Ár-érték arányban verhetetlen a Fralaz lazító

Ár-érték arányban verhetetlen a Fralaz lazító

2017. december 13. szerda.
  (Gépek)

A Framest Fralaz lazítót nem kell bemutatni a gazdáknak, hiszen a hazai talajlazító-kínálat jól bevált terméke. Pécsi Zoltán kalocsai gazdálkodónál arra voltunk kíváncsiak, hogy különböző kialakítású lazítókésekkel alkalmazva mik az eddigi tapasztalatai.

Röviden, néhány szóban bemutatná gazdaságukat?

Családi gazdaságunkban és egy gazdasági társaságban összesen 266 hektár szántóval és 12-13 hektár legelővel rendelkezünk. Hagyományos szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, úgymint durumbúza, őszi búza, őszi sörárpa, repce, kukorica, napraforgó.

 

Pécsi Zoltán kalocsai gazdaságába tavasszal érkezett meg az ötkéses Fralaz – fotó: Agroinform.hu

 

Mekkora területen végeznek talajlazítást évente?

Változó, 60-tól 120 hektárig szoktunk lazítózni. Korábban az eketalp és a káros talajtömörödés megszüntetéséhez alkalmaztuk a lazítást, de az idei évtől már a forgatásos talajművelés elhagyásával, a szántás nélküli művelésre áttérve használjuk a technológiában. Van, hogy két-három évente lazítunk egy-egy táblát, de van olyan terület is, amit minden évben lazítózunk. Általában 45 cm mélységig lazítunk, mélyebbre nem tartom szükségesnek, hogy menjünk, elég 17-18 cm-rel a mélyszántás mélysége alatt dolgozni.

 

Mikor került előtérbe a lazítóbeszerzés, és hogyan esett a választás a Fralazra?

Korábban egy háromkéses talajlazítónk volt, amelyet egy 171 lóerős Landinivel üzemeltettünk, viszont az erőgépparkunk egy 220 lóerős CLAAS AXION 820-assal bővült, így ennek a teljesítményét már csak egy nagyobb munkaszélességű lazítóval tudtuk előnyösen kihasználni. A Framest Fralaz lazítót a beszerzés döntése előtt nem próbáltuk ki, elég volt a bemutató videón szembesülni a munkájával, és a más hasonló konkurens modellekhez viszonyítva annyira jó ár/érték arányt képviselt, hogy ezek után nem volt kérdés, mellette tettük le a voksunkat!

Idén tavasszal érkezett meg az ötkéses Fralaz, alapkivitelben, merev szárú, egyeneses lazítókésekkel szerelve, míg a parabolakéseket szezon közben szereztük be a lazítóhoz.

 

A jó ár-érték arány miatt egyértelmű volt a döntés a Fralaz mellett – fotó: Agroinform.hu

 

Melyik késváltozatot mikor használja, milyenek a területteljesítmények és az üzemanyag-fogyasztási tapasztalatok?

Az egyenes szárú, merev kést csak száraz talajkörülmények között alkalmazzuk, mivel ilyenkor tud érvényesülni igazán talajrepesztő és rétegemelő hatása, míg a parabolakést nedvesebb körülmények között, akár csapadék után történő műveléshez alkalmazzuk. Ezzel a késváltozattal sokkal több földet mozgat meg a lazító, szinte az egész talajszelvényt teljesen átforgatja.

A 220 lóerős AXION 820-assal üzemeltetve, talajszerkezettől függően, a fentebb említett 45 cm-es munkamélységben körülbelül 1,2-1,5 hektár a lazító átlagos területteljesítménye. Ebben az esetben az üzemanyag-fogyasztás 16 liter körül mozog hektáronként.

 

Az egyenes szárú, merev kést száraz talajkörülmények között, míg a parabolakést nedvesebb körülmények között alkalmazzák – fotó: Agroinform.hu

 

A lezáró DD henger munkájával kapcsolatban milyenek az eddigi benyomásai?

Nagyon jól működik a DD henger. Az egyenes kések alkalmazásakor kevés rög kerül a felszínre, azt is szépen széttöri, és egyenletes talajfelszínt hagy maga után. A parabolakések sokkal intenzívebb talajforgató munkájánál a jobb visszatömörítő lezáró hatás érdekében nagyobb felszínre gyakorolt nyomást kell állítani a hengernek, mert az első kés, ami V-alakban elöl helyezkedik el, szinte túrja felfelé a földet. Emiatt egy kicsit nehezebb is a vontatása ezzel a késsel.

 

Kifogástalanul működik a DD henger is – fotó: Agroinform.hu

 

A kopó alkatrészek élettartamát tekintve milyenek a tapasztalatai, illetve hogyan alakult a gép megbízhatósága, mennyire elégedett a forgalmazó háttérszolgáltatásával?

Eddig az egyenes kések alsó késszárnyait kellett felhegeszteni élkefémmel kb. 80 hektár után. Ennél nagyobb fokú elhasználódásról az eddigi tapasztalatok birtokában még nem tudok beszámolni.

Ennek a gépnek még nem volt meghibásodása, remélem, hogy nem is lesz. Az Axiál Kft. háttérszolgáltatásáról annyit tudok elmondani, hogy a tőlük beszerzett traktorok karbantartását, időszakos szervizét ők végzik, illetve 1-2 egyedi meghibásodás esetén vesszük igénybe a segítségüket. Viszonylag gyorsak, rugalmasak, az alkatrész is gyorsan, egy nap alatt megérkezik.

 

Szöveg: Farkas Imre, szakújságíró

Forrás és kép: agroinform.hu