A Gregoire-Besson ekékkel lehet haladni!

A Gregoire-Besson ekékkel lehet haladni!

2017. október 01. vasárnap.
  (Gépek)

Debrecen-Szepest, ahol korábban nemesi birtokok voltak, az újkori történelem tanyaközpontként, a megyeszékhely részeként, később a Hunyadi Szövetkezet egyik telepeként jegyzi. Ma Gombos István családi gazdasága műveli.

Gombos István édesapja a kárpótlás idején kezdett bele, s – ahogy a fiatal gazda mondja – takarosan fejlesztettek. Kezdetben az állattartás – birka, marha, ló – jellemezte gazdálkodásukat, ottjártamkor még húsz mezőhegyesi – kosorrú – nóniusz legelt az udvarban. „Édesapám az állatok szerelmese volt, én a gépeket és a növénytermesztést éreztem a szívemhez közelebb” – jegyezte meg a házigazda, aki mintegy hét éve egyedül viszi a családi vállalkozást. Mára csak a ló és a szántóföldi növények maradtak. Gombos István kertésznek tanult, olyan ember, aki egyaránt szereti a földet, és a gépeket, ahogyan mondja, nem tudná magát irodában elképzelni.

Ötszáz hektáron termesztenek takarmánynövényeket, kukoricát, búzát, napraforgót, lucernát, mellette kaszálót gondoznak. Területeik a telephely körül három kilométeres körzetben fekszenek, vannak közöttük 30-40 hektáros táblák, és kisebbek – 0,5-1 hektárosak – egyaránt. Szinte minden évben – a lehetőségekhez mérten – vásárolnak hozzá. „El nem adunk, csak veszünk” – mondta Gombos István nyomatékosítva, hogy véges a földterület, nem úgy „gyártják”.

Szepesen sokszínű talajokon gazdálkodnak. „Azért Szepes, mert szeplős” – magyarázta, van benne jobb és gyengébb föld is. A Mikepércs felőli, mélyebb fekvésű részek kisebb értékűek, Ebes irányában viszont 40-45 aranykoronásak. Ha jól megművelik, kiválóan lehet rajtuk termelni. „Nem szeretjük az újfajta módszert, csak kapargatni a föld tetejét” – hangsúlyozta a szakember: 30-40 centi mélyen megszántják, rendesen megtrágyázzák. Ahogy mondja, a kukorica nem tíz centi mélyről veszi fel a tápanyagot. Esküsznek a hagyományos művelési módra, „mozgatják” a földet, mélyen szántanak, szervestrágyáznak, „húzatják” a növényeket.

 

 

A szántás legfontosabb jellemzője a forgatás. Ez teszi lehetővé a talajrétegek cseréjét, a tarlómaradványok, a trágya, a gyomok aláforgatását, amivel nagymértékben korlátozni lehet a kórokozók, kártevők, illetve a gyomok élettevékenységét. Nagy jelentősége van a növényvédelmi költségek csökkentésében is. Szántással hatékonyan lazítható a talaj.

„Az eke évezredek óta a földművelés első számú eszköze” – jegyezte meg a gazda. Ennek ellenére egy ideje megfigyelhető a forgatás nélküli talajművelés térhódítása a takarékosság, az üzemanyag- és költségmegtakarítás jegyében. „Egyes kultúrák megkövetelik a szántást, illetve összejátszhatnak a környezeti tényezők úgy, hogy egyszerűen nem marad más megoldás, szántani kell” – szögezte le Gombos István.

Csapadékból mindig jön annyi, amennyi kell. „Aljas”, azaz mélyebben fekvő földjeik is vannak, azokon időnként összeszalad a víz. Ahol pedig kevesebb esik, ott közelebb vannak a talajvízhez. „Amikor az egész országban aszály van, nálunk sincs másképp” – jegyezte meg, ebbe nincsen beleszólásuk.

 

 

A talajok könnyen művelhetők, van bennük egy kevés homok is. Nem löszhát, nem is szikes. Időben kell elvégezni a talajmunkákat. „A szántás az egyik legmegterhelőbb feladat a traktornak, és a legnagyobb odafigyelést igénylő munka a traktorosnak” – tette hozzá Gombos István.

Mióta az Axiál megnyitotta debreceni telephelyét, kiváló kapcsolatot alakítottak ki. Minden gépet tőlük vásárolnak, fiatalok a szakemberek, könnyen megtalálják a közös hangot. Néhány kilométerre vannak csak a szepesi teleptől, így sem az időbeni szerviz, sem az alkatrészellátás nem ütközik akadályba. Rugalmasak, ha véletlenül mégsem találják raktáron a szükséges alkatrészt, másnap reggel már a Szepesre hozza az axiálos kocsi.

Váltvaforgató ekét kerestek, hogy tárcsázás nélkül lehessen szántani, így esett a választásuk a Gregoire-Besson márkára. „Amikor megérett bennem az elhatározás, bementem az AXIÁL telepére, ahol kipróbálásra adták az ekét” – olyan jól sikerült a próba, hogy már vissza sem került a telepre, megvásárolták. Kiváló kukorica-vágóasztaluk összezúzza a szárat, s a Gregoire-Besson szépen leforgatja, nem marad utána a felszínen szármaradvány. “Még a hektáronkénti 10-12 tonna termésátlagú kukoricaföldeken is kiváló területet hagy maga után” – osztotta meg tapasztalatait a Gombos úr, ekkora mennyiség sem tömi el az eketesteket.

 

 

Ráadásul jó ár-érték arányú eszközről van szó, a kiváló minőségű acél kopásállósága kiegyenlíti a nagyobb árat. A háromfejes eke már négy éve dolgozik a gazdaságukban anélkül, hogy bármilyen probléma akadt volna vele, még nem kellett cserélni rajta semmit. „Az elmúlt négy évben szerzett üzemeltetési tapasztalatok egyértelműen igazolták, hogy jól döntöttünk.”

A négyfejes Gregoire-Besson eke tavaly óta szolgál Szepesen, elégedettek a munkájával. Könnyű eszköz, nem rángatja a traktor hátsó részét. Pontos beállítással az ekék munkája mindig egyenletes, és az erőgépeket egyik irányba sem húzzák el a barázdában. Nagyon jó a forgatóképességük, könnyen állíthatók a fogásszélességek. Mivel az ekefejek egy irányban forgatnak, mindig saját barázdájukba térnek vissza, ezért a tábla két szélének kivételével nem keletkeznek bakhátak és osztóbarázdák. Egyenletes a kiszántott terület, ami később is megkönnyíti a munkát. A két – három- illetve négyfejes – ekével kényelmesen megművelik mind az ötszáz hektárt.

Több Claas Arion erőgép is áll a szepesi szín alatt. Az 530-as után a háromfejest, a 640-es mögé pedig a négyfejes Gregoire-Besson ekét akasztják. „Bár nagyobbat is elbírnának, mivel mélyen szántunk, nem érdemes több fejű ekéket használni” – tapasztalatuk szerint szebben fordít az eke, ha gyorsabban jár. Inkább legyen még benne tartalék, mintsem csúcsra járassák a traktort, a 170 lóerős gépnek elég a négy ekefej.

Gyorsan dolgoznak, az időjárási anomáliák miatt „le kell rohanni” a földeket. A Gregoire-Besson ekékkel pedig lehet haladni. „Megesett, hogy decemberben, még fagyban is szántottunk”- meséli Gombos István. A nyírócsap biztonságot nyújt, nem szakadt az ekefej, ha nagyobb fagyos rögöt fogott. A teljesítménye kiváló, de ez függ a traktortól és a traktorostól is. „Mindent tud, ami egy ekétől elvárható!” 

 

Kép: Hevesi Norbert

Szöveg: Viniczai Sándor, szakújságíró

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 04. 30-31. oldal