Okosfarmokon várják a jövő generációját

Okosfarmokon várják a jövő generációját

2016. december 07. szerda.
  (Blog)

A MEGFOSZ kutatása megerősítette, hogy a modern technológia használata nagyon fontos szempont a fiataloknak a pályaválasztásnál. Az is kiderült, hogy a mezőgazdaságról sokan azt gondolják, hogy egy piszkos, olajos szakma, pedig ennek a kornak már vége.

Az utóbbi években a legújabb információs technológiák, mint például a robotok, okostelefonok vagy a 3D nyomtatás, a hétköznapjaink mellett az agrárvilág mindennapjait is alapjaiban változtatták meg. De pontosan hogyan?

Eleinte egy föld megműveléséhez 20 lóra volt szükség, ez idővel különböző munkagépekre cserélődött. Manapság viszont egy jól képzett mezőgépész akár egyetlen csúcstechnológiás, multifunkcionális géppel el tudja végezni mind a szántást, boronálást, vetést és akár az aratást is.

Már a ’80-as években is, amikor a többség még csak szórakozásra használta a Commodore 64-et, a mezőgépészek bőven mindenki előtt jártak és a kis, szürke számítógép tudását az akkori legbonyolultabb mezőgazdasági előrejelzések és döntéssegítő rendszerek futtatására használták.

 

Kép: geekinsider.com 

 

Az információs technológia fejlődése és az új évezred legnagyobb durranásai sem kerülték el az agrárágazatokat. A valóságshow-k hétköznapi hőseivé a 24 órás kamerás megfigyeléssel az állat- és növényállományok váltak. A termés és a talajminőségének ellenőrzését pedig a – Magyarországon erre a használatra egyelőre még kevésbé elterjedt – drónokra és a traktorok alján elhelyezett szenzorokra bízhatjuk. A mezőgépészek mindössze egy okostelefon vagy laptop segítségével minden részletet nyomon tudnak követni, így növelve a termelés hatékonyságát.

A precízió és a kényelem pedig egyre csak tovább fejlődik. A következő, amit a mezőgépészek adaptálhatnak a high-tech valóságból, az a robotika. A közelmúltban több japán vállalat is olyan robotok prototípusait mutatta be, amelyek képesek szín és forma alapján kiválasztani és begyűjteni a termést, amelyet aztán a legközelebbi tározóba szállítanak el. Ha esetleg egy alkatrészcserére kerülne a sor, akkor is segítségül hívhatjuk a digitális technológiát a hétköznapi életben, a művészetekben és különböző tudományokban is egyre nagyobb teret kapó 3D nyomtatásnak köszönhetően.

A technológia fejlődésével a hozzáértő munkaerő iránt is egyre nő a kereslet. Az ő szakképzésüket támogatja a MEGFOSZ is például a 11 pontból álló karrier- és képzési programjával, amelynek egyik legfontosabb eleme a duális képzés. ennek keretében a diákok az elméleti tudás mellett, gyakorlati képzést is kapnak.

 

Forrás és bővebb információ: www.mezogepesz.hu