Gyakorlati válasz az elméleti kérdésekre

Gyakorlati válasz az elméleti kérdésekre

2017. június 01. csütörtök.
  (Gépek)

Szép számmal jöttek az érdeklődők az I. NAK Szántóföldi Napok AgrárgépShow első napjára Mezőfalvára, ahol közel 40 hektáron 120 kiállító, nemesítő házak és gépforgalmazók mutatták be termékeiket. Írás Bárdos B. Edit / Magyar Mezőgazdaság tollából.

Az ország legnagyobb szántóföldi szakmai eseményeként beharangozott I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva az első nap tapasztalatai alapján mindenben megfelel a várakozásoknak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége által közösen szervezett bemutató mintegy 40 hektáros területén 120 kiállító, nemesítő házak és gépforgalmazók mutatták be kutatási eredményeiket a gyakorlatban, a nagy és biztonságos termést ígérő fajtákat, hibrideket, továbbá munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat hétköznapi, szántóföldi körülmények között, többüket akcióban. Szántóföldi gépbemutatót 5, permetező bemutatót 2, fajtabemutatót pedig több mint 11 hektáron tartottak, utóbbiak között a NÉBIH parcelláit is megtekinthették az érdeklődők. A rendezvény tehát – céljának megfelelően – az objektív választás lehetőségét adta az idelátogató gazdálkodóknak.

 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága elnöke és Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke. Fotó: Csatlós Norbert

 

Földművessé az válik, aki tiszteli a természetet és azt a földet, amiből minden származik - hangsúlyozta a házigazdák nevében Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke a megnyitón. Mint mondta, minden a talajnál kezdődik, így a rendezvényen felsorakoztatott gépeket, eszközöket is annak szolgálatába kell állítani. A talaj szolgálata ugyanis kizárólag a földműves ember révén lehetséges, szemben azokkal, akik a föld iránti szeretetüket nem annak okszerű művelésében, tápanyaggal való ellátásában, hanem főleg szavakban, de leginkább birtoklási vágyukban fejezik ki. Éppen ezért fontos, hogy csak földművesek legyenek, csak földművesek legyünk - hangsúlyozta - mert eredményt csak a földet szerető gazda érhet el. – Ez a rendezvény is az alaptevékenységünket, azt szolgálja majd, amiből kiindultunk, ez pedig a termőföld, mondta Zászlós Tibor.

 

11 hektáron mutatták be a nemesítők és forgalmazók a köztermesztésben lévő fajtákat. Fotó: Csatlós Norbert

 

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mikro-, kis- és középvállalkozásokért felelős alelnöke, a rendezvény védnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy az első alkalom biztosan nem az utolsó, hiszen hagyomány teremtésének lehettünk szemtanúi. – Fontosak az ilyen rendezvények, mert folyamatosan változik a világ, benne az agrár- és a támogatási környezet, s hosszú távon fel kell készülni arra, hogy akár támogatások nélkül is hatékonyan és versenyképesen tudjunk gazdálkodni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a legfontosabb, a legújabb szakmai információk birtokában legyünk.

 

Sokan követték a gyakorlati bemutatókat is Fotó: Csatlós Norbert

 

Izgalommal tekintett a kétnapos rendezvény elé Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Mint mondta, a szervezők közös elszántsággal, lelkesedéssel és eltökéltséggel vágtak bele a feladatba, abba, hogy olyan rendezvényt szervezzenek, ahol a gazdák az elméleti kérdéseikre gyakorlati választ kaphatnak. – Ez a két nap erre tesz kísérletet, hisz mindannyian, a szervezésben résztvevők abban vagyunk érdekeltek, hogy a magyar agrárium – üzemmérettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül – stabilan és fenntartható módon versenyképes legyen. Mi ezt úgy segíthetjük, hogy átadjuk a rendelkezésünkre álló, az okszerű és jó gazdálkodáshoz szükséges információkat.

Hívó szavunkat mintegy 120 kiállító hallotta meg - hangsúlyozta az elnök. Újdonság, tette hozzá, hogy az itt kiállított gépeket ki lehet próbálni és meg lehet nézni munka közben, s hogy a gépek mellett agrártechnológiai bemutatót is láthatnak az érdeklődök, a NÉBIH pedig a hivatalos fajtakísérletek metodikáját szemlélteti. – Fontosnak gondoltuk ugyanis, hogy azokat a technológiai újdonságokat is bemutassuk, amik stabil, jó hozamokat biztosítanak, hisz ez is legalább akkora jelentőségű része a munkánknak, mint a gépvásárlás, hangsúlyozta Győrffy Balázs.

 

Légifelvétel a rendezvényről. Fotó: Steinhauser Tamás

 

A hatékonyságot hangsúlyozta beszédében Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke is. Mint mondta, precízen kell gazdálkodni, különben nem leszünk hatékonyak, nem leszünk versenyképesek, és erre itt jó példákat láthatnak az érdeklődők, akiknek fedett területen, álló gépeket már bemutattak az év elején. Itt azonban ki is lehet próbálni azokat, ahogy a világ más részein tartott ilyen kiállításokon. Az elnök most is említést tett a beiskolázásról, elhíresült mondásával szólva: „A kormány mögötti 50 centi” fontosságáról.

Mint fogalmazott, a szövetség a kamarával együtt sokat tesz azért, hogy minél többen válasszák a mezőgazdasági gépész, illetve a technikus pályát. Ebben a munkában kérte a jelenlévők segítségét is, hogy minél több gyereket tudjanak beiskolázni, akikből később mezőgazdasági gépészeket nevelhetnek.

 

A rendezvény középpontjában lévő permetező bemutatón nagyszerűen teljesítő HORSCH LEEB LT vontatott permetező. Fotó: Steinhauser Tamás

 

Az eseményt hivatalosan megnyitó Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a mezőfalvai rendezvényt a világban tartott hasonlóakhoz hasonlítva azt mondta, hogy bár ez az első ilyen hazánkban, mindenképpen „szívet dobogtató” a látvány. Mint fogalmazott, nem kérdés, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazata hazánknak, ezt pedig be is kell mutatnunk. Meg kell mutatni az innovációinkat, az eszközállományunkat és a tudásunkat, amiket azonban folyamatosan fejlesztenünk szükséges. Beszéde végén azt az információt osztotta meg a hallgatósággal, hogy a kormány, az Irinyi-terv keretében a hazai mezőgép-gyártás újraélesztésén dolgozik.

 

Szerző: Bárdos B. Edit

Fotó: Csatlós Norbert / Magyar Mezőgazdaság, Steinhauser Tamás / AXIÁL Kft.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság