Bemutató körút a Mesterrel: CLAAS LEXION 760 MTS

Bemutató körút a Mesterrel: CLAAS LEXION 760 MTS

2017. június 01. csütörtök.
  (Gépek)

Mit szeretne látni minden gazda gépbeszerzés előtt? Nem katalógus adatokat, hanem azt, hogy saját földjén, milyen teljesítményre képes a gép. Nekünk nincs titkolnivalónk: 2017 júniusában bemutató körútra indulunk egy CLAAS LEXION 760 hibrid kombájnnal.

 

Bemutatógép kezelőnk, Katona János már nagyban melegíti a hangszálait, készül a bemutató körútra. Neki kell ugyanis megmutatni, mi mindenre képes egy ilyen gép, s neki kell megválaszolni az összes felmerülő kérdést. 

Lesz miről beszélnie, hiszen egy nagyon jól felszerelt masinát viszünk körbe az országban. 

Először tisztázzuk, mi is az a hibrid kombájn! Ezek a gépek – melyek legnagyobb gyártója a CLAAS – a tangenciális cséplés és az axiális magleválasztás előnyeit egyesítik magukban. Teljesítményüket általában motorteljesítményük határolja be, ami nagyságrendileg azonban 30-40 százalékkal nagyobb a szalmarázós kombájnok teljesítményénél. Ez többletteljesítményben, vagyis a kombájnok áteresztőképességében is megmutatkozik. 

Az elmúlt három-öt évben a szántóföldi növénytermesztés átlaghozamai nagyot nőttek, a hektáronkénti 3-5 tonnáról akár 8-10 tonnára. A ládás gépek viszont elérték motorteljesítményük felső határát, a 450 lóerőt, mivel az ennél nagyobb teljesítményű beépített motorok már nem nagyon hoznak áteresztőképesség- és szemteljesítmény-növekedéseket. A ládás gépek áteresztőképessége jelentősen nem változott, így a megnövekedett mennyiségű hozamok betakarításához elengedhetetlen a nagyobb teljesítményű gép. A hibrid gépek pont ilyenek, ezért kell megismertetni velük a gazdákat.

A LEXION 740-750-760 modellek az 5-láda szélességű kombájnnak megfelelő hibrides gépek, a 770-780 modellek pedig a 6-láda szélességű gépnek felel meg. 

 

 

Az AXIÁL bemutató csapatának segítségével június közepétől egy LEXION 760-as kombájnt munkáját mutatjuk meg bemutató körútunkon. Ez egy rendkívül jól felszerelt gép lesz, amin szinte minden elérhető opciós tételt meg tudunk majd mutatni. 

Bemutató gépünk TERRA TRAC gumihevederes járószerkezettel van felszerelve. Ez a járószerkezet nagyon hasznos lehet a magyar gazdáknak, s az a tapasztalatunk, hogy egyre többen is keresik. Hogy mi ennek az oka?

Az időjárás egyre inkább szélsőséges, nagyon fontos, hogy minden pillanatot maximálisan kihasználjunk. Ha például ősszel, extrém sáros körülmények között nem tudnak haladni az őszi betakarítással, akkor automatikusan késni fog az őszi talajelőkészítés, nem tudnak a kukorica után szántani, ezáltal az összes munkafolyamat megcsúszik. Ezért mondják akkor, amikor egy kicsit is elhúzódik a betakarítás, hogy az már kármentesítés, nem is aratás, annyira ki van hegyezve az egész folyamat a megfelelő időzítésre. A hasznos időintervallumok maximális kitöltésére egyre nagyobb méretű és teljesítményű gépekre van szükség. A nagy gépek pedig egyre nehezebbek, ami nem használ a talajnak és jelentős szerkezetbeli réteg-deformációkat okoz. A gumiheveder talajkímélő, hiszen alkalmazásával csökken a talajtaposás, háromszor akkora a felfekvési felülete, mint egy hagyományos gumikerekes kombájné. Ráadásul a gép szélessége sem nő 3,5 méter fölé, ami közúti vonulásnál nagyon fontos szempont. Extrém körülmények között is lényegesen jobban fog a terepen haladni, mint a sima kerekes rokonai.

Ezzel a tétellel már a kombájn megrendelésekor érdemes számolni. A gumihevederes gép felára ugyanis semmivel sem több, mint az utángyártott heveder vételára! Előnye ellenben sok van: a LEXION 700-as modellek vannak olyan típusok, amelyek gumihevederrel közúton 40 km/h sebességre is képesek. Az utángyártott hevederrel, az áttételek miatt a maximális sebesség 12-15 km/órára korlátozódik. Például a bérvállalkozók, akik sokat vonulnak a különböző földek között, vagy azok, akiknek földjei elszórtan fekszenek, lényegesen gyorsabban tudják megtenni a gyári gumihevederrel a távolságokat két tábla között. Ráadásul a gép hajtás- és fékrendszere a 40 km/órás sebességváltóhoz van méretezve. A bemutatógép POWER TRAC összkerékhajtással lesz felszerelve, mely igazi „terepvadász” kategóriába emeli a gépet.

 

 

A bemutatógép a hazánkban jól ismert és nagyon kedvelt VARIO 930-as vágóasztallal lesz szerelve. Ezen kívül lesz benne CRUISE PILOT is, ami automatikusan vezérli az optimális betakarítási sebességet.

A betakarítási körülményekhez történő gyorsabb alkalmazkodást tesz majd lehetővé a HP-ferdefelhordó. Ez gyakorlatilag hidraulikus szögállítást jelent, amit dőlt vagy fekvő állományban, illetve azokban a növényi kultúrákban, ahol alacsony tarlómagaságban kell betakarítani – ilyen pl. a szója vagy a borsó – lehet nagyon jól kihasználni. A középső helyzetből kiindulva a vágási szög hátrafelé 8, előre 11 fokkal hidraulikusan, a fülkéből állítható. 

A gyári hozamtérképező rendszerrel hozamtérkép készítésére is lesz majd lehetőség, továbbá benne lesz a gyári CEMOS AUTOMATIC rendszerünk, úgyhogy az automatikus gépbeállítást is el tudjuk végezni. A gépben található gyári kormányzás segítségével a két centi pontosságú GPS PILOT rendszer működését is be tudjuk mutatni a géppel. 

Ezekre a precíziós és mezőgazdasági térinformatikai rendszerekre a magyar gazdák meglehetősen nyitottak. Kíváncsiak, szeretnék saját táblájukon megnézni, mire képesek ezek a rendszerek. Az így nyert adatokból ugyanis az, aki ért hozzá, nagyon érdekes dolgokat tudhat meg, s a felmerülő költségeket úgy csökkentheti, hogy az ne menjen a termelés kárára, sőt még hatékonyabbá is váljon. Ez szakértő például ránéz egy-egy kimutatásra, s már tudja, hol van a táblán víznyomásos terület, vagy hogy a tábla szélén a rosszabb termést vadkár okozta-e, esetleg az erdő hatása miatt a talaj tápanyagtartalma van egészen más helyzetben. A precíziós gazdálkodás eszközeivel hazánkban is egyre több gazda él.

 

 

Lesz a kombájnban GRAIN QUALITY kamera is, ami automatikusan értékeli a szemminőséget a búza, árpa, repce és kukorica esetében. A törtszemek és a nem magszerű anyagok arányát is ki lehet deríteni, és ki lehet elemeztetni a segítségével. A gépkezelő még pontosabb információkhoz jut ezáltal a betakarítás során.

Természetesen meg tudjuk majd mutatni az új 4D-tisztítórendszer működését is. Ez a rotortakaró lemezeket és a ventilátor fordulatszámát vezérli a tisztítórendszer terhelésének, valamint kereszt- és hosszirányú dőlésének függvényében. A lejtős területeken a rotortakaró lemezek automatikusan nyitódnak és záródnak. Különösen az egyenetlen területeken fontos, hogy az állandó teljesítmény biztosítva legyen, erre pedig tökéletesen megfelel a 4D-vezérlés.

Tehát gyakorlatilag ez egy „full extrás” bemutatógép lesz. Baja mellett kezdődik a bemutató körút, onnan haladunk Kecskemét, aztán Szolnok irányába. 

 

Ha Ön is meg szeretné nézni a hibrid LEXION 760 munkáját, akkor a bemutató körút részletei felől érdeklődjön területileg illetékes CLAAS-üzletkötő kollégánknál!

 

Szöveg: Vas Magdolna marketingmenedzser, Nagy István termékmenedzser

Kép: CLAAS