Az AXIÁL Mezőfalván HORSCH géppel megy a permetező bemutatóra (+videó)

Az AXIÁL Mezőfalván HORSCH géppel megy a permetező bemutatóra (+videó)

2017. május 26. péntek.
  (Gépek)

Az I. NAK Szántóföldi Napok AgrárgépShow-Mezőfalva rendezvény középpontjában a permetezés lesz, közel egy tucat márka bizonyíthat a kiállításon és köztük lesz a HORSCH LEEB vontatott permetező is!

A HORSCH és LEEB 2011-ben közös vállalkozást hozott létre, és ettől kezdve együtt fejlesztik a permetezőgépeket. Első nagy lépés volt a legújabb szórókeret-vezérlés, amely a 2013-as Agritechnicán ezüstérmes lett, és az óta is számos díjat nyert. 

A GS típusjelzésű gép piaci megjelenését követően nagy darabszámban került értékesítésre szerte a világon. A maga 6.000 és 8.000 literes kapacitásával, a magas szintű felszereltségével méltó helyet foglal el a prémium kategóriában. Az LT típus a GS „kistestvéreként” került a piacra, amely magában hordozza a korábbi évek tapasztalatait és fejlesztéseit.

 

 

Az LT típus hivatalos bemutatójára a 2015-ben megrendezett Agritechnica kiállításon került sor. Kapacitását tekintve 4.000 és 5.000 literes tartályméretben érhető el, amelyet igény szerint számos opcióval egészíthetünk ki. Az LT széria gépei méretükben és felszereltségükben is igazodnak a kis és közepes gazdaságok által támasztott igényekhez, így kiegészítve a vontatott permetezők választékát.

A HORSCH LEEB szórókeret szabályozása (Boom Control) lehetővé teszi a pontos és biztonságos szórókeret-vezetést, úgy ahogy ez eddig még nem volt lehetséges. Ez az aktív szórókeret-szabályozás egyedülálló, és alapköve az állományok kis szórásmagasságú permetezésének. A talajfelszín egyenetlenségeinek tökéletes követése, csak úgy lehetséges, ha a szóró keret mozgása teljesen független a permetező vázától. Ez által megvalósítható az optimális cseppméretű permetezés, alacsony elsodródási arány mellett. A szél és a hőség negatív hatásai minimalizálhatók.

 

 

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Kiindulási pont az elsodródás drasztikus csökkentésének az elérése volt. A HORSCH saját légcsatornában folytatott kísérletei rámutattak arra, hogy a hagyományos 50 cm-es fúvókaosztással, max. 50 cm-re van a szóró keret a cél felülettől. Ebben az esetben egy 5m/s sebességű szélerősség mellett a kijuttatott permetlé közel 28%-a elsodródik, nem ér le a cél felületre. Azonban ha a permetezési távolságot lecsökkentjük 25 cm-re, akkor 98%-a a permetlének, fele akkora fúvókán keresztül, megérkezik a célfelületre.

A szórókeret ingaként van felfüggesztve, szabadon mozoghat, megpróbálja függetleníteni működését a hordozó vázrész mozgásaitól, azonban ha a szenzorok úgy kívánják, akkor a két levegős munkahenger működésbe lép és azonnal stabilizálja a keretet. A folyamat valós időben történik, mindössze 0,1 másodperc. Ez idő alatt a számítógép kapja az információt, feldolgozza, kiadja az utasítást és ezt a szeleptömb valamint a munkahengerek végre is hajtják. Az egész műveletet még egy giroszkóp is segíti. A valós idejű reakció eredményeként még dombos területen is megvalósítható a nagy sebességű, alacsony szóró keret magassággal végrehajtott permetezés.

 

 

A szórókereten ezért is találunk a fúvókák előtt egy alumínium lemezt, amellyel nemcsak a fúvókát védjük a sérülések ellen, hanem a szóráskép kialakulását is, ugyanis ha a légáram megbontja a kialakuló permetezési háromszöget a fúvóka tövénél, akkor már nem tudunk precízen permetezni, azonban a permetlé cseppek amint elhagyták a „szoknyát” elég nagy az energiájuk, hogy ne fújja el őket a szél és megérkezzenek a cél felületre. 

A HORSCH LEEB gépek magukban hordozzák azokat a vonásokat, amelyeket elvárhatunk egy vontatott permetezőtől. Az egyedi keretvezérlési rendszernek köszönhetően biztosított az alacsony magasságból történő növényvédelem, mindez gyorsasággal és kiemelkedő keretstabilitással érhető párosul. Az LT széria gépeivel nyitott a lehetőség a kisebb gazdaságok számára, hogy megtapasztalják ezeket az előnyöket.

 

Szeretettel várjuk Mezőfalván, az AXIÁL standon és bemutatóterén!

Programok, nyitva tartás, helyszín, térkép és egyéb információk: www.szantofoldinapok.hu