Íme egy traktor 330 lóerővel és 50 literrel kevesebb fogyasztással

Íme egy traktor 330 lóerővel és 50 literrel kevesebb fogyasztással

2017. október 06. péntek.
  (Gépek)

A nyár folyamán mutatkozott be a nemzetközi szakmai nagyközönség előtt a CLAAS AXION 900 traktorcsalád új generációja, melynek piaci bevezetése jövőre indul meg. Egy korábbi típusról az Agroinform készített riportot.

A hat éve debütált AXION 900 sorozat széles körű hazai szakmai elismertségét számtalan elégedett felhasználó tapasztalata támasztja alá. Hódmezővásárhelyen a Zsilinszky és Társai Kft.-nél tavaly állt munkába egy 330 lóerős AXION 930 traktor, amely egyben az első CLAAS erőgép volt a gazdaságban. Egy év elteltével az eddig szerzett tapasztalatokról érdeklődtünk Czuczi Róbert termelési és műszaki vezetőnél.

 

A CLAAS AXION 930 és Czuczi Róbert termelési és műszaki vezető – fotó: Agroinform.hu

 

"Cégünk évente 1000-1300 hektár művelését, növényvédelmi, tápanyag-visszapótlási munkáit, betakarítását végzi el szolgáltatásban a környékbeli termelők és a tulajdonosi kör részére. Kicsivel több, mint egy éve döntöttünk a gépparkunk nagy teljesítményű univerzális traktorral való bővítése mellett. Célunk az volt, hogy a talajművelési és vetési munkákat meggyorsítsuk, hiszen az egyre szélsőségesebb időjárás miatt az alapművelésre, illetve egy adott növénykultúra magágy-előkészítésére és vetésére egyre rövidebb idő áll rendelkezésre.

 

Még a legkötöttebb talajon is mindössze 20 liter a hektáronkénti fogyasztása szántásban – fotó: Agroinform.hu

 

Döntésünk előkészítéseként több konkurens 300 lőerő feletti teljesítményű univerzális traktort kipróbáltunk demóban. A CLAAS gépek forgalmazójával, az AXIÁL Kft.-vel közel másfél évtizedes a kapcsolatunk, számos erőgépet, munkagépet, többek között a CLAAS LEXION betakarítógépeinket is tőlük vásároltuk, s mivel mind a termékeikkel, illetve a szolgáltatásukkal is nagyon elégedettek voltunk, bár még addig CLAAS erőgépünk nem volt, de immár a CLAAS AXION 900-as sorozat 930-as modellje is előtérbe került a beruházás kapcsán" – mondta el Czuczi Róbert érdeklődésünkre.

 

A kiváló súlyelosztásnak és a kedvező tömeg/teljesítmény aránynak köszönhetően minimális a szlip – fotó: Agroinform.hu

 

Mint elmondta, abban, hogy végül az AXION 930-ast választották, nagy szerepet játszott a már a demóban is tapasztalt kedvező súlyelosztása, ideális tömeg/teljesítmény aránya és alacsony üzemanyag-fogyasztása. A konkurens gépeknél nem érezték a próbák alatt azt az átütő erőt, amit az AXION-nál.

Nem volt mellékes az sem, hogy az erőátvitelért felelős fokozatmentes váltó 50 km/h maximális sebességet biztosít az erőgépnek, s mivel számos olyan terület van, amely 50 km-re van telephelyüktől, így fontos a vonulással töltött idő mértéke egy műszakon belül. A kedvező tapasztalatok mellett a beszerzési árban is 5-6 százalékkal olcsóbb pozícióból indult, mint versenytársai.

 

A rugózott fülke és mellső híd maximális kényelmet biztosít, és minimálisra csökkenti a vezetőre ható káros lengéseket – fotó: Agroinform.hu

 

Arról érdeklődve, hogy milyen munkákban alkalmazzák leginkább az új erőgépet, megtudtuk, hogy döntően a talaj-előkészítési feladatokban vesz részt, de nehéz talajviszonyok között végzett betakarításnál a szállítójárművek vontatásában is bevetik, amennyiben igény van rá.

A műszaki és termelési vezető elmondta, hogy leginkább az alapművelésnél vált be az eddig 1600 üzemórát teljesített AXION traktor. A gazdaságukban szintén hasonló munkát végző 300 lóerős, konkurens márkájú erőgépükkel összehasonlítva, egy műszaknapban szántásban 5-6 fejes segédgerendelyes váltvaforgató ekével 50 literrel fogyaszt kevesebbet dízel üzemanyagból az AXION 930. Még a legkötöttebb talajon is mindössze 20 liter a hektáronkénti fogyasztása a fentebb említett ekével. A nagyobb teljesítménynek, a kiváló súlyelosztásnak és a kedvező tömeg/teljesítmény aránynak köszönhetően minimális a szlip, így még az Adblue-felhasználással járó többletköltséggel együtt is jelentős üzemanyag-megtakarítást értek el az AXION-nal.

 

A gépkezelők nagyon elégedettek az ergonómiával – fotó: Agroinform.hu

 

"Az ergonómiát tekintve egy full felszereltségű változatot választottunk, mivel ragaszkodtunk a demo gép kapcsán megismert opciókhoz. A gépkezelők nagyon elégedettek az ergonómiával, a rugózott fülke és mellső híd maximális kényelmet biztosít, és minimálisra csökkenti a vezetőre ható káros lengéseket. Külön ki szeretném emelni még a gyári beépítésű automata kormányzást, amely a gépkezelők tehermentesítése mellett jelentősen hozzájárul a költséghatékony munkához is" – mondta el Czuczi Róbert kérdéseinkre válaszolva.

 

A kombájnoknál már korábban megismert kiváló minőséget nyújtja az AXION 930 traktor – fotó: Agroinform.hu

 

A megbízhatóságra rátérve megtudtuk, hogy eddig még semmilyen olyan meghibásodás nem történt, ami miatt a traktor kiesett volna a munkából. Nagyon megbízhatónak tartják, amihez hozzájárul az is, hogy mindig ugyanaz a kezelő dolgozik a géppel, és két műszakban is azonos páros váltja egymást. Még váltott műszakban, állandó igénybevétel mellett sem volt semmilyen műszaki probléma, folyamatosan tudtak dolgozni a géppel. Szervizköltségeket tekintve hasonló mértékűnek tartják, mint amit a vetélytársaknál tapasztaltak.

"Összességében elmondható, hogy a kombájnoknál már korábban megismert kiváló minőséget nyújtja az AXION 930 is" – zárta beszélgetésünket Czuczi Róbert termelési és műszaki vezető.

 

Szöveg: Farkas Imre, szakújságíró

Forrás és kép: agroinform.hu