Készüljön a vetésre HORSCH vetőgéppel!

Készüljön a vetésre HORSCH vetőgéppel!

2017. június 22. csütörtök.
  (Gépek)

Aprítás – egyengetés – visszatömörítés – vetés - lezárás egy munkamenetben. Ezt tudja az egyszerűen kezelhető és minimális karbantartást igénylő PRONTO 4 DC M, amelyet precíz magadagolás és vetés jellemez.

Napjainkban már senkinek sem kell bemutatni a HORSCH márkanevet. Mára a német céget úgy ismerjük, mint a talajművelés és vetéstechnika iránymutató és fejlesztő gyártóját. A hátuk mögött lévő több éves tapasztalat a gyakorlatból származik, amit szintén a gyakorlatba forgatnak vissza,ezzel eleget téve a gazdák elvárásainak.

A fejlődés a mezőgazdaságban is gyorsan halad előre és új feladatokat állít a mezőgazdasági gépgyártás elé. A talajművelési és vetési eljárások optimalizálása, a költségek egyidejű csökkentése mellett a hatékonyabb munkavégzés jelenti a legnagyobb kihívásokat – az egyidejű többlettermés és a betakarított termés minőségének javítása mellett. 

 

 

A kulcsszó: egy menetben – HORSCH PRONTO

Aprítás – egyengetés – visszatömörítés – vetés - lezárás egy munkamenetben. Ez teszi lehetővé a precíz vetést minden feltétel mellett. A PRONTO egy duplatárcsás csoroszlyákkal szerelt, tárcsás művelő eszközzel kombinált vetőgép, amit a hagyományos forgatásos talajművelésben, kultivátor után vagy mulcsba történő vetésre is alkalmazhatjuk. A mulcsos talajművelést a csökkentett menetszám jellemzi, ezért a vetéssel egy időben végezzük a magágy készítést, és a talajfelszínen levő növényi maradványokat aprítjuk, talajba keverjük, és ebbe a talajba kerül a vetőmag.

A tárcsa, mint művelő eszköz a vetéstechnikában már bizonyított. A munkamélységet munka közben fokozatmentesen állíthatjuk. Az aktuális munkamélységről pontos visszajelzést kapunk.

A sorban az AS profilú gumikerekes henger követi, amely a művelő eszköz és a vetősín között foglal helyet. Sávos visszatömörítést biztosít és ez által „utat” képez a mögötte haladó nyomókerék által megvezetett duplatárcsás TurboDisc csoroszlyáknak. Így megszünteti a talajegyenlőtlenségeket, a nagy rögöket széttöri, és optimális feltételeket teremt minden egyes vetőcsoroszlyának. A gumikerekek közötti távolság megakadályozza, hogy kövek szoruljanak közé és megrongálják. A nagy 780 mm kerékátmérő a PRONTO-t különösen könnyen vontathatóvá teszi. Minden modell esetében ezek a kerekek járószerkezetként is szolgálnak.

 

 

A PRONTO duplatartállyal is szállítható, ez azt jelenti, hogy a vetéssel egy időben műtrágyát is ki tudjuk juttatni. A műtrágya csoroszlyák a rövidtárcsa és a gumikerekes henger között helyezkednek el. A vetéssel egyidejűleg kijuttatott műtrágya előnye, hogy így koncentráltan kerül a talajba (nem szétszórtan), meghatározott távolságra a vetőmagtól, ezáltal nem égeti ki azt, és jobban hasznosul. Mulcsvetésnél fontos, hogy a növények a kezdeti fejlődési szakaszban is megkapják a tápanyagot, pl. a N a talajban megfelelő mennyiségben jelen van, de a növényi szármaradványok rothadása leköti azt, ez által ideiglenes N hiány léphet fel, ezt pedig a vetéssel egyidejű műtrágyázással könnyen és gazdaságosan pótolhatjuk. A tartály űrmérete, így a duplatartályos kivitel befogadó képessége a munkaszélesség függvényében 2800 vagy 5000 liter lehet. A műtrágya és vetőmag arányát tekintve 60-40%-ban oszlik meg a főtartályban.

A vetőgépet fel lehet szerelni a jelenlegi legmodernebb GPS technológiával, ami napjainkra szinte egyre nélkülözhetetlenebbé válik a mezőgazdasági munkákban is. Ez a gyakorlatban a következőket jelenti: a vetés a forgónál pontosan akkor kapcsol be és ki, amikor kell, nincs fölösleges rávetés (a jelenlegi vetőmag árak mellett sokat lehet spórolni vele) és „ablak” sem marad ki. 

A vetőgép kezelése egyszerű, könnyen és gyorsan elsajátítható, nagyon csekély karbantartást igényel (a művelő tárcsák, és vetőtárcsák teljesen karbantartásmentesek). Nagy sebességnél a vetőmag pontos elhelyezése megköveteli a nagy csoroszlyanyomást. A PRONTO 5-120 kg-ig fokozatmentesen állítható csoroszlyánkénti nyomást tud kifejteni. A TurboDisc rendszer maximális csoroszlyanyomás mellett is a képes +- 7,5 cm-es kilengésre és a talajfelszín egyenlőtlenségek pontos lemásolására. A nagy nyomású csoroszlya és nyomógörgő kombinációja lehetővé teszi a pontos vetést vegyes, illetve rögös talajviszonyok között is. A tárcsák enyhe szögállása biztosítja a könnyű vontathatóságot.

A DrillManager a PRONTO DC vezérlő berendezése. Ez vezérli és ellenőrzi a vetőgép összes funkcióját. A modul építésmódja lehetővé teszi a különböző felszerelési variációkat minden géptípushoz.

A keverőtengely nélküli adagoló csupán 5 részből áll (ház, hajtás, vetőelem, adagolócsapágy és hátfaltömítő éllel) és ezt villanymotor hajtja. Különböző vetési mennyiségekhez különböző rotorok állnak rendelkezésre, melyeket néhány pillanat alatt gondtalanul kicserélhetünk. A vetés előtt egyszeri leforgatással kalibrálunk. A finom érzékelők és az építési mód lehetővé teszik a pontos és gyors reakcióképességű adagolást és a vetőmag kíméletes kezelését.

 

Főbb előnyök összefoglalva:

• csúcsminőségű vetés nagy sebesség mellett is

• nagy teljesítmény és kiváló talajkövetés

• kis vonóerő ~ 30 LE/1m munkaszélesség

• egyszerű kezelhetőség és minimális karbantartás

• hosszú ideje bevált üzemeltetési paraméterek

• állandó ellenőrzés és korrekciós lehetőség

• különböző vetőelemek a különböző vetésmennyiségekhez, szükség szerinti programozás és pontos adagolás

 

A PRONTO vetőgép 3, 4, 6, 7, 8, 9 m munkaszélességekben érhető el, ez azt jelenti, hogy a kisebb gazdaságok és a több ezer hektáros nagy üzemek is megtalálják a nekik megfelelő munkaszélességű és felszereltségű gépet.

 

A képek illusztrációk. Árajánlatért keresse területileg illetékes gépértékesítő kollégáinkat!

 

Szöveg: Szabó Gábor, termékmenedzser / AXIÁL Kft.

Kép: HORSCH