Jó helyett még jobb

Jó helyett még jobb

2017. július 03. hétfő.
  (Gépek)

Mi indokolhatja, hogy valaki lecserélje nagyszerűen bevált, tökéletesen működő CLAAS VARIANT bálázóját, és belevágjon egy új vásárlásába? Az, hogy az új modell sok tekintetben felülmúlja a régit, megérte váltani.

A német mondás szerint a jobb a jó ellensége. Beigazolódott ez a gyomaendrődi Izsó Sándornál is, jó helyett most már még jobb gép áll az udvarán – ha nem is kiütéssel, de pontozással mindenképp legyőzte elődjét. Az igazi győztes persze a gazda, aki készségesen magyarázza el a CLAAS VARIANT bálázó továbbfejlesztett kivitelének előnyeit.

Az egyéni vállalkozóként dolgozó Izsó úr nemcsak a saját háromszáz hektárján termeszt szokásos szántóföldi növényeket, hanem nagyon sok a bérmunkája is.

Lényegében mindent elvállal a szántástól az aratásig – tavaly 1700 hektáron arattak –, kivéve a növényvédelmet. Ebből a helyzetből különféle következmények adódnak. Egyrészt már a saját területei is negyven darabra tagolódnak, húsz kilométeres körön belül, az ügyfeleké pedig még szétszórtabbak, tehát nagyon sok a vonulás. Másrészt, mint tudjuk, a megrendelőnek mindig igaza van, ezért többféle szempontnak kell megfelelni, mintha csak a magáéban gazdálkodna. Mindez meghatározza a géppark összeválogatását is.

A két kombájn egyformán TUCANO 440-es, az egyiket 2009-ben, a másikat 2015-ben vették, gabona, napraforgó, kukorica és repce betakarítására alkalmas adapterekkel. Ezekkel még egy darabig jól elvannak.

 

 

Nagyon fontos a vállalkozás életében a legelőterületi munka. Közel van a Körös-Maros Nemzeti Park, túzokrezervátummal a nemrégiben még kihalással fenyegetett nagy testű madarunk védelmére, állományának növelésére. Ennek megfelelően sok a védett ősgyep, ahol a túzok költ, de a költési időszak után, július 15-ödikét követően már azokat is szabad kaszálni. Izsó Sándor vállalkozása évente mintegy négyszáz hektárt gondoz szolgáltatásként. A CLAAS CORTO front- és hátsókaszát LINER rendképző követi a határban, majd jöhet a bálázás. Kizárólag széna- és szalmabálát készítenek, szenázst, szecskázó hiányában egyáltalán nem, de így is éppen elég a feladat.

CLAAS ROLLANT volt az első szerzeményük, használtan vették 2010-ben. Jól működött, de mivel fixkamrás, csak egyféle méretű és tömörségű bálát képes előállítani, ezért csupán olyan megbízásokat fogadhattak el, amelyek éppen megfeleltek a gép adottságainak. A többiről lecsúsztak. Kockabálázó nem jöhetett szóba, mert lehetetlen lett volna kihasználni a területteljesítményét, ezért aztán 2012-ben egy új VARIANT 360-ast vásároltak, amellyel már a kis gazdálkodóktól a juhászatokon át a nagyvállalkozásokig bárkit kiszolgálhattak. Pontosan akkora és olyan tömörségű bálákat állíthattak elő, ahogy kívánta a megrendelő. Nem aprózták el, öt szezon alatt 42 ezer bála gurult ki a zöld masinából, egyedül az utolsó évben 14 ezer.

Ennek megfelelően sok tapasztalatot szereztek vele, és maximálisan elégedettek voltak. Mások csak néztek: Azóta természetesen sok helyen Izsó Sándor a nyerő. Csakhogy eljött volna a felújítás ideje, amely egy új gép árának nagyjából harmadába került volna, miközben felvetette az AXIÁL üzletkötője, hogy egy másik harmadnak megfelelő összegért beszámítják a régit, ha újat vesznek. Amely ráadásul már a tökéletesített kivitel lenne! Hát, az ilyet hívják ellenállhatatlan ajánlatnak.

 

 

Most már a minap érkezett VARIANT 460-ast tanulmányozzuk az udvaron. Magyarországon talán az első üzembe állított darab ebből a szériából, de az 1-es gyári szám alapján el lehet képzelni, hogy külföldön sincs még sok belőle. Eszerint afféle hazai referenciapéldány Izsó Sándoré, aki sorban rá is mutat a különbségekre. Elsőként azt emeli ki, hogy kiküszöböltek egy gyermekbetegséget: vonuláshoz az eddigi modellen körülményesen le kellett szedni és elrakni a kétoldalt kiálló támasztókerekeket, ami alkalmanként nagyjából tíz percnyi időveszteséget okozott. Az újon egy pillanat alatt behajtják, és probléma nélkül haladnak át például a Körös eléggé keskeny hídján. Sokat számít a széttagolt területen mozogva. És, ha már a futóműnél tartunk, opcióként széles kerekekkel rendelték meg a gépet, hogy simábban fusson a hepehupás ősgyepeken.

 

 

Apróságnak tűnik, de fontos, hogy felhajtható fedelet kapott a bálaháló burkolata. Eddig beesett oda az eső, sáros masszát képezve az összegyűlt porral. Mostantól egy gonddal és kellemetlen munkával kevesebb. Javítottak a kötözőszerkezeten: egy spirál kihúzza a bálahálót a teljes munkaszélességre, ettől javul a bála minősége. Gyorsabb is a gép, nőtt a bála forgási sebessége, és kevesebb ideig tart a bálakötözés, amely alatt meg kell állni, így termelékenyebben lehet dolgozni. A színes monitor jól néz ki, de sokkal fontosabb, hogy míg a régi gép hajtólánca csak kamranyitáskor kapott mindig olajat, az újban egy olajzókefe állandóan keni az iszonyúan poros környezetben, nagy igénybevételnek kitett láncot.

Izsó Sándor nagyon ígéretesnek tartja ezeket a fejlesztéseket, összességükben jelentősen fokozzák a VARIANT hatékonyságát. Kétség sem fér hozzá, hogy hamarosan kifizetődik a beruházás, és hogy a bálázás szempontjából jól el vannak látva a következő öt évre. Bizakodását indokolja a gépre adott garancia is – épp ezért nem kötött rá egyelőre átalánydíjas karbantartási szerződést, mint a kombájnokra. Meg sem kérdezem, utólag is helyesnek tartja-e döntését, hogy lecserélte az elsőnél sokkal jobb második bálázóját, hiszen csak az arcára kell nézni, hogy lássam, a harmadik még annál is jobb, alig várja, hogy munkára foghassa!

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Képek: Koloh Judit

Forrás: Agritech 2017. július 22-24. oldal