HORSCH LEEB permetezéstechnika testközelből

HORSCH LEEB permetezéstechnika testközelből

2017. május 17. szerda.
  (Gépek)

Az AXIÁL és a HORSCH közös szervezésében országszerte permetező gépbemutatók zajlanak. Bicsérden is láthatták az érdeklődők a HORSCH LEEB 8 GS permetezőgép modelljét a LEEB Tour keretében.

Normális esetben 50 cm a célfelületig való távolság. Azonban vannak olyan termelők, akiknek ez már sok! Miért és milyen előnyei vannak a nem sokkal 30 cm feletti szórókeret távolságnak az állomány felett, hamarosan megtudjuk.

A HORSCH már 2000-ben gyártott önjáró permetezőt, azonban fejlesztő és termelő kapacitás hiánya miatt abbahagyta, inkább helyesebb az, hogy átadta a LEEB-nek, aki tovább fejlesztette és az önjáró mellé létrehozta még a vontatott GS permetezőt is. Aztán 2011-ben a HORSCH és a LEEB úgy döntöttek, hogy együtt folytatják tovább és a HORSCH konszernen belül megalapították a HORSCH–LEEB permetezéstechnika Kft.-t, 50-50%-os tulajdoni résszel.

 

Mit kell tudnia egy permetezőgépnek? – Permetezni! A permetlét pontosan a célfelületre juttatni, minél hatékonyabban, a legkisebb veszteség mellett! Ha feltesszük a kérdést, hogy milyen magasan tartjuk a szórókeretet permetezés közben, mindenki rávágja, 50 cm-en. Nos, elméletben igen, de a gyakorlatban 70-80 cm sokszor 1 m is megvan az „50 cm”.

Mit jelent a nagyobb távolság? – mindenki tudja – elsodródást! Az elsodródást úgy tudjuk a legegyszerűbben csökkenteni, ha az állományhoz közelebb megyünk. Ezt teszi a HORSCH LEEB permetező is, de azért, hogy ez működjön is, a hagyományos 50 cm távolságban levő fúvókaosztást lecsökkentette 25 cm-re, így kétszer annyi fúvókát találunk a szórókereten, ami biztosítja a tökéletes átfedést.

Az elv a következő: a permetlécseppek a nagy nyomás hatására amint kilépnek a fúvókából 35 cm-ig nagyon stabilak. Ezután a cseppek lassabbak lesznek, és így könnyebben el tudja fújni a szél (= elsodródás) Ha a szórókeret 35 cm-re van a növénytől, akkor a permetlécseppek már bejutottak az állományba, mielőtt elsodródhatnának. Az optimális keresztirányú eloszlás végett a fúvókatávolságot 25 cm-re kell csökkenteni. Általában 80 fokos fúvókát használunk, mivel itt a permetlécseppek nagyobb dinamikával rendelkeznek. Az ultrahang szenzorok segítségére is szükség van a 30 cm-es távolság megtartására.

A HORSCH az elsodródás elemzésére saját légcsatornát készített és kielemezte, hogy mi történik akkor, ha a távolság növekszik a célfelület és a fúvóka között. A grafikonon pirossal jelöltük az 50 cm-es célfelületi távolságot, kékkel pedig a 25 cm-es távolságot. 50 cm-es távolságra a célfelülettől, már 1,5 m/s erősségű szél esetén, a kipermetezett anyag 20%-a elsodródik. Ugyanekkora szél esetén a 25 cm-es távolságra és 25 cm-es fúvókaosztásban feleakkora fúvókákkal (finomabb cseppméret) mellett csak 2-3% az elsodródás.

Mit jelent ez nekünk felhasználóknak? – ha megnézzük, hogy mekkora a növényvédő szer felhasználásunk, és ha annak csak 10–20%-a sodródik el, akkor azt mondhatjuk, hogy épp ennyi pénzt dobtunk ki az ablakon (és ez nem kevés). Ha más szemszögből nézzük, akkor a kijuttatott szer éppen nem oda érkezett, ahova szántuk.

 

 

Rozsdamentes acéltartály! – a permetező tartálya teljesen rozsdamentes acélból készül, és a vázat nyeregként fogja körül. Előnyei, hogy nem korrodálódik, könnyen tisztítható, nagyobb dombokon is stabilan vontatható, mivel közel 1000 l permetlé a váz alatt helyezkedik el, így igen alacsony a súlypontja. A vegyszerbemosó is rozsdamentes acélból készül, két sor bemosó fúvóka segíti a vegyszer bekeverését és zsákos anyagok számára egy rácsot is lenyithatunk, amelyre ráhelyezve könnyebb az adagolás. A permetező vezérlése a monitorról történik, de az összes permetező funkció kintről is választható, jól értelmezhető piktogramok jelzik a különböző funkciókat. A minél kevesebb maradék permetlé érdekében a HORSCH-LEEB tervezői nem használnak fölösleges csöveket, elektromos szelepek vannak beépítve oda, ahová kell, így a permetezőgép elmosása után csak annyi technikai víz marad, amennyi a centrifugális pumpa futásához szükséges, ez kb. 5 l. A permetező két pumpával van ellátva. A permetezést a centrifugális pumpa végzi, a víz felszívását és a mosási folyamatot egy membránszivattyú látja el.

 

 

A mosási folyamat, a CCS rendszer egy gombnyomásra indul. A membránpumpa a tisztavíz tartályból hozza a vizet, a pörgő fúvókákkal átmossa a permetlétartályt és eközben centrifugáló pumpa a tartály oldalán lefolyó levet ki is permetezi. Ez a művelet ciklikusan ismétlődik és az utolsó ciklus után az egész gép tiszta. A CCS rendszer nagyon egyszerű és gyors átállást biztosít különböző kultúrák és vegyszerek között.

Azt tudjuk, hogy a legoptimálisabb permetezési idő reggel korán és késő este, ill. éjszaka van. A HORSCH permetezőgépeket fel lehet szerelni LED-es fényszóróval, amely a szórókeretet alulról világítja meg, így tökéletesen látni a permetléfüggönyt. A reflektort minden egyes fordulóban automatikusan tisztítjuk, így akár egész napos munka után sem ragad rá szennyeződés.

A HORSCH LEEB GS permetező mindamellett hogy igen precíz és tökéletes munkát végez, legyen az kalászos vagy kapás növény (akár burgonya is), értékes időt és pénzt spórol a használóinak.

A LEEB Tour keretében országszerte 50 helyszínen mutatkoznak be májusban a HORSCH LEEB PT és GS permetezőgépek. A bemutatókról és gépekről érdeklődjön az AXIÁL Kft. munkatársainál!

 

Forrás és kép: Agro Napló