Gabona, szemenként vetve?

Gabona, szemenként vetve?

2017. július 28. péntek.
  (Gépek)

Jobb fejlődés és terméshozam, szemenként vetve a Horsch gabona vetőgépeivel. Részletekkel kapcsolatban keresse munkatársainkat, illetve olvassa el alábbi írásunkat, amelyen röviden ismerteti ezt a forradalmi technológiai megoldást!

A szemenkénti vetés, mint fogalom nem újdonság a mezőgazdaságban, de ha szóba kerül, akkor mindenki a tavaszi vetésű kapás növényeinkre gondol első körben. A vetéstechnika fejlődésével egyre jellemzőbb, hogy a precíziós vetőgépekkel repcét is vetnek 75 cm-re, 45 cm-re. Azonban a sűrű soros gabonavetőgépek kategóriájában a szemenkénti vetésre alkalmas gép igen csak különleges megoldásnak számít.

 

 

Ez a forradalmian új megoldás a Horsch tervezőmérnök csapat kemény munkájának az eredménye. Az első piaci megjelenéskor az Agritechnica kiállítás díjazott újdonsága volt. Az azóta eltelt idő még több tapasztalatot és eredményt hozott az új technológia használata kapcsán.

Az új fejlesztésű szemenkénti adagoló egységet a már jól ismert TurboDisc vetőtárcsával szerelt gépek használják, mint például a Pronto, Express vagy a Focus TD. A rendszer nagy előnye, hogy nem kell a gépet lecserélni azért, hogy alkalmas legyen a szemenkénti gabonavetésre. Egy kisebb átalaítás után a meglévő vetőgép az új technológiával tud dolgozni.

 

 

A magellátás a vetőgép tartályból történik, egy központi adagoló egységen keresztül, majd az előadagolt mennyiséget a gép pneumatikus szállítás után vetőcsoroszlyákhoz juttatja. A magok szétválasztását és a földbe juttatását az új vetőtárcsával felszerelt szemenkénti adagoló végzi, aminek segítségével a nagyon magas frekvencián is megoldható a szétválasztás. Ez azért fontos, hogy a jelenlegi vetési technológia teljesítménye 10-12 km/h-es sebességnél is megoldható legyen. Az új adagoló akár 120 Hz-es frekvencián is képes a gabonát és repcét szemenként adagolni. 120 Hz 120 mag/másodperc mennyiségnek felel meg, azaz 240 mag/négyzetméter vetési mennyiséget jelent 12 km/h menetsebességnél és 15 centiméteres tőtávnál. Variációs együtthatója 30-50 %, ezzel megközelíti a hagyományos szemenkénti vetőgép precizitását.

Az új adagoló alkalmazásának köszönhetőn a vetőmag egyenlő tőtávolságra kerül a talajba, így a növények a fejlődésük során optimális nagyságú élettérrel rendelkeznek, amelynek eredményeként jobb bokrosodás, gyökér és oldalhajtások fejlődése figyelhető meg a hagyományos vetéssel szemben. Erőteljes gyökérzettel rendelkező növények a szárazságot is jobban tűrik/átvészelik, ezáltal magasabb terméshozam biztosított.

 

 

Milyen vetőmagot használjunk?

A rendszer megfelelő üzemeléséhez kalibrált vetőmagra van szükségünk. Ez azt jelenti, hogy van egy optimális méret tartomány, amely esetében az adagolás megoldható. Tekintettel arra, hogy nem klasszikus adagolási rendszerről beszélünk, fontos az azonos méret tartomány. A szetthez tartozik egy kalibráló rosta, amellyel a különböző vetőmagokhoz igazodva meghatározható az optimális vetéshez szükséges méret.

 

További információt Horsch vetőgépeinkről területi képviselőinktől kaphat!

 

Szöveg: Szabó Gábor, termékmenedzser

Kép: Horsch