Adapter bármilyen géphez (+videó)

Adapter bármilyen géphez (+videó)

2017. szeptember 29. péntek.
  (Gépek)

Kollégáink az MX homlokrakodó gyártó központi telephelyén jártak, hogy megismerhessék legfrissebb újdonságait. Az 1951 óta összegyűjtött szakmai kompetencia méltán tette őket központjuk, Franciaország piacvezető homlokrakodó gyártójává. 

Ahogy üdvözlő beszédében Frédéric Martin ügyvezető ismertette, mint ahogy a mezőgazdaság, az MX is nagyon sokat változott az eltelt évek során. Amikor Louis Mailleux 1951-ben megalapított a céget, még nem is sejthette, hogy a pici vállalkozása milyen hatalmas céggé növi ki magát, amely egyike lesz szakmája piacvezetőinek a több mint 7500 féle traktorhoz kínált, azokkal tökéletesen kompatibilis homlokrakodóival. 

 

Az MX egyik újdonsága, az A-széria 100-as modellje

 

Leányvállalatokkal Németországban és az Egyesült Királyságban most a világ minden tájára szállítják a homlokrakodók, munkaeszközök, fronthidraulikák és tömbsúlyok széles kínálatát: Európába, Japánba, Óceániába, Dél-Amerikába és a Közel-Keletre. 

Sikereiket agresszív fejlesztési koncepciójuknak tulajdonítják. Ahogy Frédéric Martin fogalmazott: „Figyelünk ügyfeleinkre, s azok igényeire, ebbe a folyamatba minden munkatársunkat szorosan bevonjuk. Célunk egyértelmű. Olyan minőségi gépeket és eszközöket akarunk gyártani, melyek a legjobb technológiával készülnek, s melyek ügyfeleinknek a lehető legnagyobb teljesítményt, kényelmet és üzembiztonságot nyújtják.”

 

A Fitlock rendszer

 

A rendezvényen a résztvevőket kisebb csoportokba osztották, s több helyszínen mutatták be az újdonságokat. Így mindenkinek lehetősége nyílt személyesen is meggyőződni arról, hogy például a könnyű rakodó-csatlakozás nem csak üres marketingszólam. Ezt az első bemutató helyszínén demonstrálták: egy traktorral mindenki kipróbálhatta, mennyire egyszerű rakodógémet felvenni az erőgépre, majd arról leakasztani. A FitLock rendszerrel mindez rendkívül egyszerű, mindössze egyszer kell kiszállni a fülkéből, s az egész folyamat egy-két perc alatt megvan. A Fitlock rendszer működését az alábbi videóban is megtekinthetik:

 

 

A következő állomáson bemutatták az MX termékkínálatát. Az ismertetőt Miguel Bohour termékmenedzser tartotta, aki elmesélte, hogy az MX-nál a termékkínálat fejlesztésén 45 munkatársuk dolgozik. Ők folyamatosan tanulmányozzák a traktorok vezérlését, s hetente két traktortípusra adaptálnak homlokrakodót, azaz fejlesztenek ki segédalvázat. Mivel az MX biztosan a felhasználók igényeinek legjobban megfelelő terméket kívánja kínálni, így 70 tesztfelhasználó próbálja ki a gyakorlatban a frissen kifejlesztett termékeket Franciaországban, hogy a sorozatgyártásba már csak a legmegbízhatóbb koncepciók kerülhessenek. 

 

Franciaország, Rennes - MX 2017 nemzetközi sajtótájékoztató résztvevői, a képen kollégáink Vas Magdolna marketingmenedzser és Sebesi István termékmenedzser is szerepelnek

 

Az innovatív technológiájú MultiMass frontsúlyokat 4 modellel és 12 lehetséges konfigurációval igény szerint 600 és 2300 kilogrammos tartományban tudják szállítani. A MultiMass egy moduláris, sokoldalú koncepció magas szintű MX-dizájnnal. 

A frontsúlyok mellett a homlokrakodók összesen 5 sorozatának egy-egy tagját is kiállították az állomáson. 

 

Adapterek bármilyen feladatra

 

Az MX egyik újdonsága, az A-széria 3 típusával egy funkcionális, egyszerű és megbízható sorozat. A kedvezőbb árkategória nem jelent alacsonyabb teljesítményt. A sorozat tagjai alkalmi vagy könnyű használatra tervezett, 30-140 lóerő teljesítménytartományú univerzális erőgépekhez ajánlott modellek, melyek 3,5-4 méter magasra tudnak maximum 1300-1700 kilogramm terhet emelni. Ennél a technológiánál is minden fő összetevő kompatibilis: cserénél csak a rakodógémet kell cserélni, a traktort, a segédalvázat és a vezérlést nem. Ezeket a mechanikus párhuzamvezetéssel ellátott modelleket kis és közepes gazdaságokba, önkormányzatoknál kommunális munkákhoz, vagy akár lovardákba, kisebb állattartó telepekre ajánlja a gyártó.

 

Az U-széria modellje

 

Az U-, azaz Utility szériából újdonságként az U400-at mutatták be, mely a korábbi U300 család átdolgozása. A mechanikus szintezős előd alapvető paramétereit megtartották, de új típusok kerültek be a választékba, így a korábbi 9 helyett most már 14 tag közül választhatunk 40-220 lóerős traktorokhoz. A rakodócsalád standard tagjai a mindennapi munkához szükséges emelési magasság és emelőkapacitás kiváló kombinációját alkotják. Ilyenek például a szilázskezelés, etetés, tárolási vagy tisztítási munkák. A kínálatban megjelent erősebb „+”-os modellek (U400+) hasonló geometria mellett nagyobb emelési kapacitást nyújtanak a kivételesen nagy tömegek mozgatásához. Az új modellek integrált, lehajtható támasztólábai a gém alatt találhatók, ez tovább rövidíti az egyébként is gyors le- és felszerelési időt. A hidraulika- és elektromos csöveket és kábeleket a rakodógém belsejébe vezették, minimálisra csökkentve azok sérülésének veszélyét. Emellett a különféle szelepek is dupla védelmet kaptak. Ezeket a modelleket a gyártó azoknak ajánlja, akik nagy súlyokat emelnek, de nem feltétlenül magasra. 

 

E-Pilot vezérlés

 

A T-(Technik) sorozatról is érdemes néhány szót ejteni, mint ahogy azt tették is a sajtótájékoztatón. Az MX prémium szériáját 7-ről 11-tagúra bővítették. A négy új T400+ típus nagyobb emelőkapacitású, melyeket speciális igényekhez ajánlanak. Ezek a rakodók, a kisebb testvérektől eltérően, már PCH jelölésű, hidraulikus párhuzamvezetést kaptak, ami az MX saját fejlesztése és szabadalma. A T400 nem véletlenül képviseli a csúcsot a gyár választékában, hiszen ezeket a gépeket professzionális használatra tervezték, olyan helyekre, ahol nagymértékűek és rendszeresek a rakodási feladatok. A lehető legnagyobb teljesítmény elérését segítik a rendelhető opciók széles választéka, például a különféle vezérlések, a gémrugózás, a kihelyezett hidraulikakörök vagy az automatikus munkaeszköz-szintezés és -ürítés, valamint a le- és felcsatlakoztatás. A piactársakénál 7°-kal nagyobb billentési szöge 20 százalékkal nagyobb töltősúlyt jelent, ez a szabadalom 1985 óta az MX tulajdona. Az 5 homlokrakodó sorozat összesen 38 tagot számlál, ilyen széles kínálatból valóban mindenki megtalálhatja az igényeinek legjobban megfelelőt akár ár, akár teljesítmény tekintetében. A modellekhez négyféle vezérlés rendelhető. A legfejlettebb az e-Pilot, mely egy elektronikus rakodóvezérlés. Az F-(flex)Pilot alacsony nyomású hidraulikaolajjal működik. A harmadik vezérlés a Pro-Pilot, mely mechanikus gyorscsatlakozóval, a Mach-rendszerrel van felszerelve. A negyedik, legegyszerűbb vezérlési típus az Eco-Pilot, amelynél nincs gyorscsatlakozó a gém és a segédalváz között.

 

Mach gyorscsatlakozó

 

A négy vezérlés közül a sajtótájékoztatón az e-Pilotot emelték ki, ami az MX egy új elektromos rakodóvezérlése. Ez egyelőre csak a T400 szériához elérhető. Az újdonság a „joystick a joystickban”, mely lehetővé teszi a fő funkciók egyidejű kombinált és progresszív működését. Ez a fejlett elektronikának, valamint a vezérlőszelepekhez telepített léptető motorokat irányító CAN BUS rendszernek köszönhető. Egy elektromos joystick segíti a kezelőt, amin 12 nyomógomb található a különböző funkciókhoz, valamint egy hüvelykujjal működtethető, mini joystickot is beintegráltak. Ennek segítségével jelentősen gyorsíthatók a rakodási munkák.

Írásunkkal még csak a sajtótájékoztató felénél tartunk. Időről-időre nézzenek vissza weboldalunkra, hiszen beszámolónk következő részeiben bemutatjuk az MX különböző munkaeszköz-csatlakozásait, a bálamozgató munkaeszközöket, a Manubal sorozatot, és bemutatjuk az MX-gyárat is, ahol a magas minőségű MX-munkaeszközök, fronthidraulikák és tömbsúlyok készülnek.

 

Képek: MX

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser