Időben és pontosan

Időben és pontosan

2018. január 08. hétfő.
  (Gépek)

Kiváló partnerkapcsolatot ápol a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. az Axiál Kft.-vel, gépeiket náluk vásárolták, a szervizt is ők végzik. Számukra az időben érkező segítség a biztonsággal egyenlő, hiszen bizonyos munkálatokhoz rövid idő áll rendelkezésre.

Több mint 5500 ha művelt terület és 2000 állat ellátása esetében elengedhetetlen a megbízhatóság és a professzionális géppark. Hogy milyen gépekre van szükség egy ekkora gazdaságban, mekkora jelentősége van egy Topcon robotkormánynak vagy egy 360 lóerős 936-os Fendt Vario traktornak, arról Nagy Miklóst, a cég növénytermesztési-üzemeltetési igazgatóját kérdeztük.

 

Több mint 5500 ha művelt terület és 2000 állat ellátására megbízható és professzionális géppark szükséges – fotó: Agroinform.hu

 

A Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. 1800 hektáron gazdálkodik és 4000 hektáron szolgáltat. A területek kihasználtsága és precíz gondozása azért elengedhetetlen, mert ezer anyatehén, azok szaporulatai, több száz vágómarha, sertés, illetve szárnyas számára termelnek takarmányt. Az első időszakban alapvetően Sulky munkagépekkel – műtrágyaszórókkal és vetőgépekkel –, valamint az üzembiztonság szempontjából is kiemelkedő minőségű Monosem és Horsch Pronto vetőgépekkel dolgoztak, így mélyült el partneri kapcsolatuk az Axiál Kft.-vel a kezdeti alkatrész-beszállítások után.

 

Az első időszakban alapvetően Sulky munkagépekkel dolgoztak – fotó: Agroinform.hu

 

Nem csak azért döntöttünk az Axiál mellett, mert tőlünk 50 km-re, Szolnokon van egy telephelyük, hanem mert biztosítják a napi kiszállítást, és azonnal rendelkezésünkre állnak, ha meghibásodik valamelyik gépünk. Partnerek a végtelenségig. Sokszor még telefonon keresztül is tudnak nekünk segítséget adni, ami által biztonságot nyújtanak számunkra.

A Jászapáti 2000 Zrt. alapvető célja az volt, hogy jó minőségben és időben el tudják végezni a vetést. Komoly kihívást jelent, hogy egyszerre kerüljön a földbe 550 hektáron a silókukorica és 800 hektáron a napraforgó. A Sulky műtrágyaszórót akkor azért választották, mert ez a típus magas technikai színvonalat képviselt, amellyel kimagaslott a versenytársak közül.

A Monosem szemenkénti vetőgépet üzembiztonság szempontjából is kiválónak találták, és – ahogyan a Horsch Pronto hatméteres direkt vetőgép is – 2009-es megvásárlásakor a piacon egyedüliként közel 20 mázsa térfogatú vetőmagtartállyal rendelkezett. Így a töltési idő jelentősen csökkent.

Ezzel a tömeggel 10 hektárt bevethetnek anélkül, hogy újratöltenék a magtartályt.

 

A Horsch Pronto direktvetőgép megvásárlásával a töltési idő jelentősen csökkent – fotó: Agroinform.hu

 

Ősszel a nappalok rövidülnek, az időjárás változatos, így az őszi vetéseknél is borzasztóan fontos, hogy időben és jó minőségben, pontos mélységben elhelyezzük a magokat a földben, és azok ezt követően egyszerre és robbanásszerűen bújjanak elő a földből. Ezt tökéletesen kiszolgálta a Horsch Pronto.

Aztán vettünk mellé egy Horsch Tiger nehézkultivátort, ami 25-30 cm mélységben megfelelő minőségben, forgatás nélkül tudja megdolgozni a földet. A kiváló tervezésnek köszönhetően úgy műveli meg a talajszelvényt, hogy amikor aszály van, a mélyebb rétegekből is elérhető legyen a nedvesség, amikor belvízre hajlamos az időjárás, akkor a repesztőhatásnak köszönhetően elszivárogjon a többlet csapadék.

A traktorokat illetően akkor két 260 lóerős Fendt 926 Varióval dolgoztak, úgy érezték, ekkora teljesítményű traktor elég a gazdaságban. Tavalyelőtt azonban egy rendkívül kedvező konstrukciónak köszönhetően 360 lóerős 936-os Variókra cserélték ezeket a gépeket. Először azt hitték, az önmagában nagyszerű, hogy száz lóerővel több robog alattuk, de rádöbbentek, hogy ezek a gépek már teljesen mások. A számos fejlesztésnek köszönhetően ugyanis a motor a jelenleg érvényben levő szigorú környezetvédelmi előírásnak is megfelel, a fülke sokkal nagyobb és komfortosabb lett.

 

A Fendt Vario 936-osban a motor a kötelező környezetvédelmi előírásnak is megfelel, a fülke sokkal nagyobb, kényelmesebb lett – fotó: Agroinform.hu

 

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között tölti el a traktoros azt a 12 órát. Szeretnénk, ha a dolgozóink innen mennének nyugdíjba, nem akarjuk 5-6 év alatt kifacsarni, aztán szélnek ereszteni őket. Ehhez pedig elengedhetetlen a kényelem. A megnövelt beltérnek köszönhetően még egy segédvezető vagy a növénytermesztésiágazat-vezető helyét is biztosították egy pótüléssel, és bőven van hely az irányítást szolgáló monitoroknak is. A pilótát körülvevő nagy tér és az üvegfelületek miatt a vezető nagy területet lát be, és könnyen tud tájékozódni.

Mivel az irányítás is kevesebb figyelmet vesz el a modern technikának köszönhetően – négy-öt ujjal irányítják ezt a hatalmas gépet –, többet tudnak figyelni a munkaeszközre is, és észrevehetik a legapróbb hibákat, például egy apró repedést. Ez pedig azért fontos, mert még akkor el tudjuk végezni a javítást, amikor nem igényel jelentős beavatkozást.

A 936-os Fendt Vario motorok már 1600-1800 fordulat/perc mellett képesek a maximális teljesítményt hozni. Mivel nem kell túlpörgetni a motort, jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el.

A Vario váltó fokozatmentes haladást tesz lehetővé, ami az időt tekintve tehermentesíti a gépkezelőt, hisz nem neki kell kiválasztania a megfelelő fokozatot. És nem vész el a lendület sem egy-egy erősen sáros területen, vagyis elkerülhető az elakadás.

Tavaly márciusban érkezett a telephelyre az első 936-os Fendt Vario, majd decemberben még kettő. 2017-ben pedig két 826-os Fendtet vásároltak, amelyek 250 lóerősek. Így már a Jászapáti 2000 Zrt. nagy erőgéppark-kategóriája kizárólag Fendt márkájú traktorokból áll.

 

A három Fendt Vario 936 traktor mellé két 826-ost is vásároltak – fotó: Agroinform.hu

 

Ma már minden év augusztusában 600 hektáron vetnek repcét Horsch Pronto vetőgéppel, a talajmunkát pedig Tiger nehézkultivátorral végzik. A Sulky műtrágyaszórók a tápanyagpótlást segítik vetés előtt. 250-300 hektár rozst vetnek, majd az ősziárpa-vetés következik 600 hektáron, durumbúza 300, őszi búza pedig 1000 hektáron. A tavaszi 800 hektár napraforgó és 500-550 hektár kukorica mellett pedig az állattenyésztés miatt folyamatosan előállítanak pillangós növényeket is. Az első két kaszálásból szenázst készítenek. És mire nem jó még a Fendt: a taposási-tömörítési munkákat is ezekkel végzik.

A termény, valamint a szennyvíz és csurgalékvíz szállítására az Annaburger családból választottak eszközöket, letoló pótkocsikat, illetve 15-18 köbméteres szippantót.

 

Az Annaburger gépeket is megbízhatónak találták – fotó: Agroinform.hu

 

A 826-os Fendt traktorokat bálázásra és a bálák szállítására is használják majd jövőre, ugyanis a bebálázott szalmaigény hatalmas a gazdaságban: eléri a 300-350 tonnát. A traktorok egyébként egész ősszel szántanak, hisz a gumizásnak köszönhetően kényelmesen beleférnek abba a barázdába, amit az utolsó ekefej hasít.

Hatalmas segítség még a traktorokba szerelt 2 cm pontossággal dolgozó Topcon robotkormány. Ugyanis amikor kell, 24 órában dolgoznak a területeken, és korábban az éjszakai rossz látási körülmények miatt jelentős volt a különbség a nappal és az éjszaka elvetett takarmánynövények között. Korábbi tapasztalataik szerint egy 100 hektáros tábla esetében 8-10 hektár biztos kiesett a termőfelületekből a hibás vetés miatt, amely arány egy szabálytalan tábla esetében még nagyobb volt.

Az AXIÁL rugalmasságának köszönhetően ráadásul a telepen tarthatták meg a Topcon-kezelő tanfolyamot. Az 50-60 év körüli kollégák is könnyen elsajátították a modern technikát.

Még egy dologra kiválóan alkalmas a modern technika térnyerése. Országosan jellemző, így a Jászapáti 2000 Zrt.-nél is, hogy a gépkezelői társadalom elöregedőben van, vagyis a generációváltás öt év múlva aktuális lesz. A fiatalok körében pedig az újítások, a jó gépek, a GPS-technológia komoly érdeklődést generál, így Nagy Miklós igazgató szerint egyre kevésbé kell aggódni az utánpótlás miatt.

 

Forrás és kép: Agroinform.hu