A segítség négy keréken érkezik

A segítség négy keréken érkezik

2017. november 28. kedd.
  (Gépek)

Traktor, eke, vetőgép, kombájn nélkül lehetetlen termelni, ám ott vannak az agrárium szürke eminenciásai is! A Dombegyházi Agrár Zrt.-nél, alaposan átgondolva a munkaszervezést, újabb két Oehler pótkocsit állítottak üzembe.

A rendszerváltást követően a Petőfi Szövetkezet utódaként alakult meg a Dombegyházi Agrár Zrt. cégcsoport, melynek egyik tagja, a Dombegyház Agrár Zrt. 3560 hektáron, míg a Battonyai Agrár Zrt. 550-en gazdálkodik, a harmadik pedig a határon túl. Elsősorban szántóföldi növényeket termesztenek, emellé Dombegyházán ezerkétszáz koca s kétszázas húsmarha-telep adja az állattenyésztési ágazatot. Az őszi árpa, a lucerna, valamint a kukorica egy része az állatok takarmányigényét szolgálja, az őszi búzát, a tavaszi mákot, a zöldborsót, a napraforgót és a szóját pedig értékesítik.

Dombegyházán őszi árpából általában háromszáz hektárt vetnek el, bár idén, a nyomott ár miatt valamivel kevesebb került a földbe. Repce 550, kukorica 1200, míg napraforgó 300 hektáron terem, ezenkívül tízhektárnyi lucerna, tavaszi mákból és zöldborsóból 50-50 hektár színesíti a vetésszerkezetet, ám a korábbi 150 hektáron termesztett szója idén kiesik. Battonyán kevesebb földterülettel rendelkeznek, ráadásul erősen tagoltak a táblák. Őszi búzából 330 hektárt, kukoricából 250-et vetnek.

 

 

Területeinket nem tudjuk öntözni, zöldborsóból az elmúlt hét év legrosszabb átlaga mégsem volt kevesebb 4,5 tonnánál” – mondta Bisztray Richárd, aki a Dombegyházi Agrár Zrt.-nél főagronómus és növényvédelmi szakirányító, míg Battonyán a növényegészségügyért felel. Inkább 6,5-7,5 tonnával számolhatnak. Szerencséjükre mindig akkor ázott meg a föld, amikor kellett. Őszi búza esetében nem fizetik meg a malmi minőséget, így ha nem is takarmány-, de euro-búzát állítanak elő.

Átlagosan 35-40 aranykoronás földeken gazdálkodnak, másfél méter mély termőréteggel. Ahogyan errefelé mondják: ha nem felejtenek el vetni, jó minőségű termést takaríthatnak be. Mindezek ellenére igyekeznek megőrizni a talaj vízkészletét, minden egyes talajmunkát hengerrel zárnak le. Főként a repcének és a máknak létfontosságú, hogy nedves maradjon a felső talajréteg, a magágy.

 

 

Lassan már közhely, de valóban egyre kevesebb idő jut a mezőgazdasági munkák optimális elvégzésére” – indokolta meg a szakember az elmúlt időszak jelentős gépberuházását, amellyel szinte megduplázták eszközkapacitásukat.

A racionalitás dominált, nem feltétlenül cél, hogy csúcsfelszereltséggel szerezzék be eszközeiket, amire viszont szükségük van, az legyen benne a csomagban. „GPS nélkül permetezni, vetni szinte már elképzelhetetlen, az ára hamar megtérül” – mutatott rá Bisztray Richárd, hogy a jövő a precíziós gazdálkodásé.

Gépbeszerzéskor sokat nyom a latban az ár, eddigi tapasztalataik szerint azonos felszereltségű eszközt kedvezőbben tudtak vásárolni az AXIÁL-tól. Nagyon fontosnak tartják a jól felkészült szervizes gárdát, a pontos alkatrészellátást, és mindez a bajai központú cég mellett szól. Ezért is választották az AXIÁL Kft.-t, amelynek nemcsak a gép értékesítése fontos, hanem annak utóélete, üzembiztonságának fenntartása is.

 

 

A tizenkét köbméteres Oehler tartálykocsi 2015 májusában érkezett a gazdaságba. „Amíg Hardyval dolgoztunk, a korábbi öt köbméteres tartálykocsi el tudta látni vízzel, ám a két önjáró hidas permetező már komolyabb kiszolgálást igényel” – hangsúlyozta a szakember. Erre már nem volt elegendő a régi eszköz, ezért döntöttek a 12 ezer literes Oehler mellett. A hidas permetező tartálya 3000 literes, egy feltöltéssel 15 hektárt járnak le, így négy tankolással kényelmesen dolgozik a növényvédelmi gép mellett, s lepermeteznek mintegy hatvan hektárt. Mivel naponta 150-200 hektár növényvédelmét végzik el, nagyon fontos a gyors kiszolgálás.

Tapasztalatuk szerint masszív, erős eszköz, nem ijed meg a nehezebb igénybevételtől sem, s mivel kéttengelyes, könnyen fordul. Gyorsan, akár 7-8 perc alatt fel lehet tölteni. Vegyszerszállító tálcával is ellátták, így nem kell a kannák, növényvédő szerek kiszállításához plusz gépkocsit igénybe venni. A tartálykocsi az év jelentős részében dolgozik, a munka kora tavasszal a repceföldön kezdődik, és szinte a tél kapujában zárul.

 

 

Szántai István már a legújabb beszerzésük, az Oehler TDK 160-as tandem kocsi magas műszaki színvonalát dicséri. Mint a Dombegyházi Agrár Zrt. tápanyag-gazdálkodási ágazatvezetője, növényvédőszer-raktárosa és gépműhelyese elmondta, sokoldalúan használható, komoly szerkezet ez. Már nagyon várták, hogy munkába állításával gördülékeny és gyors legyen a műtrágyázás és a vetés kiszolgálása.

A korábbi „IFA-technikájukat” szerették volna lecserélni, s a piacon körbenézve döntöttek az Oehler mellett. Egyszerre nagy mennyiséget lehet vele mozgatni, nem kell minduntalan berohangálni a telephelyre, hogy feltöltsék. A mintegy 16 tonnás plató remekül kiszolgálja a vetőgépet, a műtrágyaszórót. Hidromotoros hajtású csigás rendszerével egyszerűen és gyorsan tölthetők fel a gépek. Kéttengelyes, fordulékony, kényelmesen megközelíthető vele a munkaeszköz.

A hátsó gabonaleeresztő ablakkal speciális ürítésre képes. Nagyon hasznos, hogy három irányba – jobbra, balra és hátra – is billent, automatikusan határolt, robosztus, többlépcsős munkahengerével. A közlekedésbiztonságot terhelésfüggő fékerőszabályozó fokozza.

Ám nem csak idénymunkák idején vezénylik a földekre, sokoldalú felhasználhatóságát mutatja, hogy a vetési vagy a tápanyag-utánpótlási feladatokat követően, a csigát leszerelve, „hétköznapi” pótkocsiként jár.

Munkába állításával jelentősen növelni lehet a termelékenységet, másfél hónapja megelégedésre szolgál a gazdaságban” – magyarázta Szántai István, hozzátéve, hogy Oehler pótkocsiból több is dolgozik a cégnél, s idáig nem volt velük probléma.

 

Szöveg: Viniczai Sándor, szakújságíró

Fotó: Jenei Péter

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 05. szám