A Fendt 15 éve Magyarországon

A Fendt 15 éve Magyarországon

2017. július 16. vasárnap.
  (Gépek)

Ez idő alatt 10%-os piaci részesedést ért el a hazai traktorpiacon az AXIÁL Kft. Míg korábban a nagytraktorok domináltak, az utóbbi 3-4 évben egyre több kis- és közepes gazdaság is a prémiummárka felé fordul.

2009 óta valamennyi 70-500 lóerő közötti Fendt traktor a fokozatmentes Vario hajtóművel készül – ezekből az 1995-ös piaci megjelenés óta, több mint negyedmilliót gyártottak, ami magáért beszél. A Fendté a legnagyobb és legrégibb tapasztalat a fokozatmentes traktor-hajtóművek terén. Hozzáértését számtalanszor visszaigazolja a szaksajtó és a gazdák véleménye, mikor a „legjobban összehangolt motorú és hajtóművű traktorról” vagy a „legtakarékosabb traktorról” beszélnek. A Varióval mindig a megkívánt optimális sebességgel lehet elvégezni a mezőgazdasági munkákat, 20 méter/óra sebességtől 60km/óráig. Az intelligens irányítástechnika jóvoltából a Fendtnél már korántsem a jövő zenéje az autonóm vezetés. Kijelenthetjük, hogy a Fendt megreformálta a traktorhajtást.

A Vario feltalálásának 20. évfordulója alkalmából a gyár 250 darab Fendt 500-900 szériás traktort dobott 2016 végén a piacra, jubileumi Nature Green színben és Design-Line felszereltséggel. Közülük tavaly decemberben 26 darab 933-936 típusút az AXIÁL értékesített.

 

 

2009 óta 100 százalékban fokozatmentes!

2009 óta a keskeny nyomtávúaktól a nagytraktorokig valamennyi Fendt fokozatmentes. Az 1000-es nagytraktor a 21. század mezőgazdaságának készült. Újonnan kifejlesztett VarioDrive hajtómű a fokozatmentes hajtás valamennyi előnye mellett állandóan mellső- illetve hátsó tengely közötti áttételt is kínál. Kiemelkedő vonóerő, fordulékonyság és csekély üzemanyag-fogyasztás jellemzi – épp ahogy a Fendt hagyományai megkívánják.

A közismerten igényes német gazdák között a Fendt 17 év óta vezeti az „imázsbarométert”, amely a legkitűnőbb márkákat hasonlítja össze. Az elmúlt tizenöt évben a magyar vevők igényei is sokat nőttek. Egyre többen gondolják úgy, hogy az egészség, a teljesítmény, a közérzet és a munka minősége jobb traktort követel. Nagyobb mezőgazdasági vállalkozások is felismerik, hogy jobb traktorra könnyebb munkaerőt találni. Hála Istennek egyre többen meg is tudják engedni maguknak, hogy saját maguknak, vagy munkatársaiknak a Fendt legyen ez a jobb traktor.

 

 

2016-tól egy új hajtóműgneráció mutatkozott be, a VarioDrive. Már jelenleg is 100 lóerőtől valamennyi új Fendt traktor képes ISOBUS csatlakozón keresztül munkagépet vezérelni, és elérhető a gyári 2 cm-es pontosságú robotkormányzás. 220 lóerőtől a Fendt traktorok 60km/órás sebességet érnek el, és abroncsaikat menet közben lehet a kívánt légnyomásra beállítani, hogy kevésbé tapossák a talajt.

Az Aki vezet, Fendtet vezet” szlogenhez hűen a Fendt is a jövőre gondol. Traktoraiban már most olyan műszaki megoldások vannak illetve lehetnek, melyeket a használójuk talán csak később fog igazán értékelni, amikor technológiát akar váltani, új munkagépet üzemeltetni vagy éppen a traktort akarja eladni. Újraértékesítésnél láthatjuk, hogy az autóknál is sokat számítanak az „extrák” – ha nem is feltétlenül befolyásolják az árat, de az eladhatóságot mindenképpen.

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens

Kép: Fendt

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 03. szám