Az otthon melege

Az otthon melege

2017. augusztus 07. hétfő.
  (Gépek)

Tudta, hogy összefüggésre bukkanhatunk a Fendt 1050-es erőgép és a magyar otthonok melege között? Ugyanis a traktor közvetlen tette lehetővé, hogy megfelelő minőségű, méretű faapríték kerüljön elégetésre a bakonyi erőműben, Ajkán.

2017 júliusában erdészeti bemutatóra érkezett hozzánk egy ProfiPlus felszereltségű Fendt 1050 Vario. A traktor fülkefordításra alkalmas tolt üzemmóddal volt ellátva, ami annyit jelent, hogy a darálót kezelő személy egyszerűen átfordíthatja a fülke elrendezését, így remek kilátás nyílik a daráló kezelőszerveire.

 

 

A 430 literes hidraulikateljesítmény könnyedén kezelte az utána kötött Mus-Max, majd Jenz típusú darálók hidraulikus szerveit. Az alacsony fordulatszám tartományban dolgozó MAN motornak köszönhetően az 1000-es kardánfordulatot igénylő munkagép üzemeltetéséhez a traktornak elég volt az 1650-es ford./perc. A rekkenő nyári hőség és a folyamatos munkavégzés ellenére sem volt gond a traktor üzemi hőfokon tartásával. Az 1050 Vario innovációi közé tartozó Concentric Air System(CAS) hozta az elvártat, a hidromotoros ventillátorhajtásnak köszönhetően a motorfordulattól függetlenül mindig megfelelő teljesítménnyel hűtötte a motort. Ráadásul a kinti hőség ellenére az új X5 S-es vezetőfülkében a nagy hatásfokú klíma rövid idő alatt kellemes időt varázsolt.

 

 

A Vario hajtómű TLT-re leadott teljesítményének hatásfokát és az óriási nyomatékot kihasználva sikerült kb. 22 perc alatt egy nagy kamion pótkocsit teledarálni. Az előző eredményekhez képest, ezzel az idővel a vállalkozónak minden 5. kamion ingyen van, ami igen nagy megtakarítást jelenthet hosszú távra levetítve, évi akár ezer kamion esetén. Darálóval való vonuláskor a 60 km/h-ás maximális sebességgel bármely helyszín gyorsan elérhető.

Egy csendes téli estén, nyugodt pillanatunkban, mikor évezzük a távhő és a villamos energia nyújtotta kényelmet, jusson eszünkbe, hogy lehet épp az a sok ezer picike 4x4 cm-es kis fadarab ég az erőmű gyomrában, amit az a daráló darabolt fel, amit a Fendt 1050 Vario hajtott fáradhatatlanul a júliusi tűző napon az AXIÁL Kft. erdészeti bemutatóján.

 

További információért keresse kollégáinkat!

 

Szöveg és kép: Jandrics Péter, termékmenedzser gyakornok