Az AXIÁL Mezőfalván, FRAMEST munkagépekkel

Az AXIÁL Mezőfalván, FRAMEST munkagépekkel

2017. május 30. kedd.
  (Gépek)

A május 31-június 1. napokon megrendezésre kerülő I. NAK Szántóföldi Napok AgrárgépShow-Mezőfalva számos gyakorlati bemutatóval várja az érdeklődőket. Az AXIÁL 8 mozgó gépkapcsolattal lesz jelen, melyek között jelentős a FRAMEST munkagépek aránya.

Gépbemutatók üzemi körülmények között, ezt ígéri a szántóföldi napok, melynek gyakorlati részére az AXIÁL CLAAS, FENDT és LANDINI erőgépekkel, valamint SULKY, FRAMEST és HORSCH munkagépekkel érkezik. Mindezt azért, hogy prezentálhassa a jelenlévőknek, milyen rátermettek is ezek a hi-tech masinák. Az előbb felsorolt márkákat ráadásul nem csak nézheti, hanem ki is próbálhatja a bajai központú vállalkozás 1,5 hektáros bemutatóterén. Ennek feltétele egy felelősségvállalási nyilatkozat kitöltése és máris a lovak közé is csaphat!

A gyakorlati szekcióban szereplő 8 mozgó munkagép közül ráadásul három is FRAMEST márkájú lesz, ezért engedje meg, hogy szót ejtsünk a magyar márka modelljeiről.

 

 

FRAMEST FRALAZ közép mélylazítók

Az utóbbi esztendőkben örvendetesen megnőtt azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik a termelés biztonságosabbá tételében fontos szerepet szánnak a talajaik megfelelő szerkezeti állapotban tartásának.

A FRAMEST lazítók függesztett rendszerű munkagépek 60-260 kW-ig. A gépek háromszög alakú váza nagy szakító szilárdságú melegen hengerelt zártszelvényből készül. A lazítókések ehhez a vázhoz mobil késtartó bilincsekkel kapcsolódnak. A kések közötti távolságot az adott talajviszonyokhoz (nedvességi viszonyokhoz) lehet igazítani. A kések egyenesek, az alsó részénél enyhén negatív szögállású, ez csökkenti a mélyebb rétegek felszínre, vagy felszín közelébe emelését. A kés kopóéle is enyhén negatív szöget zár be a függőlegessel, ez csökkenti a felszínre hozott hantok és rögök arányát, főleg nyár végén repce alá történő sekélylazításnál. A jó emelő-repesztő hatást a késekre szerelt szárnyas kopócsúcs biztosítja. Egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a művelési móddal, hogy az őszi szántás helyett lazítót használnak parabola formájú késekkel.

Hibátlan elgondolás, ha úgy vonul a télbe. Nyárvégi használata megfontolandó, hiszen olyan nagymértékű rögösödést okoz, mely rögök csapadékszegény időszakban elművelhetetlenek. A FRALAZ tulajdonosok számára lehetőség adódik mindkét kialakítású művelő eszköz használatára, hiszen az egyenes- és a parabola kés pozíciója a késtartó bilincsben azonos.

A munkafolyamat során keletkező minimális árkot az állítható pozíciójú tüskés, vagy gyűrűs henger zárja le. A hengerek a tömörítés mellett a pontos mélységhatárolást is elvégzik.

 

 

FAMEST REGULAR gyorstárcsa

Az első FRAMEST gyártmány egy FRAKOMB 6000 kompaktor 2004. március 11-én született. Ezt követően a mai napig 12 gépcsalád 38 típusát fejlesztették ki és gyártják. Jellemzően az egyre szélsőségesebb környezeti változásokat és az ehhez kapcsolódó agronómiai kihívásokat szem előtt tartva. Ennek jegyében került tervezőasztalra, majd született meg egy újabb géptípus, a REGULAR gyorstárcsa. Nagy sebességű munkavégzésre lett tervezve, optimális munkasebessége 12-14 km/h.

A gép a középnehéz rövidtárcsa kategóriába tartozik, 610 mm-es gömbsüveg lapjai jó penetrációs képességgel bírnak, extra tömeg ráhelyezése nélkül. A megfelelően nagy átmérőjű csipkés levelek jó aprítást és keverést végeznek szélsőséges talajállapotnál is. A tárcsalevelek munkamélysége nagyon egyszerűen, hézagoló lemezek behelyezésével, illetve kivételével gyorsan-, könnyen beállítható. A tárcsatartó karok szögének változtatása nem a mélységállítást szolgálja, hanem a hántási- és alávágási szöget kombinálja az adott körülményekhez leginkább megfelelő módon. Így a gép mindig a talajtípusnak-, állapotnak, szármaradványnak megfelelően végezhet optimális munkát.

A 250 mm-es laposztás miatt nem kell azzal számolni, hogy nagy rögöket szakít fel, így a gép utáni talajfelszín jól elmunkálható, illetve arra alkalmas vetőgéppel azonnal vethető.

A gép karbantartásmentes csapágyazással, kopásálló tárcsalevelekkel van szerelve. A melegen hengerelt zártszelvényből készült vázelemek, a robosztus kivitelezés hosszú élettartamot, megbízható működést garantál minimális karbantartási igény mellett.

A középre szerelt szállítókerék szintén a gép egyenletes futását segíti munka közben, szállításkor pedig jobb tehereloszlást biztosít. A gép alkalmas elsődleges és másodlagos művelésre egyaránt. A tárcsák munkáját a már jól bevált FRAMEST tömörítő hengerek zárják. Leggyakrabban használatos az 510 mm átmérőjű DD formátumú mélytömörítő henger. Méterenkénti 235 kg-os tömegével, a megművelt réteg teljes szélességében megfelelő minőségű apróbarázdást felszínt képez. A másik népszerű hengertípus a 630 mm átmérőjű víztakarékos gumihenger. Száraz időben kiváló rögrendezéshez, nedves időben beragadás mentes munkához. A hengeren levő gumibütykök a könnyű vontatást segítik, a talajban hagyott nyomok helyben tartják a leeső csapadékot, valamint egyedülálló rögrendező munkát végeznek. Méterenkénti súlya 176 kg. 

A tárcsa neve REGULAR 4000, de munkaszélessége 4500 mm, teljesítmény igénye 130-140 kW. Azoknak ajánljuk, akik olyan gyorstárcsát keresnek, amit szélesebb felhasználási spektrumban is tudnak használni – pl. nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozására –, szemben a piacon szereplő, hasonló eszközökkel.

 

 

FRAMEST DUOTILL kombinált gép

Az inkább a kisebb gazdaságok számára szánt DUOTILL a talaj kevesebb menettel történő megművelésére kifejlesztett eszköz, a 110-160 kW teljesítményű traktorok számára. Alkalmas mind a sekély, mind pedig a mélyebb tarlóápolásra, lezárt tarló vetés előtti átdolgozására, szántás elmunkálására, tárcsázott talajok szabályozott művelésére.

Feladata, hogy a talajt 20-30 cm mélységben átforgatás nélkül kellően átlazítsa, emellett a felszíni 4-10 cm-t pedig megkeverje és aprítsa anélkül, hogy a mélyebb rétegeket összekeverné. A megfelelően kondicionált talajt a vízveszteség elkerülése érdekében zárja le. Lezáró henger nélkül is alkalmazható nedves időben, amikor a teljes keresztmetszetű átdolgozás és a szellőztetés a cél. A késeket csak a keréknyomban meghagyva, szántáselmunkálásra-lezárásra is alkalmazható.

 

Alapfelszereltségben három részből áll:

1. Egyedileg állítható mélységű, merev szárú kondicionáló kések. A kések nyírócsavaros, vagy hidraulikus biztosításúak. Gyorskapcsolású fegyverzettel különböző méretű, kis élszögű kapákkal szerelhetők. 105, 140, 235, 305, illetve 330 mm szélesek lehetnek. A kések mélysége egyedileg, csapokkal állítható.

2. Párba szerelt kis átmérőjű rövid tárcsák aprítják, keverik a kések által meglazított felszínt. A felső 6-10 cm réteget dolgozza át, keveri és aprítja. A kések nem hozzák felszínre a mélyebb rétegeket, tehát itt valósul meg a rétegenkénti művelés elmélete. A terméketlen altalaj a helyén marad, betöltve ezzel a felső morzsalékos magágy és az alsó víztározó réteg funkciót. 

3. A teljes műveletet egy beragadás mentes VT gumihenger zárja le, kellően tömörítve az átmozgatott talajréteget. A henger újrafutózott fúvatlan gumiabroncsokból áll, melyek csőre vannak felfűzve. A fúvatlan abroncs jól letisztítja magáról a nedves talajt. 

 

Tekintse meg a FRAMEST munkagépeket munka közben, sőt próbálja is ki azokat! Ne felejtse, május 31-június 1. Mezőfalván, az ország szívében. Az AXIÁL szeretettel várja az érdeklődőket!

Programok, nyitva tartás, helyszín, térkép és egyéb információk: www.szantofoldinapok.hu