Intelligens technológia a silózásban

Intelligens technológia a silózásban

2017. július 26. szerda.
  (Gépek)

Tavaly mutatták be az újdonságokat tartogató JAGUAR 900 sorozat továbbfejlesztett változatát. Ilyen a fokozatmentes adapterhajtás, a még jobb anyagáram, az új hajtásrendszer, a szállítójárművet már fogáskezdéskor is tökéletesen megtöltő CLAAS AUTO FILL.

Hatékony adaptermeghajtás

A CLAAS háromféle adapterhajtása közül mindenki megtalálja a kívánalmainak leginkább megfelelőt.

Alapként továbbra is kérhető a régóta ismert, állandó fordulatszámú, mechanikus hajtás, de most már fokozatmentes hajtással is kombinálható: ez a teljesítményfüggő, osztott mechanikus és hidrosztatikus működésű változat állandó fordulatszámmal visz át nagy erőt, és nagyon hatékonyan működik DIRCT DISC direkt-vágóasztallal vagy kukoricacső-törő adapterrel.

A hidrosztatikus, fokozatmentes adapterhajtás különböző fordulatszámokon tesz lehetővé hatékony erőátvitelt. Különösen előnyös PICK UP rendfelszedővel vagy ORBIS kukoricaadapterrel dolgozva. A szecskahossz változtatásakor a rendszer automatikusan módosítja az adapterhajtás sebességét. Az eredmény egyenletes anyagáram és különösen jó szecskaminőség. Ezenfelül a gépkezelő a betakarítási körülmények függvényében bármikor maga is szabályozhatja az adapter-hajtás fordulatszámát.

 

 

Terményáram

Minden új JAGUAR 900 modell anyagárama optimális. Ez többek között az új, hidraulikus állókés-rögzítés érdeme, amely az eddiginél sokkal gyorsabb állókés-beállítást tesz lehetővé. Utána hidraulikusan rögzíti a rendszer az állókést, ezért megbízhatóan marad a kívánt pozícióban, biztosított a szecskázás állandó jó minősége. Az állókés a megszokott módon, a fülkéből kezelhető.

Az új modellek automatikusan beálló dobfeneke közvetlenül az üllőn és egy további forgásponton van rögzítve, és az állókés beállításakor együtt mozog vele. Ezáltal a dobfenék teljes hosszában állandó marad a fenéklemez és a szecskázó kések távolsága, ami a kések állapotától függetlenül egyenletes anyagáramot eredményez. Mindez csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a kopást.

 

Felső kardántengely: COMFORT CUT, fokozatmentes vágáshossz-beállítás, hidrosztatikus; alsó kardántengely; új változtatható adapter meghajtás, hidrosztatikus

 

AUTO FILL használata fogáskezdéskor

A CLAAS AUTO FILL automatikus szállítójármű-töltőrendszerrel silózás közben minimalizálhatók a veszteségek, illetve használata nagymértékben tehermentesíti mind a silózó, mind a szállítójármű kezelőjét. A kifúvótornyon egy nagy felbontású kamera menet közben folyamatosan figyeli a szállítójármű körvonalait, és ehhez, illetve a töltöttségi szinthez igazítja a kifúvás irányát. Újdonság, hogy hátrafelé kifúváskor is használható a rendszer, a fogáskezdéskor és fogásvágásnál tesz nagyon jó szolgálatot. Az AUTO FILL rendszer kibővített funkciója tovább csökkenti a gépkezelők terhelését. 

 

Új hajtásrendszer

A JAGUAR 900 sorozat modelljeinek új hajtásrendszere több kényelmet nyújt a gépkezelőnek. Az új hidrosztatikus motor széles fordulatszám-tartományban dolgozik, így közúton nagyon alacsony fordulatszámon használható, ami csökkenti a fogyasztást. Betakarítás közben a fordulókban az automatikus motorfordulatszám-szabályozás segít takarékoskodni. 

 

Az adapterhajtás három változata balról jobbra: 1. kombinált (mechanikus-hidrosztatikus); 2. fokozatnélküli hidrosztatikus, 3. mechanikus.

 

Nagy vonóerő és optimális működés

A nagy teljesítményű hajtóművel már az első fokozatban is akár 22 km/órás lehet a betakarítási sebesség. Ezenfelül minden JAGUAR 900 modellre jellemző a nagyon egyenletes vonóerő és a hajtás rugalmas működése. Ezekre például emelkedőn elinduláskor vagy gyorsulás közben van leginkább szükség. Nehéz körülmények között differenciálzár biztosítja a megfelelő vonóerőt. Manuálisan is bekapcsolható, de az automatikára is bízhatjuk, hogy kapcsoljon be, ha megcsúszást (szlip) észlel, vagy kapcsoljon ki egy előre meghatározott mértékű kormányelfordulásnál és 15 km/óra feletti sebességnél. Mindegyik modell rögzítőfékje automatikusan működik, amikor üresbe kerül a menetkar.

Minden JAGUAR 900 modellhez elérhető a menetszabályzó rendszer, a CRUISE PILOT.

 

 

Adapter-újdonságok

A PICK UP rendfelszedő új ACTIVE CONTOUR opciójával az adapter gyorsan alkalmazkodik a talajegyenetlenségekhez, így nagyon dimbes-dombos területeken is csökken a betakarítási veszteség. Az ORBIS kukoricaadaptert és a PICK UP rendfelszedő adaptereket fel lehet szerelni egy speciális modullal. Ezáltal egyetlen felprogramozás kiváltja a későbbi programozásokat, sőt külön rögzíti az üzemórákat. Változtatható adapterhajtással kombinálva felügyeli az adapter helyes beállításait, hogy megbízhatóan működjön. 

A CLAAS 2017-től három JAGUAR sorozatot kínál: az ismert JAGUAR 800-at (496-os típus), a jelenlegi JAGUAR 900-at (497-es típus), és az új JAGUAR 900-at (498-as típus).

 

Szöveg: Mihalovics Tamás, termékmenedzser

Képek: CLAAS

Forrás: Agritech 2017. július