Fendt robot a Kempten Egyetemen

Fendt robot a Kempten Egyetemen

2017. november 09. csütörtök.
  (Gépek)

A gőz, az elektronika és az IT után, napjainkban már az okos gyárak alakítják a negyedik ipari forradalmat. Ennek érdekében a Fendt a Kempten Egyetemnek ad egy robotot, hogy a hallgatók tanulmányaik alatt megismerjék és továbbgondolják az elképzelést.

Ember és gép együtt dolgozik

A technológia és az innováció tőkésítése nemcsak a Fendt termékeiben, hanem a termelési üzemekben is jelen van. Az „Ipar 4.0” szlogen alatt a Fendt különböző jövőorientált termelési koncepciókat próbál ki. Az egyik ilyen ötlet a Sawyer névre hallgató cobot (szerk. collaborative robot), egy kollaboratív/együttműködő robot, melynek célja, hogy a munkavállalókat különböző alkalmazási területeken segítse a jövőben. Az együttműködés során a robot és az ember egyetértésben dolgozik, szemben a hagyományos ipari robotokkal, ahol korlátok és elhatárolódás van. Az ember irányítja és felügyeli a termelést, miközben a robot átveszi a fizikailag megerőltető munkát.

 

Sawyer bemutatkozik a Kempten Egyetemen, a kélpen balról jobbra: Matthias Grimminger (a Termelési Igazgatótanács technikai asszisztense), Thomas Enghof (központi folyamatirányítási igazgató), Andrea Helbig (menedzser, HR Talent Management), Thomas Kuehl, Christian Kiechle (az automatizálás központi tervezési szakértője) és Prof. Dirk Jacob (a Kempten Egyetem oktatási és minőségbiztosítási alelnöke)

 

Az Ipar 4.0 vizsgálata

Ahhoz, hogy a „kollégák” számára minél több alkalmazási területet találhassanak, a Fendt a Sawyer cobotot a Kempten Egyetemnek adományozza. A Kempten Egyetem Villamosmérnöki Karán első osztályú kutatólaboratórium működik, amely már ipari robotokat és más együttműködő automatizált rendszereket kutat. A diákok kísérletezhetnek Sawyerrel, proramozhatják, elemezhetik annak sorozatgyártásra való alkalmasságát és felfedezhetik a különböző lehetséges alkalmazási lehetőségeit. „Nagyon fontos számunkra, hogy a hallgatókat a jelenlegi és jövőbeli technikai eszközökkel kapcsolatban képezni tudjuk” – mondja Dirk Jacob professzor, a Kempten Egyetem oktatási és minőségbiztosítási alelnöke. „A Sawyer robot, amit az AGCO / Fendt ad számunkra, úttörő a termelésben.” 

 

HIRDETÉS

 

A Fendtnek több előnye is származik az egyetemhez fűződő partnerségből. „Számunkra a kollaboratív robotika rendkívül fontos a negyedik ipari forradalomhoz és a Fendt új korszakához. Jelenleg is vizsgáljuk a lehetséges alkalmazások teljes listáját a gyárainkban a csúcstechnológiás megoldásokhoz, mint például a kiterjesztett és virtuális valósághoz.” – magyarázta Thomas Enghof, a központi folyamatirányítási igazgató. „A közös kutatás a Kempten Egyetemmel elsősorban számunkra és a főbb kutatópartnereknek fontos, de örömmel tölt el, hogy ennek eredményeképpen közvetlenül kapcsolatba tudunk lépni a diplomásokkal is. A holnap innovációit bemutató technológia ismerete és az iránta való érdeklődés a mi sikerünk.” – mondta Thomas Enghof.

Mindkét fél várja a közös projektet. Az együttműködés megkezdéséhez és a kelet-allgäu-i székhelyű vállalat high-tech termelésének megismeréséhez Jacob professzor hallgatói is részt vesznek a novemberi „Fendt napon”.

 

Sawyer 2017. július 22-én részt vett a Fendt Munkavállalók Napján

 

A Fendt elkötelezett a robotika iránt

Hangzott el a gondolat a Fendt nemzetközi sajtótájékoztatóján is, melyen egyúttal a novemberi Agritechnica díjazott újdonságait is ismertették. Ezüstérmet kapott a kiállítás termékdíj pályázatán a Mars projekt (Mobile Agricultural Robot Swarms) is, mely egy robotokra épülő rendszer, amely a precíz vetés támogatására, illetve dokumentálására képes. A program lényege, hogy kisméretű rajokban (csapatokban) dolgozó robotegységek felhő alapú megoldásokkal támogatva megtervezzék a kukoricavetést, felügyeljék és pontosan dokumentálják azt. A műholdas navigáció és a felhő alapú adatmanagement lehetővé teszi a napi 24 órán keresztüli munkát, az adatokhoz való folyamatos hozzáférést. Az egyes kukoricaszemek pontos pozíciója és a kivetési időpontja is dokumentálásra kerül. Tovább információt a Mars programról IDE kattintva találhat!

 

A Mars projekt eredménye: a kis robotok rajban dolgoznak

 

Azonban ez még nem minden. A Fendt a fejéstechnikával is foglalkozik és részt vesz egy fejőrobot kifejlesztésében – adta hírül a profi.de 2017 áprilisában. A Variorobot névre hallgató prototípus lényege, hogy a Varioterminal működési filozófiája átkerült a fejőrobotba. A szoftver segítségével a mezőgazdasági termelő mindig ellenőrizni tudja a tejelő állományt és annak fontos adatait. A Fendt ezzel a megoldással első alkalommal jelenik meg az istállóban és a márkahűség magas szintjének köszönhetően számos lehetőséget kínál a családi gazdaságok tejtermelésének növelésére.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Forrás és kép: Fendt, profi.de

 

A Fendt már üzembe helyezte az első Variorobotot a Marktoberdorf melletti farmon