Agritechnica 2017: Horsch újdonságok 4. rész

Agritechnica 2017: Horsch újdonságok 4. rész

2017. október 27. péntek.
  (Gépek)

A Horsch az idei Agritechnicán mutatja be újdonságait, melyekről már több szó is esett a cikksorozat előző három részében. A negyedik részben a Leeb permetezőgépekről és az ATP Control elnevezésű automatikus guminyomás-szabályozásról lesz szó.

Horsch Leeb GS vontatott szántóföldi permetező - A permetezés technológia új generációja rozsdamentes acél tartállyal

Csak néhány permetezőgép tekint vissza olyan hosszú előéletre, mint a Horsch Leeb GS. Ez minden bizonnyal a rozsdamentes acéltartály és a kiváló BoomControl Pro vezérlés bizonyított koncepciójának köszönhető.

A permetezőgép új generációja rendkívüli változatosságot mutat a felszereltségben és a konfigurációban egyaránt. Így a ügyfelek igényeinek megfelelően különböző változatok opcionálhatóak, úgy mint az ECO (gazdaságos), a CCS (folyamatos tisztító rendszer) és a CCS Pro (távvezérelhető). Az új és innovatív Horsch szoftver és elektronika egyszerű ISOBUS kiszolgálást tesz lehetővé.

A permetezőgép 6,000, 7,000 és 8,000 literes rozsdamentes acéltartállyal készül a könnyű és gyors tisztítás érdekében. Az ECO felszereltségű változat a szívó- és nyomóoldalon mechanikus szelepekkel, elektromos tartályszintjelzővel és dugattyús membránszivattyúval rendelkezik.

 

 

A CCS felszereltségű a szívó- és nyomóoldalon mechanikus szelepekkel, elektromos tartályszintjelzővel és egy folyamatos belső tisztító rendszerrel készül. A CCS Pro felszereltségű pedig egy modern elektronikus vezérlést tartalmaz, továbbá a szívó- és nyomóoldal elektromos szelepekkel rendelkezik a komfortosabb működtetéshez. Ezenkívül a CCS Pro számos tisztítási programot is tartalmaz, például kerettisztítás, amely könnyen vezérelhető a traktor vezetőfülkéjéből.

A Leeb GS-re jellemzőek továbbá a minimalizált tömlőhosszak és minimális maradékmennyiség, illetve egy optimális szerelvény és elosztó rendszer elrendezés is.

A 3"-os szerelvényekkel szerelt, nagyteljesítményű rozsdamentes vegyszerbemosóval, egy 3"-os centrifugál szivattyú (mint permetezőszivattyú) 1.000 l/perc teljesítménnyel és egy további dugattyús membránszivattyú, a felszívás támogatásához és a folyamatos belső tisztításhoz (csak CCS-nél és a CCS Pro-nál).

 

 

A permetezőkeret szélessége 18 m és 42 m között választható meg, 6-tól 42-ig terjedő szakaszolással és a keretvezérlés is egy a szabadalmaztatott és díjnyertes vezérlések közül szintén opcionálható, mint a BoomControl ECO / Pro és Pro Plus.

A gyors és aktív BoomControl vezérlésnek és a 25 cm-es fúvóka osztásúak köszönhetően, egy csekély célfelülettől való távolságra való kijuttatás is lehetséges, nagy sebesség mellett is. Az elsodródás kockázatát az alacsony célfelület távolság csökkentheti. Tizenkét különböző fúvóka-konfiguráció áll az ügyfelek rendelkezésére.

A fenéklemez, a 85 cm-es hasmagasság és egy hidraulikus támasztóláb az alapfelszereltség része. Az opcionális féltengelykormányzás pontos traktor nyomkövetést biztosít, amelyet a tengelyre szerelt giroszkóp vezérel. A légrugós szintszabályzott tengely és a nyomtáv 1,80 m és 2,25 m közötti változtathatósága mellett a speciális nyomtávok is rendelkezésre állnak.

 

HIRDETÉS

 

Horsch Leeb LT Eco – egy gazdaságos felszereltségű vontatott permetező változat

Az Agritechnica-n látható lesz a Horsch Leeb LT szántóföldi permetezőgépnek egy ECO felszereltségű változata is. Az LT sorozat 4000-6000 literes műanyag tartályával és ECO felszereltségével a már ismert CCS (Continuous Cleaning System) és CCS Pro rendszerek mellett kerül a piacra.

Az ECO alapfelszereltségben a gépnek van egy 400 literes dugattyús-membránszivattyúja, amely biztosítja a permetezőgép vízellátását is. A dugattyús membránszivattyú kardántengely által hajtott. A vízkörök működtetéséhez kézzel vezérelt csapok állnak rendelkezésre mind a szívóoldalon, mind a nyomóoldalon. Az ECO felszereltségű változattal így a vontatott Leeb permetezőgép portfolió szélesebb lett.

 

 

Horsch ATP Control intelligens és automatikus guminyomás szabályozás a növényvédő gépeken

A talajvédelem és a hatékony növényvédelem harmonikus együttműködése a Horsch ATP (Adaptive Tire Pressure Control) feladata. A mindenkori növényvédelem az optimális időjárási viszonyok mellett időnként kedvezőtlen (nedves, elázott) talajviszonyok között zajlik - ez a jelenlegi tartályméretek esetében kihívást jelenthet a talajtömörítés szempontjából.

A megoldás a növényvédelemnél a gumiabroncsok változtatható nyomásában rejlik különböző sebességeknél közúton vagy a szántóföldön a tartály feltöltöttségi szintjétől függően.

 

 

Mind a szántóföldön, mind az közúton lévő nyomáskülönbségek a tartályszinttől függően különböző talajnyomást eredményeznek, hogy ezáltal elkerüljék a mély keréknyomokat a területen és biztosítsák a magas szintű közúti biztonságot.

Az új ATP vezérlőrendszer lehetővé teszi a permetezőgép gumiabroncsok nyomásának automatikus vezérlését ISOBUS-terminálon keresztül, a tartály feltöltöttségi szintjének függvényében és a közúti közlekedés illetve a szántóföldi munka paraméterei szerint. Így minden vezetési helyzetben a gumiabroncs-belső nyomását egyaránt optimalizálva, automatikusan és egyszerűen szabályozza a kerekek felfekvő felületét a szántóföldön és az közúton is.

 

Kép: Horsch, Lectura press

Forrás és kép: agronaplo.hu