Beszállítói szemmel: LANDINI

Beszállítói szemmel: LANDINI

2017. július 10. hétfő.
  (Gépek)

Folytatjuk „Beszállítói szemmel” című cikksorozatunkat, mely a mindössze 39 éves, de közel 20 éve az ArgoTractors-nál dolgozó Giancarlo Montanarit, a LANDINI exportmenedzserét mutatja be. Partnerünk arról beszél, hogy vélekedik a magyar mezőgazdaságról.

Giancarlo Montanari, a 39 esztendős exportmenedzser 2000-ben kezdett dolgozni az ArgoTractors-nál, a LANDINI márkát is tulajdonló vállalatnál. Különféle területeken tevékenykedett, gyártási- és szerviztapasztalatokat is szerzett. A konstans növekedésnek, a kedvező gazdasági környezetnek és a fellendülő exportnak köszönhetően került az értékesítéshez.  Az AXIÁL-lal 2014 óta tart közvetlen kapcsolatot, büszke, hogy közel 18 éve vesz részt a két vállalat együttműködésében. Érdeklik a különféle nemzetközi, illetve autós magazinok, valamint az utazás.

 

AH: Exportvezetőként mi a véleménye a magyar mezőgazdaságról?

GM: A magyar mezőgazdaságot más régiós vagy európai országéval összehasonlítva, elfogultság nélkül sorolnám a legjobbak közé. Mindenképp kiemelem országuk földrajzi adottságait, klimatikus viszonyait: jelentős a művelhető terület aránya. Ráadásul édesvízben gazdag a terület. E tényezőknek köszönhetően úgy gondolom, hogy Magyarország mezőgazdasági szempontból fontos szereplő Európában, de a térségben feltétlenül. A földek jellemzően síkvidékiek és termékenyek, alkalmasak prémiumtermékek előállítására. Amiben még fejlődési lehetőséget látok, az a kereskedelem, az exportra szánt termékek menedzselése, közvetlen kapcsolat teremtése a külföldi piacok és a termelők között, a kisebb gazdaságok piacra juttatása. Összegezve az ArgoTractorsnál úgy ítéljük meg, hogy hatalmas a magyar piac potenciálja, és ennek megfelelően kezeljük.

 

AH: A LANDINI traktorok gyártójaként miként látják a mezőgépgyártás jövőjét?

GM: A mezőgazdaság gépesítése, illetve a technológia fejlesztése az ágazat stratégiai kérdése is. A szektor változásai, az innovációk a mezőgazdaság számos területét érintik, a növények diverzifikációjától a termékek fejlesztéséig. A nyitás olyan új technológiák irányába, mint például az ISOBUS rendszerek, a precíziós gazdálkodás vagy éppen a drónok mezőgazdasági használata, jelentősen befolyásolja a termelést. Az új rendszerek, megoldások számos ágazati kérdésre nyújtanak megoldást. Természetesen ehhez megfelelő szemlélet és nyitottság is szükséges.

Minden egyes legyártott LANDINI traktorban ott van a több évtizedes, traktor- és mezőgépgyártási tapasztalatunk, újszerű gondolkodásmódunk. Haladunk a korral, nyitunk az új felé: ennek bizonyítéka a tavaly átadott Kutató- és Fejlesztőközpont. Munkája segít megalapozni az új gépek piaci bevezetését és megbízható, tartós, hatékony gépek előállítását. 

 

AH: A közelmúltban szinte a teljes LANDINI paletta megújult. Milyen tényezőket vett figyelembe a fejlesztés?

GM: A mezőgazdasági gépesítést megkerülhetetlenül áthatja az informatika. A jelen követelményeinek megfelelő traktor már nemcsak egy „darab vas”. A kommunikációhoz a munkagépekkel elengedhetetlen az ISOBUS-rendszer: segít megvalósulni a sebességarányos növényvédőszer-, vagy műtrágya-kijuttatást. A GPS, az automatikus kormányzás lehetősége is evidencia. 

Meghatározó a kezelői igényeket, szükségleteket, visszajelzéseket figyelembe vevő kabinkomfort. Itt például kiemelném, hogy a magyar gazdálkodók véleményeit is figyelembe vettük az új kabinok kialakításakor. Előtérbe került az ergonómia. 

A gazdák ötletei és javaslatai mellett a magyarok fizikailag is részt vesznek a LANDINI gyártásban, hiszen van magyar beszállítónk, akivel nagyon elégedettek vagyunk. 

 

 

AH: Melyiket emelné ki, mint a „LANDINI-jegyeket” leginkább felmutató, legkedveltebb típust?

GM: Legkedveltebbnek az új 5H családot mondanám, amely több típust is kínál a 100 lóerő körüli kategóriában. Jó választás lehet, ha valaki ebben a kategóriában keres univerzális traktort. Tartós, jó súlyelosztású, Magyarországon is sikeres. A 6C-széria is sokra hívatott, ez a népszerű Powermondial családot váltotta le.

Igaz, hogy várhatóan csak 2018 elején lesz elérhető Magyarországon, de kiemelném még az ültetvénytraktorunk teljesen friss alapokra helyezett új generációját, az REX4-et. 

 

 

AH: Fiatal kora ellenére közel húsz évet töltött az ArgoTractorsnál. Mit üzenne a mezőgazdaságot tanuló magyar fiataloknak?

GM: Meglátásom szerint viszonylag egyszerű a siker képlete. Nyitottan kell fogadni az újdonságokat, ugyanakkor meg kell őrizni, tovább kell vinni a tradicionális értékeket. Mindig kellő kíváncsisággal kell hozzáállni az új technológiákhoz, lehetőség szerint tapasztalati ismeretet szerezve róluk.

 

AH: Olaszként muszáj megkérdeznünk: melyik bor jobb? Az olasz vagy a magyar?

GM: Olaszként nem voksolhatok másra, így azt kell mondanom, hogy az olasz, viszont hozzáteszem, hogy biztos találkozhatunk kitűnő magyar borokkal is.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2017. 03. szám 8-9. oldal