Beszállítói szemmel: FENDT

Beszállítói szemmel: FENDT

2017. május 20. szombat.
  (Gépek)

A FENDT exportértékesítési vezetőjével, Berhardt Stockerrel készítettünk interjút, aki 1991 óta dolgozik Marktoberdorfban. 2005 óta tölti be jelenlegi tisztségét, így a magyar piacért és az az AXIÁL-lal történő együttműködésért is felel.

Mitől érdekes a magyar piac egy olyan traktorgyártó számára, mint a FENDT?

A rendszerváltás utána a magyar mezőgazdaság gyorsan elkezdte megújítani üzemi struktúráit, a hatékony termelés érdekében támogatta és fejlesztette a nagy mezőgazdasági üzemeket. Talajminőségével és klimatikus viszonyaival Magyarországnak komoly a versenyelőnye más EU tagállamokkal szemben. Ezt hamar felismerve állami- valamint Európai Uniós támogatásokkal megteremtették a befektetések gazdasági- és pénzügyi alapjait. 

A FENDT technikájával az AXIÁL Kft. hatékonyan és nagymértékben hozzá tudott járulni a magyar mezőgazdaság modernizációjához, elsősorban a szántóföldi növénytermesztés, kisebb mértékben az állattartó telepek fejlesztésével. A FENDT traktorok gazdaságossága és sokoldalúsága nemcsak a nagyüzemeknek versenyelőny, hanem a közepesnél nagyobb családi gazdaságoknak is. Traktorainkkal a gazdálkodók versenyképesek tudtak maradni az esetleges alacsony világpiaci felvásárlási árak mellett is. Különösen nagy növekedési potenciált látunk például a gyümölcs-, zöldség- és szőlőtermesztésben, ahol Európa-szerte egyedülálló megoldásokat kínál a FENDT. Ez meglátszik számos ország eladási statisztikájában. Magyarország ebből a szempontból nagyon izgalmas terület, hiszen mind a birtokszerkezet, mind az üzemméret spektruma széles.

 

 

A FENDT-et a fokozatmentes hajtás élharcosaként ismerik a gazdálkodók. Miben látják a jövőt?

A FENDT, mint a fejlesztésben elismerten élenjáró márka, mindig előrelátóan és pozitívan befolyásolta a mezőgazdák gépesítési törekvéseit, és ezáltal elősegítette gazdaságosabb működésüket. Ez anno a Vario-hajtómű fejlesztésével kezdődött, amely mára 250 ezres példányszámmal bizonyít egész Európában, és jövőbeli autonóm működésű gépekkel, rendszerekkel folytatódik. A magyar piac, területi strukturáltságából adódóan, különösen sokkal járult hozzá a VarioGuide-rendszer fejlesztéséhez, illetve továbbra is hozzájárul a vállalatirányítást optimalizáló eszközök, a flottakezelés, az adatkezelés és az autonóm gépek fejlesztéséhez.

A jövő szempontjából mindenképp ki kell emelnünk a hálózatban gondolkodást, a gépek összehangolását. „FUSE” rendszerünk nemcsak összekötheti a különféle gépeket, de a mezőgazdasági munkálatok, műveletek gazdaságos elvégzéséhez is információt ad a gazdálkodóknak. Ilyenek például a napi munkafolyamatok, a kijuttatott inputanyagok lokális adatainak összegzése. Ezekkel később optimalizálni tudjuk a kijuttatni szánt anyagok mennyiségét.

Ezekkel még eredményesebbé válhatnak a gazdálkodók. A jövőben „ISOBUS-képes” traktorokra, kombájnokra, permetezőkre, talajművelő eszközökre lesz szükség, amelyek szolgáltatják a rögzíthető, elemezhető és kiértékelhető alapadatokat.

 

 

A jövő mezőgazdasága Önök szerint is szervesen kapcsolódik az informatikához. A gépkezelőnek milyen képességekkel kell rendelkeznie?

Ahhoz, hogy ebből a technológiából profitálni tudjunk, kvalifikált és jól képzett munkaerő szükséges – az AXIÁL gépeladásánál éppúgy, mint a vevőszolgálatnál vagy a gazdálkodóknál. Éppen emiatt nekünk, mint gyártónak, a gépkereskedőkkel közösen a jövőbeli legnagyobb kihívásunk a képzett munkaerős és a gépeinkhez értő szerelők, illetve kezelők képzése. Ezért az AXIÁL-lal közösen több képzési program alapjait fektettük le, például gépkezelői kurzusokat tartunk minden FENDT szériára, a szervizmérnökök gyári képzéseken vesznek részt, ösztöndíj programot indítottunk, duális képzési formákat működtetünk a gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködve. Ebből a feladatból véleményünk szerint a magyar gazdálkodóknak is ki kell venniük a részüket, oly módon, hogy helyben képzik a gépkezelőiket, képzésüket támogatják.

A jövő az oktatásban rejlik. A képzési rendszereket is hozzá kell igazítani az új kor kihívásaihoz. Erre kiváló példa a német mezőgazdasági iskolák sikeres programja, amellyel újra felkeltik a fiatalok érdeklődését a mezőgazdaság iránt. Ezzel a képzett, fiatal generációval hatékonyabban működnek a modern mezőgazdasági üzemek, csökken a fiatalok elvándorlása vidékről, és végső soron esély teremthető a kisebb vidéki közösségek fennmaradására.

A FENDT a jövőben is számos innovatív megoldással fog előállni. Leginkább a fiatal generációk figyelmét szeretnénk felkelteni, hogy a későbbiekben a mi technikáinkkal foglalkozzanak, akár az AXIÁL Kft-n belül vagy mint gépkezelők egy termelő gazdaságban.

 

 

Mi a véleménye az AXIÁL és a FENDT kapcsolatáról?

Az AXIÁL-t és a FENDT-et több mint 15 éves sikeres együttműködés és partnerkapcsolat köti össze, nemcsak műszaki tekintetben, hanem emberileg is. Közös célokat kell felállítani, amelyeket együtt követve további eredményeket érhetünk el a piacon. Egy ilyen igényes műszaki termék, mint a miénk, professzionális szervizhátteret igényel. Ezzel kapcsolatban az AXIÁL Kft. évről-évre kiváló munkát végez, ami egyben megalapozza a gépeladásaink jövőjét. Zárszóként engedje meg, hogy megköszönjem magyarországi partnereink megtisztelő bizalmát a termékeink iránt.

 

Fordította: Jandrics Péter, termékmenedzser gyakornok

Képek: FENDT

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 02. szám 08-09. oldal