Bálázzon a VARIANT!

Bálázzon a VARIANT!

2017. július 01. szombat.
  (Gépek)

Manapság számos gyártó változtatható kamrájú körbálázója kapható. Kiemelkedik a mezőnyből a CLAAS VARIANT, mely azoknak készült, akiknek többre van szükségük egy robusztus munkagépnél: elvárják a mindennapi munkát megkönnyítő és gyorsító műszaki megoldásokat és a kiváló minőséget.

 

A VARIANT bálázók 2,1 méter széles vezérelt pályás rendfelszedője négy rugós fogsorral továbbítja a terményt a rotor felé. A vezérelt pályának igen nagy a jelentősége a termény felszedésekor, mivel ennek köszönhetően a rendfelszedő közelebb tud elhelyezkedni a rotorhoz, tehát kisebb a hely, hamarabb jut a bálakamrába a termény. A rugós fogak kanálként szedik fel a terményt, és hajítják tovább a rotorhoz, így nem verik le az értékes tápanyagban gazdag leveleket lucerna bálázásakor. A VARIANT bálázókon alapfelszereltség a görgős terményleszorító, amely folyamatos és egyenletes anyagáramlást biztosít a rotorhoz. Az alapfelszereltségként kínált önbeálló tarlókerekek nagy munkasebességnél vagy gyors forduláskor is a lehető legjobban követik a talajt. 

A VARIANT egyedülálló a változó kamrás bálázók körében, mert a rotor indítja meg a bálaképzést. A rotorcsillagok hegyei belógnak a bálakamrába, forgó mozgásra kényszerítve az egészen kevés anyagot is, ezáltal a bálaképződés kezdeti szakaszától biztosítja a maximális bálatömörséget és a legnagyobb bálasúlyt. A négyágú rotorcsillagok azért is jobbak a két-három csillagos rotoroknál, mert a termény kisebb „falatokban” jut be a bálakamrába, így jobban össze is tömörödik, kisebb teljesítményszükséglet mellett.  A VARIANT 300-as szériás gépei kérhetők sima továbbítórotoros (RF), illetve szecskázós (RC) kivitelben. A továbbítórotoros „ROTO FEED” egy tengelyre spirálszerűen hegesztett csillagsorból áll, a szecskázós kivitel pedig a „ROTO CUT”, amelynél dupla-csillagos a rotor, és a csillagok között állókések helyezkednek el.

 

 

A 14 darab állókésen a rotor szó szerint áthúzza és tökéletesen felaprítja a terményt, garantálva a készített bálánk homogén, egyenletes szálhosszúságát. A szecskázós RC könnyen átalakítható RF kivitellé. Ez annyit jelent, hogy a fülkében elhelyezett kezelőegységgel könnyen kikapcsolhatók, visszahúzhatók az állókések a fenéklemez alá. 

A VARIANT változtatható kamraméretű bálázó: a 360 és 365 típusok bálamérete 0,9-1,55 méter átmérő között állítható, a 380 és a 385 típusjelzésű gépekkel pedig nagyobb, 0,9-1,8 méteres átmérő képezhető. A bálázókban négy darab végtelenített heveder képezi a bálát. 

 

Hidraulikusan leengedhető dob-fenéklemez (PRO)

 

A szecskázós vagy szecskázó nélküli VARIANT is kapható a PRO kivitelben. A PRO megnevezés a hidraulikus munkahengerrel leengedhető rotor-fenéklemezt jelenti; az esetleges eltömődések a vezetőfülkéből háríthatók el úgy, hogy a rotor-fenéklemezt lenyitja a kettős működésű munkahenger, a rotor a bálakamrába továbbítja az eltömődést, felcsukódik a fenéklemez, és már mehet is tovább a munka. A vezető így maximálisan ki tudja használni a bálázót, elkerülhetők az eltömődések miatti leállások.

 

Kezelőegység

 

A VARIANT bálázók CLAAS COMMUNICATOR II színes, grafikus kezelőegysége könnyen áttekinthető ISOBUS rendszerű. Segítségével elérhető, hogy a készítendő bálának lágymagja is legyen: be lehet állítani, hogy egy meghatározott átmérőig kisebb legyen a bálakamra nyomása, majd ennek elérése után egy általunk szintén beállított nagyobb nyomással készül a bála keményebb, összetartó héja. 

A kezelőfelületen minden egyes adat egy pillanat alatt leolvasható: bálaátmérő, bálakamra nyomása, TLT fordulatszám, bálaszám, kések ki vagy bekapcsolt állapota. Bérmunkák esetén pedig húsz különböző ügyfél adatainak rögzítésére alkalmas (pl.: bálaszám; napi vagy összesített). 

Erősségek:

Akár 30 százalék időmegtakarítás. Csupán 6 másodpercre van szükség a hátsó rész nyitásától a bezárásig a bála lerakásához.

A magas, 3 méter/másodperc szalagsebességnek köszönhetően a VARIANT gyorsabban és hatékonyabban képes tömöríteni, mint akármelyik bálázó a piacon.

„HEAVY DUTY”. A VARIANT 365 és 385 típusok erősített kivitele. Ez azt jelenti, hogy a hajtómű, a hajtóláncok (1 ¼’), aprító rendszer kopóelemei erősebbek, a nagyobb igénybevételek elviselése érdekében.

A VARIANT körbálázóval a napokban kezdtük meg idei bemutatókörutunkat. Ha szeretné megnézni, hogyan működik ez a gép az Ön területén, a bemutatókörútról bővebb információkat a CLAAS Géposztály üzletkötő kollégáitól kaphat. 

 

 

SZAKVÉLEMÉNY:

Az új, továbbfejlesztett VARIANT bálázók megalkotásakor a gyorsaság, a megbízhatóság és a megnövekedett teljesítmény mellett a kezelői kényelmet tartottuk leginkább szem előtt. Ennek megfelelően a lehető legrövidebb lett a napi karbantartáshoz szükséges idő, ráadásul a karbantartási költségek is csökkentek. Az olajtartály kapacitását 3 literről 6,3 literre növeltük, ami állandó és a szükségletnek megfelelően beállítható lánckenést biztosít. A jobb kenés kevesebb karbantartást jelent, a megnövelt beöntő nyílás pedig leegyszerűsíti az olaj utántöltését. Az új VARIANT-ok központi zsírzással is elérhetők, ez csökkenti a karbantartási költségeket, s csak 100 üzemóránként kell a zsírzást elvégezni. (Alexandre Belner - marketingigazgató, CLAAS Werk, Metz - Franciaország)

 

Szöveg: László Attila, termékmenedzser

Képek: CLAAS