Berthoud Raptor: Gyors és precíz

Berthoud Raptor: Gyors és precíz

2017. november 24. péntek.
  (Gépek)

A permetezőgép feladat a meghatározott hatóanyag pontos kijuttatása a növény felületére. A növényvédelem precíz, felelősségteljes munkát követel, mondhatni megismételhetetlen, de a manapság jellemző szeszélyes időjárás nagyon megnehezíti.

Ezért is fontos, hogy pontos permetlé-szabályozás és kiváló keretstabilitás tegye alkalmassá a gépet nagy sebességű munkavégzésre. 60-70 centiméternél magasabb növényállományban egy traktorvontatású permetezőgép már jelentős kárt okoz, legalkalmasabbak a nagy szabad magasságú magajáró gépek.

A Raptorok 105 és 180 centiméteres fix-, illetve 125 és 180 centiméter között hidraulikusan állítható hasmagassággal 2500; 3200; 4200 és 5200 literes tartálytérfogattal készülnek. Az ütésálló poletilén-tartály sima felülete könnyen tisztítható. A tartályfenékben minimális mennyiségű a műszaki maradék, hígításához az előírásoknak megfelelő mennyiségű tiszta víz áll rendelkezésre.

 

 

A nagy napi teljesítményhez hozzájárul az önjáró alépítmény és a permetező felépítmény tökéletes összhangja. Kiváló terepjáró képessége a háromfokozatú Bosch-Rexroth bolygóműves-hidrosztatikus hajtásnak köszönhető. Országúton 40 km/óra, szántóföldön 0-16, illetve 0-22 km/óra között használható. A két- és négykerék-kormányzás, az oldalazó mozgás, valamint az oldalsodródást korrigáló kormányzás mindegyik típus jellemzője. A keréktárcsával összeépített Bosch-Rexroth hajtás együttes szélessége 46 centiméter, ezáltal megfelelő oldaltávolság marad a kapásnövények szokásos sortávolságában.

A permetezési-, keverési-, tisztítási funkciókat egy saját gyártású, nagy munkabírású, kétlépcsős centrifugálszivattyú szolgálja ki, 550 liter/perc teljesítménnyel. Előnye visszakeveréskor, hogy nagy mennyiséget szállít kis nyomáson, így nem habosodik a permetlé. A permetezés leállításakor nem kell a tartályba visszavezetni a levet, hanem a beállított nyomásértéken marad a permetlévezetékben a szakaszolókig.

 

HIRDETÉS

 

A hektáronkénti lémennyiséget egyszerű szabályozni a szintén saját fejlesztésű eCTronic számítógéppel. Nem átfolyásmérővel, hanem nyomásadatok alapján számol, így rugalmasabban követi a munkasebesség ingadozásait, és gyorsabban reagál a táblavégi bekezdéseknél. Nem mellesleg kiküszöböli az átfolyásmérésen alapuló szabályzással előforduló hibás méréseket, eltéréseket, amelyek az átfolyó keresztmetszet változásából és kopásból erednek. Nincs mozgó alkatrész, akkor is közöl információt, ha a fúvókán nincs folyadékáramlás, nem kell évenként újra kalibrálni. Azért is remek megoldás, mert nincs szükség visszafolyó ágra, kevesebb a műszaki maradék, és szerváltás után könnyebb kimosni a gépből. A monitor GPS-alapú automatikus szakaszolás-előkészítésű, tehát ezt az opciót utólag is egyszerű pótolni.

 

 

A szórókeret felfüggesztése közvetlenül a hat permetezés minőségére. A hidraulikus nyitású, paraleogramma-emelésű, központi csapon nyugvó, térszerkezetű szórókeret munka közben egyenletesen követi a talajfelszínt, így egyenletes a vegyszer eloszlása. A keret nem billeg, így sem keresztirányú-, sem a hosszirányú szóráskép nem tér el a kívánatostól. Rétegvonal mentén permetezve sem igényel a gépkezelőtől különösebb beavatkozást, hiszen a keret mindig párhuzamosan áll a futóművel. A keret lengéscsillapítói és rugói jóvoltából nem terhelik káros lengések a vázat, ugyanakkor igény esetén hidraulikusan lehet változtatni a keret dőlésszögét. Az 50-255 centiméter közötti magasságban állítható, 24-42 méter közötti munkaszélességű kereten, jól védetten helyezkednek el az Inox permetlévezetékek és rajtuk a négyállású fúvókatartók. A Berthoud magajáró permetezőgép előnye, hogy nem tekinthető szezonális gépnek, hiszen a tavaszi növényvédelmen túl használható oldott műtrágyák kijuttatására, deszikkálásra is. Annál is inkább, mert minden Berthoud permetezőgép korrózióvédelme kiváló: a hegesztett vázelemeket hőkezelt poliészterlakk fedi, a kötőelemek, csőbilincsek, függesztőcsapok rozsdamentes anyagból készülnek.

A Berthoud Raptor önjáró permetező magasszintű, gyakorlatias megoldásokkal szolgálja a vevői- és környezetvédelmi érdekeket.

 

Szöveg: Berta János, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2017. 05. szám