséget és rugalmasságot igényel. A részletek alapos ismerete és a rendszer finomhangolása növeli a siker esélyét.

A Framest Kft. gépei közül fontos feladat hárul a lazítókra. Az egyenes késes, szárnyas FRALAZ lazító nemcsak a tömörödések megszüntetésére és mélyítő művelésre alkalmas, de a kisebb menetszámú rendszerben maradéktalanul kondicionálja is a talajt. Késkialakításával és lezáróhengerével teljesen átrepeszti a talajszelvényt, úgy, hogy a gép után egyenletesen lezárt, barázdamentes a talajfelszín.

 

 

A rendszer egyik alapeleme a megfelelő súlyú nehéztárcsa. A FRADISC „X” és „V” elrendezésű tárcsák mindig az adott körülményhez igazodva, a lehető legjobb munkát végzik. Csökkentik a porosodást, a tárcsatalp kialakulását és az eróziót. Masszív felépítés, kiváló anyagminőség minimalizálja az állásidőt, a javítási költséget.

Bármely tárcsához javasoljuk a különböző öntvényhengereket, hogy megmaradjon a talaj nedvessége, a talaj és a szármaradvány jó érintkezése gyorsítsa a lebomlást, félkész magágy tegye hatásossá a gyomprovokációt, és egységesen tömörített talaj növelje a következő művelet hatékonyságát.

 

 

A fent említett gépek kombinációi a CONDISC lazítós-nyomóhengeres tárcsák, amelyek kis taposási kárral, egy menetben tudnak több rétegű időjárásálló magágyat készíteni. Nemcsak a ráfordítási költségeket csökkenthetik, hanem a művelet időszükségletét is, ezáltal jobban lehet alkalmazkodni az időjáráshoz.

Az ECO-tillage költségtakarékos és talajkímélő művelési rendszer jellemzői: optimális kelés, kisebb vetőmagszükséglet, nagyobb terméshozam.

A csökkentett művelés rugalmas alkalmazásának hatásai az optimális időben elvégzett munka, az egyenletes kelés, a csekélyebb költség, a hatékony gyomkontroll, valamint a talajállapot javulása a kisebb taposási kár és nedvességvesztés jóvoltából.

 

Az AXIÁL Kft. a Framest termékek teljes palettájával és a cég sokéves tapasztalatainak hazai ismertetésével szeretné segíteni a stabil és eredményes gazdálkodást. Tovább információért keresse területi képviselőinket!

 

Szöveg és kép: Berta János, termékmenedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 04. szám 22-23. oldal