Agritechnica 2017: Horsch újdonságok 2. rész

Agritechnica 2017: Horsch újdonságok 2. rész

2017. október 25. szerda.
  (Gépek)

Schwandorfban a Horsch sajtótájékoztatóján a gyár új fejlesztéseit ismertették, melyek a novemberi Agritechnica kiállításon lesznek megtekinthetők. A cikksorozat második részében a Serto 10/12 SC, a Pronto NT és az Avatar SD vetőgépekről olvashat.

Horsch Serto 10/12 SC – az új nagy munkaszélességű pneumatikus gabonavető gép

Az Agritechnica 2017 kiállításon bemutatkozó Horsch Serto 10/12 SC pneumatikus gabonavető gép 10 és 12 méter munkaszélességben készül. A féligfüggesztett vetőgép vetőkocsiból, előtömörítő gumiabroncs hengersorból 60 vagy 72 db kéttárcsás vetőelemet hordozó összecsukható gerendelyből, valamint a magadagoló, magszállító és magszétosztó pneumatikából épül fel. A vetőcsoroszlyák a Pronto vetőgépnél bevált konstrukciók, a sortávolságuk 16,6 cm. A vetőcsoroszlyák mögött nagy átmérőjű, gumipalástú magtakaró kerekek kaptak helyet. A vetőelemek paralelogrammás felfüggesztéssel kapcsolódnak a gerendelyhez, amelyek a Maestro szemenként vető gépeknél alkalmazott erősített csapágyazással és kiváló talajfelszín követéssel rendelkeznek.

 

 

A vetőkocsi magtartályának térfogata 6000 liter, amely 50/50 %-ban osztható, amennyiben a vetés során starter műtrágyát is ki kívánnak juttatni a vetőgéppel. Ebben az esetben 3000 liter vetőmag és 3000 liter granulált (pneumatikusan szállítható) műtrágya helyezhető el a vetőkocsin. Ezen kívül egy 300 literes mikrogranulátum szóró is rendelhető a géphez. A vetőmag és a műtrágya szabályozható adagolású celláskerék és ventilátor által termelt levegő segítségével jut el a gerendelyre telepített elosztókúpokon keresztül a csoroszlyákhoz. Szállításhoz a vetőgerendely a vetőkocsi mögé hidraulikusan összecsukható és a vetőgép 3 m szélességen belül szállítható.

 

HIRDETÉS

 

A Horsch Pronto NT vetéstechnika kibővítése

A Horsch Pronto NT sorozat új munkaszélességekkel (6, 8 és 9 m) bővült. Az eszköz lehetővé teszi a mulcs- és a direktvetést a már jól bevált TurboDisc dupla tárcsás csoroszlyával és egy kompakt kialakítású elől futó hullámos tárcsával együtt. A gépen a sorok távolsága 20 cm.

A 20 km /h-ig terjedő munkasebesség miatt nagy területteljesítmény érhető el. A hullámos tárcsák aprítják a szerves anyagokat és a talajt csak a vetési sorokban dolgozzák át. Ezáltal nagyon alacsony vonóerőt igényel. Különösen egy sekély talajművelésnél a hullámos tárcsa és a már bizonyított TurboDisc csoroszlya kombinációja meghatározzák a gép előnyeit. Így a talaj csak ott lesz megművelve, ahová a vetőmag le lesz helyezve. A vetési síkban finom talajt hoz létre és megnyitja a vető barázdát. A nagy magtartály (4000 l) csekély állásidőt biztosít. A szükséges súlyt a hullámos tárcsáknak és a vetőcsoroszlyáknak a kifinomult géphidraulika segítségével továbbítják. Nagyon nehéz körülmények között további 1400 kg-os súlyokat lehet a gépre szerelni. A dupla tartályos változat (5000 l) lehetővé teszi a vetőmag és műtrágya (G & F rendszer ) egyidejű alkalmazását. Ezenkívül egy mikrogranulátum egység áll még rendelkezésre egy további komponens szállítására. A mikrogranulálátum egység mind a dupla, mind az egytartályos változattal kombinálható. Legfeljebb három komponens (vetőmag, műtrágya, mikrogranulátum) adagolható ki egy műveletben.

 

 

Horsch Avatar SD – direktvetőgép már 3 méteres munkaszélességben is

Az Avatar 3 és 4 SD egy kompakt egymenetes magágykészítő és vetőgép összeépítés, amely ideális sűrű sortávolságú növények direktvetéshez vagy a köztes növények vetéséhez.

A jó tapasztalatokkal rendelkező Avatar 6-12 SD és SW után most már a 3 és 4 méteres munkaszélességű változatok is elérhetőek. Az Avatar így az egytárcsás támasztó görgős vetőcsoroszlya rendszerrel is optimálisan alkalmazható direktvetésre. A 350 kg-ig terjedő csoroszlyanyomás biztonságos talajba hatolást biztosít. A mélységszabályozó görgő közvetlenül a csoroszlyán található. Ez biztosítja, hogy a csoroszlya mindig azonos vetési mélységet tartson egyenetlen talajon is. A nyomógörgő beágyazza a magot, és a záróhenger pedig betakarja a magot talajjal.

A 2 gerendelyes konstrukciónak köszönhetően a 16,7 cm-es sortávolság ellenére, a vetőgép eltömődésmentesen működik. A gazdálkodó számára ez nagy üzembiztonságot jelent, még a nagytömegű szármaradvánnyal borított területeken és az intenzív köztes növények esetében is.

 

 

A nagy átmérőjű futóműkerekek a vetőcsoroszlyák mögött megakadályozzák a nemkívánatos visszatömörítését a magágynak és biztosítják a biztonságos közlekedést közúton.

Nagyon kötött talajviszonyok mellett további súlyokat lehet ráépíteni a vetőbarázdák biztonságos kialakításához és a vetőmag beágyazásához.

A magtartályának térfogata 3.800 l. A dupla (osztott) tartályos változaté pedig 5000 literes, amely vetőmaggal és műtrágyával (G & F) egyszerre alkalmazható. Ezenkívül egy mikrogranulátum egység is rendelkezésre áll még egy további komponens kijuttatására. A mikrogranulálátum egység kombinálható a duplatartályos illetve az egytartályos változattal is. Legfeljebb három komponens (vetőmag, műtrágya, mikrogranulátum) adagolható ki egy műveletben.

A gép vezérlése és felügyelete egy szabványos ISOBUS terminálon keresztül történik.

 

Kép: Horsch, Lectura press

Forrás: agronaplo.hu