Innováció a karos személyemelők piacán: ManGO 12

Innováció a karos személyemelők piacán: ManGO 12

2017. október 06. péntek.
  (Gépek)

A Manitou nemrég mutatta be új dízel személyemelőjét. A karos személyemelők piacát és a gépkölcsönzők kínálatát is 16 méteres emelési magasságú gépek uralják, de sokan nem tudják kihasználni ezeket, kompaktabb, és ezáltal olcsóbb típust kerestek.

A Manitou a ManGO 12-vel nemcsak kisebb gépet tervezett, hanem számos innovatív megoldást is alkalmazott.

 

1. Új működési mechanizmus, újratervezett emelőkar

A korábbi “hagyományos” emelőszerkezet három tagból és két munkahengerből állt, a ManGo-ban azonban csak egy munkahengeres, így sokkal gyorsabb az emelés/süllyesztés. Az emelőkar csak kéttagú, a második ráadásul teleszkópos, a végén 125 fokban elfordítható munkakosárral. 

 

2. Hidrosztatikus hajtáslánc

A személyemelő precízen vezérelt hidrosztatikus összkerékhajtása és hidraulikus differenciálzára egyenetlen talajviszonyokra is ideális.

 

 

3. Alacsony súlypont

Az alvázba épített motornak köszönhetően alacsonyan van a súlypont, sokkal stabilabb lett a gép, és könnyebb a felépítmény. A keskeny toronyból jól rálátni a kormányzott kerekekre, biztonságos az irányítás. Az 1,80 méteres szélesség körülbelül 10 centivel kisebb, mint a versenytársaké.

 

4. Egyedi név: ManGo

Az új modell lényegesen eltér a Manitou TJ vagy ATJ típusú hagyományos karos személyemelőitől, ezért nem a sablonos 120 ATJ megjelölést kapta (utalva a 12 méteres emelési magasságra) hanem teljesen új, szokatlan a neve.

 

 

5. Jól bevált megoldások

Annak ellenére, hogy új modell a ManGo, nem változtattak a régóta jól bevált megoldásokon. A hidrosztatikus hajtás POCLAIN gyártmányú, a hidraulika pedig HYDAC termék.

 

6. Legkönnyebb személyemelő a kategóriájában

A négytonnás ManGo közel egy tonnával könnyebb a hasonló kategóriájú személyemelőknél. Ennek köszönhetően jelentős összegek spórolhatók meg a gép szállításakor.

 

7. Egyszerűség

Hasonlóan az ATJ/TJ karos emelőkhöz, a gép irányítása rendkívül egyszerű. Egy joystickkel vezérelhető a teljes szerkezet emelése/süllyesztése.

 

Kép: Manitou

Szöveg: Rózsás László, termékmenedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 04. szám 45. oldal