A világ, ahogy a CLAAS-nál látják

A világ, ahogy a CLAAS-nál látják

2017. július 19. szerda.
  (Gépek)

A CLAAS sajtótájékoztatójának első napján, az újdonságokat bemutató show előtt a cég vezetői bepillantást engedtek a stratégiájukat meghatározó világpiaci folyamatokba is. Bárdos B. Edit, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjének írását olvashatják.

Izgalmas időket élünk, a világ folyamatosan változik, mindenütt építkeznek, néhol azonban protekcionizmussal és piaci visszaeséssel is számolnunk kell. Mindez különösen jellemző a mezőgazdaságra, arra az ágazatra, amelyben fellendülések és visszaesések váltogatják egymást. Jelenleg például, immár négy éve komoly piaci visszaesés tanúi vagyunk a mezőgazdasági gépek terén, úgy a gyártás, mint az eladás tekintetében, kezdte a piaci helyzet áttekintését Lothar Kriszun, a CLAAS szóvivője. Mint mondta, ebben a tekintetben a fontos kérdés a vásárlók jövedelmi helyzete, amit nagy mértékben befolyásolnak majd a 2017/2018-as gazdálkodási év terméseredményei. 

A búza és a kukorica esetében kedvezőek a kilátások, bár a termésátlagok valamelyest elmaradnak a 2016-os rekordterméstől (2%-kal a búza és 3%-kal a kukorica esetében). A legnagyobb búzatermelő az Európai Unió, de India és Kína is jelentősnek számít ezen a téren. A kukoricát tekintve Észak-Amerika a világelső, Kína pedig nem sokkal mögötte a második. – Meglehetősen jó termésre számítunk tehát, bár a dél-európai forróság ronthatja az átlagot. A különböző forrásokból (pl. USDA) származó adatok szerint azonban kielégítő mennyiségeket tudunk majd betakarítani, mondta Lothar Kriszun.

 

A CLAAS startégiáját meghatározó folyamatokba Jens Foerst, Lothar Kriszun és Hermann Lohbeck avatta be az újságírókat. Középen Wolfram Eberhardt, a CLAAS kommunikációs vezetője, az esemény moderátora, jobbra pedig az újításokat bemutató termékmenedzserek. Fotó: Bárdos B. Edit, főszerkesztő, Magyar Mezőgazdaság

 

A jó termés árakra gyakorolt hatásait elemezve az előadó elmondta, hogy búzából már 4 éve túltermelés van a világon, ami 2017/2018-tól kezdve jelentős mértékben befolyásolja majd az árakat. A jól gazdálkodó üzemek tonnánként 170 eurós jövedelemmel számolhatnak. A kukoricát viszont ennek ellenkezője jellemzi, vagyis a szükségesnél kevesebb kukoricát takarítanak be világszerte. Ez azt jelenti, hogy az állandó szintű kereslethez az ellátás hiánya társul. Számításaik szerint azonban a 170 euró/tonna árszint a kukorica esetében is megállja a helyét.

Áttérve a mezőgazdasági gépek helyzetére, Lothar Kriszun arról számolt be, hogy a 100 LE-nél nagyobb teljesítményű traktorok eladása terén az Európai Unió 34, míg Észak-Amerika 51 százalékos visszaesést mutat. Az ezeknél is nagyobb, négykerék-meghajtású traktoroknál a visszaesés akár a 70 százalékot is elérheti. Kelet-Európában azonban a 2013 és 2017 közötti időszakban – minden probléma ellenére – ismét jól teljesít a piac a maga 50 százalék körüli növekedésével.

– Az Európai Unió a kombájnok terén is visszaesést mutat, különösen Franciaország helyzete aggaszt bennünket. Az utóbbi években Észak-Amerika esetében is folyamatos a csökkenés. Tavaly már azt gondoltuk, hogy itt a vége, már nem folytatódhat a visszaesés, de tévedtünk, mert becslésünk szerint idén további csökkenés várható az eladásoknál, így az említett 4 éves időszakra vetítve 58 százalékkal esett vissza az értékesített kombájnok száma Észak-Amerikában, ami hihetetlenül alacsony szintet jelent, emelte ki az előadó. Mint hozzátette, Kelet-Európában azonban a kombájneladások is komoly növekedést mutatnak, hiszen csaknem 50 százalékkal több talált gazdára ebben az időszakban.

 

A CLAAS az ARION 500 és 600 traktorok új generációját mutatja be CIS+ felszereltséggel, új CEBIS terminállal, továbbfejlesztett HEXASHIFT és CMATIC hajtómű funkciókkal, illetve az újonnan kifejlesztett PROACTIV rugózott első híddal. Fotó: CLAAS

 

A silózók esetében a számok enyhe visszaesést mutatnak az Európai Unióban, viszonylag stabilak Észak-Amerikában és – újra – nagyon pozitívak Kelet-Európában. Mint általában, tehát most is a silózó üzletág a legstabilabb a vállalaton belül.

A mezőgazdasági gépek összességét tekintve Európában 0–5 százalékos csökkenést, Kelet-Európában 25 százalékos növekedést, Észak-Amerikában pedig 5–10 százalékos növekedést prognosztizálnak a CLAAS-nál 2017-re. Úgy látják, Dél-Amerika kezd visszatérni a normál eladások szintjére, bár ez a piac számukra nem túl jelentős, viszont a világpiacon komoly szerepe van ennek a térségnek, emiatt ez számukra is fontos fejlemény. Ázsiában azonban, úgy tűnik, véget ért az évi 25–30 százalékos növekedések időszaka. Ezzel együtt idén ott is 0–5, jövőre pedig 5–10 százalékos növekedéssel számolnak.

Jövőre nem számítanak nagy meglepetésekre Európában. Bár úgy tűnik, a tej és a zöldtakarmányok ára rendben van, mégis óvatosak, nem növelik különösebben a gépgyártást, megvárják az év végét. – Mindenesetre tettre készen állunk, ha javulna a helyzet, jelezte Lothar Kriszun, hozzátéve, hogy számításaik szerint a kelet-európai piac tovább növekszik, Észak-Amerika viszont inkább stabilizálódni látszik. Dél-Amerikában és Ázsiában 5–10 százalékos növekedésre számítanak.

A CLAAS-nál tehát úgy látják, hogy a végéhez közeledik a négyéves visszaesési periódus, így a vállalatnál is javuló eredményeket várnak. Erre minden reményük megvan, mert bár az idei évnek még csak a felén vagyunk túl, a becslések pozitív fejleményeket mutatnak az év hátralévő részére, 2018 pedig már egyértelműen a növekedés éve lesz, hangsúlyozta a szóvivő. 

 

2018 elején vezetik be a piacra a vonóereje miatt nagy népszerűségnek örvendő új AXION 900 erőgépet, amelyet több erő, nagyobb felszereltség és komfort jellemez. Fotó: CLAAS

 

Az előadó a gazdaságok vásárlóerejét bemutató ábráiból az is kiderült, hogy az elmúlt 14 év során számos szerkezeti változás történt. A 100 hektárnál nagyobb gazdaságok száma csak Németországban 28 ezerről 37 ezerre nőtt, s ezen a téren Franciaország is hasonló növekedést mutat (83 ezerről 100 ezerre). Ez a CLAAS számára azt jelenti, hogy úgy az ügyfélkörük, mint a gazdaságok által megművelt terület nagysága is növekszik. Németországban az említett 37 ezer gazdaság a mezőgazdasági területek körülbelül 60 százalékát műveli, Franciaországban pedig még ennél is nagyobb ez az arány. Az utóbbi 14 évben az öt legfontosabb európai országban 400 ezerről 200 ezerre csökkent a tejgazdaságok száma, viszont a gazdaságonkénti tehénszám 39-ről 60-ra nőtt. – Ezek a fejlemények egyfajta visszaigazolását adják a munkánknak, fogalmazott Lothar Kriszun, aki mindezt a 2003 és 2017 közötti 14 éves időszak LE-ben kifejezett gépteljesítmény-növekedési adatokkal támasztotta alá. Mint megtudtuk, egy átlagos silózó teljesítménye 2003-ban még csak 433 LE volt, 2017-ben pedig már majdnem 580 LE. A kombájnok teljesítménye hasonló tendenciát mutat. A legnagyobb növekedés azonban az erőgépek esetében ment végbe: a 2003. évi 100 LE helyett 2017-ben már 155 LE teljesítményű volt egy átlagos traktor. 

Az ágazat változásait tekintve a CLAAS termékstratégiáját kielégítőnek nevezte a szóvivő. Mint mondta, ez annak is köszönhető, hogy a nem túl nagy jövedelmezőségű időszakokban is fokozták az innovációra fordított erőfeszítéseiket. Az elmúlt öt év során például 1 milliárd eurót fektettek be két új termék kifejlesztésébe, a következő öt év során pedig ennél is többet, 1,2 milliárd eurót fordítanak másik két új termékükre. – Ezen újítások esetében nem csupán egy gépről van szó, hanem az azt körülvevő és kiszolgáló dolgokról, tágabb értelemben pedig a Mezőgazdaság 4.0 erősítéséről és a vásárlók által igényelt innovatív megoldásokról is, mondta a szóvivő.

Az innovációnak ugyanis kulcsszerepe van a cég technológia által vezérelt tevékenységében. – Az általunk kifejlesztett technológiáknak köszönhetően vásárlóink nagyobb értéket, illetve nagyobb hatékonyságú és termelékenységű gépeket kapnak a pénzükért. A hatékonyságra a két bizonyíték közül az egyik az általunk gyártott nagyobb kombájnokra vonatkozik. Ezek körülbelül 1,2 liter gázolajjal 1 tonna búza betakarítására képesek. Ez az adat önmagáért beszél a hatékonyság terén. A másik a silózókra vonatkozik. Annak ellenére, hogy rendszeresen lemásolják, még mindig a mi silózóinknál a legjobb az anyagáram. Ezen a téren folyamatos fejlesztéseket végzünk, amit mindenki megtapasztalhat már ez év végén, amikor két új – ágazati referenciának szánt – termékkel jelenünk meg, bocsátotta előre az újdonságokat Lothar Kriszun. Mint hozzátette, a digitális megoldások sem múló divatot, hanem napjaink új világát képviselik. Ezek ma már nem pusztán a gépek digitális eszközeit jelentik, a különböző gazdálkodási folyamatok és vállalatirányítási rendszerek is digitális alapokra helyeződnek. A CLAAS pedig erre az igényre is felkészült.

Azt is tudják, hogy a vásárlók számára az egyik legfontosabb szempont a termékek megbízhatósága. Ezért a minőségbiztosításba is óriási pénzeket fektetnek, több tesztpad található a gyáraikban, s hamarosan 15 millió eurót ruháznak be egy új tesztközpont felépítésébe.

Ugyanilyen fontos számukra a forgalmazás, a vevőkhöz való eljutás. Sokat változtattak az európai forgalmazási rendszerükön, aminek köszönhetően mára kizárólagos CLAAS-traktor-forgalmazók tevékenykednek Európában (ritka kivétel ez alól hazánk, nálunk az AXIÁL forgalmazza az erőgépeiket). Emellett a világ más részein is törekednek a márkaközpontú forgalmazási rendszerek kialakítására. Ezzel az a céljuk, hogy a vásárlók márkatapasztalatot szerezhessenek, és saját maguk tapasztalhassák meg a CLAAS által nyújtott előnyöket az értékesítés, az ügyfélszolgálat és az alkatrészellátás területén.

 

A képen Hermann Lohbeck, Lothar Kriszun és dr. Jens Foerst. Fotó: CLAAS

A CLAAS Konszern vezetőségébe 2014 október elsején lépett be Hermann Lohbeck, aki Theo Freyetől vette át a szálastakarmány-betakarítás üzleti területet.

Ez év június elsejétől dr. Jens Foerst a CLAAS Industrietechnik GmbH és a traktorüzletág felelős vezetője, és már április elsejétől belépett a CLAAS Konszern vezetőségi tagjai közé. Jens Foerst az RWTH Aachen Egyetem elvégzése után számtalan nemzetközi vezetői pozícióban segítette szakértelmével az EvoBus és MAN vállalatokat. Legutóbbi munkája a BMW nemzetközi gyártóhálózatának vezetése volt. 

Jens Foerst új pozíciójában Lothar Kriszunt váltja, aki a CLAAS-nál zajló lépcsőzetes generációváltás keretében adja le traktorpiac-vezetési pozícióját. Az idei pénzügyi év végén, szeptember 30-án bekövetkező nyugdíjba vonulásáig Lothar Kriszun továbbra is a konszern stratégiákért és vállalati kommunikációért felelős vezetője marad. 

 

Szöveg: Bárdos B. Edit, főszerkesztő, Magyar Mezőgazdaság

Forrás: Magyar Mezőgazdaság