Fiatalság, felelősség, FENDT

Fiatalság, felelősség, FENDT

2017. május 22. hétfő.
  (Gépek)

A fiatal generáció szerencsére egyre inkább jelen van a gazdálkodásban, ezt bizonyítja az is, hogy fiatal kollégánk, Jandrics Peti a vele közel egy idős Szabó Árpit kérdezte gazdálkodásról, mezőgazdasági életről és nem utolsósorban a FENDT traktorokról.

A CYBER-TÉRI ISMERTSÉG

A Facebookon tagja vagyok egy-két mezőgazdasági illetve traktoros csoportnak. Amikor valami FENDT-tel kapcsolatos dolgot posztolnak, arra egyből felkapom a fejem, a többi bejegyzés nem igazán ragadja meg a figyelmem. Nyilván nem csak fényezik a márkát, hanem múltbéli hibákért – amelyeket akár helytelen kezelés is okozhatott -, a mai napig elég keményen kapja a negatív kommenteket is. A vitába nem avatkozom be, felesleges a túl sok „szakértő”. A kialakult cyber-csatamezőn érkezik pro – és kontra egyaránt. Természetesen a legtöbben csak úgy, hallott pletykák alapján, nulla gyakorlati ismerettel pocskondiáznak egy bevált technikájú prémiumtraktort.

Aztán előbb-utóbb felbukkan Árpi, aki higgadtan, gyakorlati tapasztalattal a háta mögött kiáll a FENDT és az AXIÁL mellett is. Napról napra felveszi a kesztyűt a kortársaival és a fiatalabb generációval szemen, akik pár év múlva akár az AXIÁL potenciális partnerei is lehetnek. Itt tűnt fel nekem, hogy ez a srác máshogy gondolkodik, mint a nagy átlag. Elhatároztam, hogy ha lesz lehetőségem, interjút készítek vele. Villány mellé, Egyházasharasztira visz az utam, hogy bemutassam Szabó Árpit és a Szabó és Társa Kft-t.

 

 

A KEZDETEK

Árpi nagyapja és édesapja kezdett el mezőgazdasággal foglalkozni a 90-es évek közepén. Az akkori gépparkot kis Dutra mellett darabokból összevadászott Crystal Zetorok alkották. A magyar ember leleményességével, kitartásával és kellő szerencsével jutottak el odáig, ahol ma tartanak. Szabóék már közel 700 hektáron gazdálkodnak.

Árpi 21 lesz idén nyáron, mégis elmondhatjuk, hogy már több, mint 15 év tapasztalat van a háta mögött. Hogy miért? Édesapja elmesélte, aratási szezonban nem egyszer előfordult, hogy óvoda helyett a kombájn fülkéjében kötött ki a gyerek. Amíg ő a géppel dolgozott, fia figyelte, mi is történik. Ha éppen elálmosodott, nemes egyszerűséggel a kabinpadlón aludt egyet. „Később már párnát is bekészítettem.” – mondja idősebb Szabó Árpád. Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, Árpi kisgyerek kora óta együtt él a gépekkel.

 

 

A FENDT-RAJONGÁS

Az első FENDT traktor, egy 936 VARIO, bemutatógépként érkezett. Lazító elé, nehéz talajmunkára lett befogva. Olyan jó benyomást tett rájuk, hogy azóta is vezérgépként használják. „Nagyon elégedettek voltunk a munkájával, de a legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor másnap beálltunk tankolni. Hihetetlen jó fogyasztási eredmény jött ki, eddig egy gép sem produkált ilyet. Hasonló lóerő-kategóriájú másik gépünkhöz képest, akár 50-60 liter is lehet a napi fogyasztáskülönbség a FENDT 936 javára.

Ahogy Árpiék szavaiból kivettem, ezen a ponton billent át végleg a mérleg nyelve a FENDT oldalára. „Nagyon fontos volt gépvásárláskor, hogy milyen a hozzá tartozó szervizhálózat. A pécsi axiálos szerelők kiváló szakemberek, jó a hozzáállásuk, gyorsan dolgoznak. Nincs semmi negatívum velük kapcsolatban” – mondta Árpi.

A sorban következő FENDT egy 513-as traktor lett. Az a széria, amelynek sokan csak suttogva ejtik ki a nevét, úgy tartanak a négyhengeres motorjától. Árpi nagy beleéléssel meséli, hogy mekkorát húzott ez a gép vizes talajon, mögötte háromtengelyes póttal, azon 200 mázsa vizes szójával. Elsőre ők sem gondolták volna, hogy ilyen körülmények között, huzamos ideig ekkora erő kifejtésére képes. Közben még annyi érdekességet elárul nekem Árpi, hogy hogy az ő 513-as FENDT-jük került be Magyarországra elsőként az új NATURE GREEN színben, mellesleg neki jobban tetszik, mint a régi FENDT-zöld. Amúgy én is jobban csípem, ahogy a fiatalok általában. Közben visszatérek a négyhengeresre, és megkérdezem, másokkal ellentétben ők miért nem tartottak tőle. Idősebbik Szabó egy mondattal válaszol: „Abszolút nem óvakodtunk tőle, teljesen megbízunk a FENDT-ben!” E kijelentés után, úgy gondoltam nem is feszegetném tovább ezt a témát.

Természetesen dicsérik a traktormárka „szívét”, a VARIO-váltót, a számtalan kényelmi funkciót. Árpi nevetve mondja, olyan kényelmes a traktor, hogy 12 óra meló után még simán van kedve este elmenni, bulizni egyet a haverokkal. Nem készíti ki az óriási zaj, kényelmes az ülés és a karfa, átlátható a kezelőfelület.

Az 513-as FENDT-ben gyári robotpilóta előkészítés van, MAXI-NET RTK korrekciós jelet használnak, TOPCON készülékkel. „Lehetőségeinkhez mérve, minden téren próbálunk haladni a korral. El kell tudni szakadni a régitől, nyitni kell az új felé.” – mondja Árpi.

 

 

Szabóéknál rend és tisztaság mindenhol. Mint később kiderül, ez szezonban sincs másképp. A gépek napi karbantartását sosem hanyagolják el, ami látszik is az állapotukon. „Vigyázunk rájuk. A FENDT-ek amúgy is értékállók, főleg ha megkapják a minimális törődést.”

Szabóék fokozatmentes-flottája tovább bővül. Egy korábban bérgépként dolgozó FENDT 310-es mellett egy jó állapotú használt 930 VARIO traktor érkezik hozzájuk. Árpi édesapja hozzáfűzi, hogy megbíznak a szervizben és a gyártóban egyaránt, nincsenek álmatlan éjszakái a használt gépek miatt. „Négy FENDT-nek azért már komoly tekintélye van. Könnyebb velük csajozni, mint egy BMW-vel!” – szól közbe Árpi nevetve.

Szeretek ilyen őszinte emberekkel beszélgetni. Egyszerűen, körítés nélkül megmondják mi az, ami jó, mi az, ami nem. Ismerik a gépeket, rajongással állnak hozzájuk. Rendeltetésszerűen, a gép határaira odafigyelve, használják őket minden nap. Itt jelenik meg igazán az a filozófia, amit a FENDT is képvisel: „Szeretem a munkámat, ezért FENDT-tel dolgozom.” Szabóékkal beszélgetve érezni lehetett, hogy nem csupán traktorokról beszélünk, hanem FENDT-ekről. Fontosnak tartom kiemelni, hogy egyik konkurens gyártó termékét sem kritizálták, illeték negatív jelzőkkel. Pedig van összehasonlítási alapjuk, hiszen van más márkájú erőgépük is régebbről, illetve minden új traktor vásárlását próba előzi meg. Szabóéknak valós tapasztalataik vannak a prémium mérnöki technikával kapcsolatban, nem úgy, mint sok netes fórumon írogató „szájkaratésnak”, akik legtöbbször légből kapott, alaptalan kísértethistóriák után alkotnak véleményt.

Különben is, az irigyek a leghangosabbak, akik nagyon szeretnének egy FENDT traktort, hogy végre ők is valami igazán jót vezethessenek. Árpi már azt vezeti, hiszen mint tudják a kedves olvasók:

„Aki vezet, FENDT-et vezet!”

 

Fotó: ifj. Szabó Árpád

Szöveg: Jandrics Péter, termékmenedzser gyakornok

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 02. szám 24-25. oldal