Agritechnica 2017: Horsch újdonságok 1. rész

Agritechnica 2017: Horsch újdonságok 1. rész

2017. október 24. kedd.
  (Gépek)

A Horsch Maschinen GmbH főhadiszállásán (Németország, Schwandorf) sajtónap keretében kerültek bemutatásra a Horsch új fejlesztései, melyek a nagyközönség számára az idei Agritechnicán is megtekinthetők lesznek.

Horsch Terrano GX – a sokoldalú szántóföldi kultivátor

A félig függesztett traktorkapcsolatban üzemelő, nehéz szántóföldi kultivátor 3 vagy 4 kapasorral 4/5 és 6 méteres munkaszélességben készül, nagymennyiségű mulccsal borított tarlók 5 és 30 cm közötti mélységben történő feltörésére és művelésére. A kultivátorkapák húzástávolsága a kapák számának függvényében 28,5 és 31,5 cm között változik. A Terrano GX-et harmadik generációs Terra Grip rugós biztosítású és tehelésű kultivátor kapákkal készül, amelyeknél a tekercsrugós biztosítás nyitó ereje 550 kg. A kapatestek 4-féle művelőtesttel szerelhetők fel, ezek a kétféle keskeny véső alakú (LD), a lúdtalp formájú és a szárnyas MulchMix kapák, amelyek közül ez utóbbi nem csak kiválóan lazít, porhanyít és forgat, hanem a szármaradványok jelentős részét is bekeveri a talajba.

 

 

A Terrano GX mulcskultivátornál a hidraulikusan kiemelhető szállító kerekek a hátsó kapasor után kerültek beépítésre a vázkeretbe, ezáltal megnőtt szállításkor a gép szabadmagassága és kisebb fordulóíveken képes közlekedni. A munkamélység szabályozása vázkereten elől elhelyezett két támkeréken történik. A vonószerkezetbe beépített hidraulikus munkahenger segítségével munka közben a vonóerő 1200 kg-os átterhelésével traktor hátsó tengelyére növelhető a traktor vontatási teljesítménye és csökken a hátsó kerekek szlipje. A kultivátorkapák után a tömörítő hengersor előtt rugós egyengető-simító lapok egyengetik el a talaj felszínét, amelyet az utolsó szekcióban dolgozó szimpla, vagy dupla hengersor zár le.

A kultivátorhoz 6 féle henger választható, a talajállapot és a művelési mélység függvényében. Ezek a RingFlex, a Steel Disc, Doppel Rall Pack, a Doppel Ring Flex, Kombi packer, Steal Flex és a Roll Cut Packer. A kultivátor a másodvetésű növények vetéséhez Minidrill szórvavető berendezéssel is felszerelhető.

 

HIRDETÉS

 

Horsch Cruiser 5/6 XL könnyű szántóföldi kultivátor, új rugósszárú kapával

Az új vontatott Cruiser 5 és 6 XL sekély művelésű könnyű szántóföldi kultivátor kitölti a rést a három pontfüggesztésű modellek illetve a 10 és 12 méter széles vontatott variációk között.

A Cruiser XL a 6 gerendelyes felépítésének és a 15 cm-es kapatávolságának, illetve a 700 mm-es keretmagasságnak köszönhetően jól bekeveri és eloszlatja a nagy mennyiségű mulcsot is kis munkamélységben átdolgozott hántott tarlón. A kultivátor 4 különböző kapavariációval szerelhető fel.

 

 

Tökéletesen alkalmas tarlóhántásra optimális szalmabekeveréssel a kombájn után, magágykészítésre, mint sekély művelésű kultivátor, mechanikus gyomirtásra, valamint tavaszi talajelőkészítésre, magágyápolásra.

Az új Horsch rugós kapák új technológiával készülnek a nagyobb átbocsátás érdekében . A geometriájuk lehetővé tesz egy egyszerű felfelé való rugózást nagy rugóút nélkül. Ez kíméli a kapát és növeli annak az élettartamát. A rugós kapabiztosítás 150 kg-os kioldóerővel rendelkezik, így biztonságosan tartja a munkamélységet még a nehéz körülmények között is. A munkamélység egyszerűen az első támasztókerekek és a hátsó henger által szabályozható. A Cruiser 5/6 XL szállításhoz használt futóműve a kapaszekció mögött és az egyengető egység előtt helyezkedik el. A nagy méretű gumiabroncsokkal mind a közúti szállítás, mind a tábla végi fordulás egyszerűen végezhető. A futómű pozíciója úgy került kialakításra, hogy jó fordulékonyságot biztosít a földön és kényelmes vezetést nyújtson a közúton.

 

 

A vonóerő optimális kihasználásához a Cruiser XL integrált vonóerőátterheléssel rendelkezik, amely a munka során állandóan a traktor hátsó tengelyére 1.200 kg-ot terhet visz át. Ezt egyszerűen a vezérlőegység nyomógombos kapcsolása aktiválja a felemelésnél és a süllyesztésnél, további vezérlőegységek vagy munkahengerek nélkül.

 

Kép: Horsch

Forrás: agronaplo.hu