AGRIFAC CONDOR a kezdetektől mostanáig

AGRIFAC CONDOR a kezdetektől mostanáig

2017. május 23. kedd.
  (Gépek)

Nemrég adtuk hírül, hogy az AGRIFAC világrekordot döntött és az elsők között fogja gépeit Stage V motorral szállítani. A nagy múltú permetezőgyár 1985 óta rohamléptekkel fejlődik, nem is beszélve az onnan kiguruló permetezőkről.

2011-ben történt egy nagyobb lépés: az Agritechnica kiállításon megjelent a hidraulikusan állítható hasmagasság. Ennek az adta a jelentőségét, hogy bár az értékesítés gerincét adó saját (holland), német és francia piac nem igényelt nagy hasmagasságot, e fejlesztésükkel nyitottak más országok, így Magyarország felé. E gépekkel már meg lehetett oldani a magas növénykultúrák hatásos védelmét. 2012-ben érkeztek a „CO2” vagyis a második generáció első gépei. A mostani már a negyedik „CO4” generáció. Sokan találgatják, hogy vajon hány gépet gyártanak le egy évben? Ötvenet, hatvanat, hetvenet? Nos, a jelenlegi kapacitás 150 darab, amit idén és az elkövetkező években szeretnének megduplázni. Ehhez komoly átépítésbe kezdtek. Az elmúlt öt évben a Magyarországon eladott gépek száma meghaladta a 30-at.

 

Mi változott az első gépek óta?

A második generációs CONDOR-ok Deutz motorja csak 200 lóerős teljesítménnyel volt rendelhető. A 2013-as váltásnak köszönhetően az újak már 205 vagy 280 lóerős FPT-motorral kaphatók, amely eleget tesz a Tier IV final követelményeinek. Az erősített és nagyobb teljesítményű kerékhajtó hidromotorok korábban választható opcióként voltak feltüntetve, míg az új gépeken már az alapfelszereltség részei. A 3400 és 4000 literes mellett, 5000 literes tartályméret is megjelent.

 

 

Tudta-e Ön?

A 2017 márciusában elért két világrekord is azt bizonyítja, hogy a holland gyártóval komolyan számolni kell az önjáró permetezők terén. A Nyugat-Ausztráliában található Mason család farmján rögtön két világrekordot is felállított az 51 méteres Hightechairplus szórókerettel szerelt AGRIFAC CONDOR ENDURANCE: 24 óra alatt 2638 hektárt permetezett, ami átlagosan 110 hektár/óra. Emellett volt olyan óra, amikor 150,7 hektár tudott maga mögött.

 

Néhány hasznos újdonság az opciók közül:

ASR kipörgésgátló

Megakadályozza a kerék elforgását: elveszi az olajat a túlforgó kerék hidromotorjáról, és átvezérli a többihez, ezáltal a jobban tapadó kerekek hatásosabban tudják mozgatni a gépet.

Ventilátor-forgásirány változtatással

A gépkezelő egyszerűen le tudja tisztítani a hűtő előtti szűrőt: egy vezérlő gombbal lenyitja a szűrő alatti szerviznyílást, és megfordítja a hűtőventilátor forgásirányát, miáltal a szennyeződés lehullik a földre.

Gyors nyitás és csukás

Ezzel az opcióval a kezelő egyszerű gombnyomással vezérelheti a keret kinyitását vagy becsukását. Egyedül az akadálymentes keretmozgást kell biztosítani, a többit automatikusan vezérli a rendszer.

Automatikus tartálymosás

Nem kell csapokat forgatni, átkapcsolni, csak elindítani a folyamatot, és a gép a tisztavizes-tartályból átszivattyúzott vízzel kiöblíti a tartályt, majd a teljes rendszert a kerettel és fúvókákkal együtt.

Mountainmaster Plus

Tulajdonképpen egy önszintezőrendszer, amely segítségével akár 20 százalékos lejtőn is biztonságos a munkavégzés. Giroszkóppal szintezi a gépet, ezáltal komfortosabb a kezelő munkája, és javul a gép súlyeloszlása a domboldalban.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2017. 02. szám 21. oldal