Szív, lélek: mezőgépész leszek, amíg élek!

Szív, lélek: mezőgépész leszek, amíg élek!

2017. január 30. hétfő.
  (Blog)

Az AgrárgépShow pénteki napján a Hungexpo G pavilonjának VIP termében rendezték meg a MEGFOSZ és az Agro Napló által közösen szervezett MezőgépÉSZek játék országos döntőjét. A kb. 2 órás rendezvényen hat csapat mérte össze tudását.

A döntőt Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke nyitotta meg, aki rövid beszédét azzal fejezte be: „Legyetek ügyesek! Küzdjetek!”. A játék ennek szellemében zajlott tapsvihar, füttyszó és frenetikus hangorkán kíséretében, sőt a zsűri a szurkolótábor lelkesedését is figyelembe vette a pontozásnál.

 

 

A döntő négy különböző feladatból állt, az első a MezőgépÉSZ próba volt, amely tulajdonképpen egy kvíz, ahol kérdésenként maximum három pontot lehetett nyerni. A második egy Cső, spirál nevű feladat volt, melynek során egy csőrendszert kellett építeni a csapatoknak a megadott ábra alapján. A feladatot leghamarabb jól teljesítő csapat nyerte a fordulót. A harmadik a Verselj, gépész! esetében öt darab szakkifejezés segítségével kellett verset írni minél ötletesebben. Végül pedig a GépÉsszel élek feladatnál egy részletgazdag montázsról kellett megnevezni a látottakat. Ha valamelyik csapat nem volt elég figyelmes és egy, korábban már elhangzott dolgot említett, ebben az esetben kiesett a játékból.

 

 

Az országos döntőbe hat csapat jutott be (MEZŐTEAM – Pápa, 5. ütem – Hajdúböszörmény, A profik – Jánoshalma, ÉSZkombájnok – Baja, Péterkeszaki – Pétervására, Deere Service – Karcag), végül azonban csak egy maradhatott talpon a vidéken. A versenyt a hajdúböszörményi 5. ütem nyerte meg, tagjai a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tanulói.

A Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából a párizsi mezőgazdasági szakkiállításra utazhatnak a MezőgépÉSZek vetélkedő nyertesei. A verseny első helyezettjeinek járó díjat Román István a tárca agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára adta át.

 

 

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt feladatának tekinti azoknak a rendezvényeknek a támogatását, amelyek a mezőgazdasági szakmákat népszerűsítik a fiatalok körében.

A MezőgépÉSZek vetélkedő, illetve a hozzá hasonló események is azt célt szolgálják, hogy a pályaválasztás előtt állók felismerhessék az agráriumban rejlő lehetőségeket, és azt, hogy tanulmányaik befejezésével hosszú távú megélhetést biztosító végzettséget kapnak a kezükbe.

A MEGFOSZ-szal való együttműködésnek köszönhetően évről-évre egyre magasabb a szakterületre felvett diákok száma.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Forrás: agronaplo.hu, kormany.hu