Beszállítói szemmel: Horsch

Beszállítói szemmel: Horsch

2017. november 27. hétfő.
  (Gépek)

Folytatódik az AXIÁL Híradó cikksorozata! A CLAAS, Fendt, Landini, Manitou képviselői után Erwin Hiegesbergerrel, a Horsch Maschinen GmbH közép-európai régió értékesítési vezetőjével készítettünk interjút.

Erwin Hiegesberger 2015-ben csatlakozott a Horsch csapatához. A tervező gépészmérnök végzettségű szakember ezt megelőzően több prominens gépgyártónál dolgozott. Különféle területeken több mint húszéves szakmai tapasztalatot gyűjtött össze. Hazánkat is ismeri, hiszen korábban az AGCO közép-európai szervezet fejlesztéséért felelt. A Fendt képviselőjeként ismerte meg az AXIÁL-t.

 

A Horsch és az AXIÁL együttműködése idén tízéves. Miként értékeli ezt a kapcsolatot?

A Horschnál mindannyian büszkék vagyunk rá. Szándékosan nem nevezem gazdasági együttműködésnek, hiszen a magánéletben is nagyon jó kapcsolatot ápolunk az AXIÁL döntéshozóival. Úgy gondolom, hogy ez is hozzájárul a gépértékesítés eredményességéhez és a gördülékeny közös munkához. Bár nagyon jó pozíciót sikerült kiépíteni az AXIÁL-lal, úgy látjuk, hogy még mindig van fejlődési potenciál. A színvonalas szolgáltatás érdekében a Horschtól több magyar kolléga is segíti az itteni munkát: Szász Zoltán és Barabás Zsolt az értékesítésben, Player Péter és Pál József a vevőgondozásban vállal szerepet.

 

 

A kelet-közép-európai piac nem ismeretlen Önnek. Mi a véleménye a magyar mezőgazdaságról, és annak helyzetéről?

Egyre professzionálisabb alapokon nyugszik! A nagy gazdaságok különösképp élen járnak a gépesítésben és az új technológiák alkalmazásában, sokak gépparkjában dolgoznak a mi eszközeink is, de azért fejleszthető a csúcstechnika értékesítése. Tapasztalatom szerint számos lehetőséget rejt a gazdaságok hatékonyságának növelésére is.

A szántóföldi növénytermesztésben, a jelenlegi klimatikus viszonyok mellett, Magyarország nagyon kedvező helyzetben van. Európa északi területeihez képest itt optimális körülmények között fejlődhetnek a növények (gabonafélék, napraforgó, szója, tök, stb.), ami mindenképp versenyelőny. Ám itt is egyre szeszélyesebb, kiszámíthatatlanabb az időjárás, erre fokozottan fel kell készülni. Idén nagyon vegyes képet mutat a csapadékosság. Egyes területeket aszály sújtott, mások elég esőt kaptak, ez az eltérés nyilván visszatükröződik a hektáronkénti termésátlagokban is. A visszajelzések alapján ez nemcsak a magyar viszonyokra volt jellemző, hanem egész Közép-Európára.

 

HIRDETÉS

 

Habár 2017 nem rekordtermésekről lesz híres, sok területen nagyon jó hozamokat értek el. Ha jó agronómiai jellemzőjű területet „intelligens-gépekkel” művelnek, különösen jók lehetnek az eredmények.

A közgazdasági szemléletű gazdálkodásban mindenképpen ki kell emelni még egy fontos befolyásoló tényezőt, ez pedig az élő munka. Több európai régióban is szembesülünk a szakképzett munkaerő hiányával, és úgy látjuk, hogy a mezőgazdasági szektort érinti leginkább. Az autóipari fellegvárakban különösen súlyos a helyzet, hiszen ezeknek a bázisoknak nagy a műszaki szakembereket elszívó ereje. Erre a problémára a mezőgazdasági szereplőkkel közösen kell megoldást találnunk. Meg kell győznünk a fiatalokat, a társadalma, hogy a modern mezőgazdaság más, mint mondjuk 30-50 évvel ezelőtt. Traktort vezetni ma már sokkal összetettebb dolog, egy lelkiismeretes gépkezelőnek GPS-technológiával kombinált eszköz- és traktorvezérlésre kell felkészülnie.

 

 

A szakemberhiány kérdésével cégünk is évek óta foglalkozik, több fórumon is felhívjuk a figyelmet a probléma súlyosságára és kezelésének fontosságára. Ezt Ön is kiemelte, mint több európai régiót érintő kérdést. A Horsch miben látja a megoldást?

A Horsch elkötelezett támogatója a „Forum Moderne Landwirtschaft” (Modern Mezőgazdaság Fóruma) nevű, berlini székhelyű szervezetnek. Célja, hogy erősítse a kapcsolatot a mezőgazdaságban dolgozók és a társadalom többi része között, felhívja a figyelmet e szektor fontosságára, nagyobb bizalmat és megbecsülést teremtsen az ágazatnak. Úgy gondolom, hogy „Erlebnis Bauernhof” (szerk. Élménybirtok) programjuk, illetve ah ehhez hasonló kezdeményezések Európa több országában is fontosak lennének, vonzóbbá tennék a mezőgazdaságot. Emellett fontos a fiatalok megfelelő tájékoztatása és a képzések színvonalának emelése is.

 

A Horsch a talajművelés és a vetéstechnika egyik vezető gyártója, hazánkban is a piac élmezőnyébe tartozik. Magyarországon melyik típusok népszerűek?

Több termékkategóriában is a piac élmezőnyébe tartozunk. Mindenképpen kiemelném az igen közkedvelt Pronto vetőgépet. A Joker rövidtárcsás boronával, valamint a Terrano, illetve Tiger kultivátorainkkal is vezető talajművelő technikát kínálunk. A széles körű felhasználású gépek mellett különleges vevői igényekre is kínálunk megoldást, erre jó példa a striptill, azaz sávos művelésben használható Focus vetőgép. Ez saját személyes kedvencem is, hiszen a repcetermesztés egyik optimális vetőgépe. A viszonylag új, Avatar direktvetőgép a kötött, nehéz talajtípusokon gazdálkodóknak lehet jó megoldás.

 

 

Tavaly a különféle permetezők voltak a növekedés motorjai. A növényvédelem forradalmi változások előtt áll, hiszen fontos hatékonysági kérdés, hogy minél nagyobb sebességgel tudják elvégezni. Egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy a magyar partnerek körében is sikereket érjünk el ezzel a termékkörrel. 

 

Véleménye szerint merre tart a mezőgazdaság?

A trendek alapján professzionális szemléletű nagy területeken gazdálkodó mezőgazdasági üzemek felé haladunk. Kiemelten fontos a hatékonyság. Az a feladatunk, hogy hatékony termelést lehetővé tevő gépeket tervezzünk. Ehhez pedig elengedhetetlen a jó kapcsolat és az intenzív eszmecsere a gazdálkodó, az értékesítő és a gyártó között. Úgy gondolom, hogy ez esetünkben maximálisan megvan.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2017. 05. szám